Adolescents tutel·lats/es
“Document Bones pràctiques en Salut Sexual i
Reproductiva per als Centres Residencials de la DGAIA” 2021
El projecte, elaborat en col·laboració amb el Consorci de Serveis Socials de Barcelona i amb el suport de la Secretaria de Salut Pública i la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, inclou un marc teòric de treball i exemples reals de treball i recomanacions per abordar la salut sexual en diversos centres residencials de la DGAIA. Aquest document reuneix diverses estratègies, recomanacions i línies de treball que els centres residencials haurien de tenir en compte per tal de garantir els drets sexuals i reproductius. I ho fa compatible i a partir del marc de protecció de la DGAIA
La finalitat d’aquest material és la de:
- Donar una resposta més estructurada i no individual i aïllada a una dificultat compartida.
- Donar veu i lideratge als equips educatius dels centres
- Generar recursos, eines i recomanacions en el moment d’acompanyar els i les joves en l’educació afectivo-sexual.
- Generar recursos, eines i recomanacions per garantir que els centres respecten i garanteixen els drets sexuals i reproductius.
El treball s’ha dut a terme amb la col·laboració d’una vintena de centres.
Per accedir al document cliqueu aquí
Un projecte cuinat a foc lent: 2013…
El projecte d’intervenció als CRAE, CA i CI va iniciar-se el 2013 per mirar de millorar la capacitació d’equips educatius d’aquests centres i dels i les adolescents que hi viuen. En aquell moment era un “Projecte de formació per a la prevenció d’abusos sexuals entre iguals en adolescents”. I va consistir va consistir en dues formacions molt extenses i específiques sobre la temàtica en dos CRAE (a Igualada i Barcelona) i que va finalitzar amb l’elaboració d’un material pedagògic http://dones.gencat.cat/web/.content/04_temes/docs/manual_formacio_abusos_sexuals.pdf
A partir de llavors es va continuar treballant per millorar la salut sexual d’adolescents dels CRAE a partir del treball amb els propis adolescents però també amb els equips educatius i el projecte ha anat desenvolupant diverses potes:
- Formació i suport als equips educatius
- Formació a adolescents
- Atenció individual a adolescents
- Atenció individual a consultes de professionals
- Treball d’incidència política per la millora en la gestió de la salut sexual dins els CRAE.
La Intervenció sobre educació afectiva i sexual en adolescents i joves acollits en Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) vol proporcionar un espai per a la reflexió i l’intercanvi dels i les professionals i també de joves, sobre el que suposa l’educació afectiva-sexual. I també es busca oferir eines que els ajudin en la intervenció davant de situacions diverses en les que es puguin trobar.
Des del 2013 ençà s’ha ofert formació a unes 1.000 professionals de prop de 90 CRAE de Catalunya en formacions de 5-6 hores de durada amb el suport del Departament de Salut de la Generaliat de Catalunya. I també s’ha format a 255 adolescents en formacions d’unes 8 hores amb el suport de l’Obra Social de la Caixa.
Què hem anat observant?
El 2016 vàrem elaborar i presentar a la DGAIA un informe on apuntàvem els principals aspectes observats que condicionaven el treball en salut sexual als CRAE, amb les següents conclusions principals.
- La salut afectiva-sexual dels i les joves interessa (i molt) als i les professionals que necessiten disposar de més eines
- Els principals temes d’interès: relacions d’abús i poder, i gestionar les situacions de risc associades (relacions sexuals, embaràs, ITS, etc.).
- La urgència de cobrir el risc d’embaràs fa que sovint el treball sobre les ITS o sobre els riscos emocionals que es poden derivar de les relacions afectivo-sexuals quedi en un segon pla. Això també explica que els nois no preocupen tant.
- Els equips educatius no són referents per parlar de la sexualitat de manera habitual, només per temes d’urgència.
- El funcionament habitual es basi en la reconducció de comportament basant-se en protocols més que no pas en la transmissió d’autocura, ni que es potenciï l’autonomia, la presa de decisions i les responsabilitats individuals.
- Disparitat en el coneixement dels centres sobre la informació en relació als circuits i els recursos
- En la majoria dels centres no estan “permeses les parelles”, les relacions sexuals ni algunes mostres d’afecte.
- Els i les joves que resideixen en CRAE presenten una major vulnerabilitat en la vivència de la seva sexualitat
- Necessitat de poder disposar de manera periòdica d’espais de supervisió per part dels equips
- Seria necessari disposar de més dades i poder-les recollir d’una manera més sistemàtica per poder conèixer millor el que hem observat i així poder adequar les intervencions a la realitat.
- S’han detectat situacions de relacions de poder, abús i violència sexual en diferents graus: des de la manipulació, el xantatge afectiu i el control, a les relacions sexuals no consentides
El CJAS, espai de referència presencial per a professionals i adolescents dels CRAE
Des del CJAS som conscients de la major vulnerabilitat dels i les adolescents i de la necessitat d’un acompanyament personalitzat i especialitzat. Així, posem a disposició dels centres tots els serveis del Centre Jove, des de les visites grupals a les atencions individuals.
Si sou un CRAE i teniu qualsevol consulta ens podeu adreçar un mail a jovestutelades@centrejove.org o bé trucant al 93 4357539
En aquesta fitxa podreu veure els serveis que oferim als CRAE