Adolescents tutel·lats/es

“Document Bones pràctiques en Salut Sexual i
Reproductiva per als Centres Residencials de la DGAIA” 2021

El projecte, elaborat en col·laboració amb el Consorci de Serveis Socials de Barcelona i amb el suport de la Secretaria de Salut Pública i la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya,  inclou un marc teòric de treball i exemples reals de treball i recomanacions per abordar la salut sexual en diversos centres residencials de la DGAIA. Aquest document reuneix diverses estratègies, recomanacions i línies de treball que els centres residencials haurien de tenir en compte per tal de garantir els drets sexuals i reproductius. I ho fa compatible i a partir del marc de protecció de la DGAIA

La finalitat d’aquest material és la de:

 • Donar una resposta més estructurada i no individual i aïllada a una dificultat compartida.
 • Donar veu i lideratge als equips educatius dels centres
 • Generar recursos, eines i recomanacions en el moment d’acompanyar els i les joves en l’educació afectivo-sexual.
 • Generar recursos, eines i recomanacions per garantir que els centres  respecten i garanteixen els drets sexuals i reproductius.

El treball s’ha dut a terme amb la col·laboració d’una vintena de centres.

Per accedir al document cliqueu aquí

 

Un projecte cuinat a foc lent: 2013…

El projecte d’intervenció als CRAE, CA i CI va iniciar-se el 2013 per mirar de millorar la capacitació d’equips educatius d’aquests centres i dels i les adolescents que hi viuen. En aquell moment era un “Projecte de formació per a la prevenció d’abusos sexuals entre iguals en adolescents”. I va consistir va consistir en dues formacions molt extenses i específiques sobre la temàtica en dos CRAE (a Igualada i Barcelona) i que va finalitzar amb l’elaboració d’un material pedagògic http://dones.gencat.cat/web/.content/04_temes/docs/manual_formacio_abusos_sexuals.pdf

A partir de llavors es va continuar treballant per millorar la salut sexual d’adolescents dels CRAE a partir del treball amb els propis adolescents però també amb els equips educatius i el projecte ha anat desenvolupant diverses potes:

 • Formació i suport als equips educatius
 • Formació a adolescents
 • Atenció individual a adolescents
 • Atenció individual a consultes de professionals
 • Treball d’incidència política per la millora en la gestió de la salut sexual dins els CRAE.

La Intervenció sobre educació afectiva i sexual en adolescents i joves acollits en Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) vol proporcionar un espai per a la reflexió i l’intercanvi dels i les professionals i també de joves, sobre el que suposa l’educació afectiva-sexual. I també es busca oferir eines que els ajudin en la intervenció davant de situacions diverses en les que es puguin trobar.

Des del 2013 ençà s’ha ofert formació a unes 1.000 professionals de prop de 90 CRAE de Catalunya en formacions de 5-6 hores de durada amb el suport del Departament de Salut de la Generaliat de Catalunya. I també s’ha format a 255 adolescents en formacions d’unes 8 hores amb el suport de l’Obra Social de la Caixa.

 

 

Què hem anat observant?

El 2016 vàrem elaborar i presentar a la DGAIA un informe on apuntàvem els principals aspectes observats que condicionaven el treball en salut sexual als CRAE, amb les següents conclusions principals.

 1. La salut afectiva-sexual dels i les joves interessa (i molt) als i les professionals que necessiten disposar de més eines
 2. Els principals temes d’interès: relacions d’abús i poder, i gestionar les situacions de risc associades (relacions sexuals, embaràs, ITS, etc.).
 3. La urgència de cobrir el risc d’embaràs fa que sovint el treball sobre les ITS o sobre els riscos emocionals que es poden derivar de les relacions afectivo-sexuals quedi en un segon pla. Això també explica que els nois no preocupen tant.
 4. Els equips educatius no són referents per parlar de la sexualitat de manera habitual, només per temes d’urgència.
 5. El funcionament habitual es basi en la reconducció de comportament basant-se en protocols més que no pas en la transmissió d’autocura, ni que es potenciï l’autonomia, la presa de decisions i les responsabilitats individuals.
 6. Disparitat en el coneixement dels centres sobre la informació en relació als circuits i els recursos
 7. En la majoria dels centres no estan “permeses les parelles”, les relacions sexuals ni algunes mostres d’afecte.
 8. Els i les joves que resideixen en CRAE presenten una major vulnerabilitat en la vivència de la seva sexualitat
 9. Necessitat de poder disposar de manera periòdica d’espais de supervisió per part dels equips
 10. Seria necessari disposar de més dades i poder-les recollir d’una manera més sistemàtica per poder conèixer millor el que hem observat i així poder adequar les intervencions a la realitat.
 11. S’han detectat situacions de relacions de poder, abús i violència sexual en diferents graus: des de la manipulació, el xantatge afectiu i el control, a les relacions sexuals no consentides

 

 

El CJAS, espai de referència presencial per a professionals i adolescents dels CRAE

Des del CJAS som conscients de la major vulnerabilitat dels i les adolescents i de la necessitat d’un acompanyament personalitzat i especialitzat. Així, posem a disposició dels centres tots els serveis del Centre Jove, des de les visites grupals a les atencions individuals.

Si sou un CRAE i teniu qualsevol consulta ens podeu adreçar un mail a jovestutelades@centrejove.org o bé trucant al 93 4357539

En aquesta fitxa podreu veure els serveis que oferim als CRAE

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.