ANTICONCEPCIÓ D'URGÈNCIA

L’Anticoncepció d’Úrgència, pastilla de l’endemà o postcoital

L’Anticoncepció d’Urgència, la pastilla de l’endemà i la postcoital són el mateix. És la pastilla que s’utilitza per evitar un possible embaràs, després que s’hagi produït alguna incidència en l’ús del mètode anticonceptiu habitual (per exemple, trencament o retenció del preservatiu, oblit de pastilles…), o en el cas d’haver tingut una relació coital no protegida.

 

L’efecte principal és el de l’endarreriment de la ovulació, evitant així que l’espermatozou pugui fecundar l’òvul i produir-se l’embaràs. Així doncs és un fàrmac anticonceptiu i no pas avortiu. En el cas que una noia que ja estigui embarassada quan es pren la postcoital, no tindria cap efecte en el fetus i l’embaràs continuaria endavant amb normalitat.

Es pot prendre tantes vegades com faci falta i els efectes secundaris acostumen a ser escassos i sense importància.

Com funciona?

Cal prendre el tractament el més aviat possible perquè l’eficàcia és més alta i a mesura que passen les hores va perdent efecte.

Actualment hi ha dos tipus de pastilles. Unes fan efecte fins les 72 hores (3 dies) des del coit vaginal desprotegit (Levonorgestrel) i unes altres et poden protegir

Fins a 120 hores (5 dies) després de la relació (Acetat d’Ulipristal o Ellaone©)

Al CJAS en disposem dels dos tipus de manera gratuïta. També us podeu adreçar als serveis sanitaris que tingueu més propers (Centre d’Atenció Primària (CAP), Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva o al servei d’urgències d’un hospital). En aquests serveis us informarem i us donarem l’anticoncepció d’urgència de forma gratuïta. També podeu aconseguir aquest tractament a les farmàcies, amb un preu aproximat de 20 €.

Aquest tractament és un mètode d’ús ocasional i en cap cas substitueix els mètodes habituals d’anticoncepció. Només actua sobre la relació sexual que motiva el seu ús, no ofereix protecció en altres relacions que es puguin tenir després de prendre el tractament.

Com a anticoncepció d’urgència també resulta molt eficaç la col·locació d’un DIU.

Recordeu que l’anticoncepció d’urgència pot prevenir l’embaràs, però no protegeix d’infeccions de transmissió sexual

Prendre la pastilla postcoital és una mostra de responsabilitat i autocura!!! Així que és el vostre dret i no deixeu que ningú us jutgi! 

El CJAS t’oferirem un espai de confiança on t’escoltarem, et resoldrem els dubtes que tinguis sobre la postcoital i t’oferirem gratuïtament la pastilla si la necessites.

Al CJAS en tenim de dos tipus: Unes fan efecte fins les 72 hores (3 dies) des del coit vaginal desprotegit (Levonorgestrel) i unes altres et poden protegir fins a 120 hores (5 dies) després de la relació (Acetat d’Ulipristal o Ellaone©). Però quan abans les preguis molt millor!

Circulen molts mites i rumors falsos sobre la postcoital que generen confusió i mala informació.  És important que els reconeixeu i que ens ajudeu a difondre informació científicament veraç sobre la postcoital. Acabem amb els falsos mites!!

  • FALS MITE 1. No és veritat que només es pugui prendre la postcoital 1, 2 o 3 vegades en un període de temps. Es poden prendre tants cops com faci falta i no s’han demostrat efectes sobre la salut d’una presa repetida
  • FALS MITE 2. No és veritat que siguin “bombes hormonals”. Els efectes secundaris descrits per la majoria de dones són lleus o molt lleus.
  • FALS MITE 3. No és veritat que sigui avortiva. El seu efecte és endarrerir l’ovulació i evitar l’encontre entre òvul i espermatozou.
  • FALS MITE 4. No és veritat que les dones que prenen postcoital siguin irresponsables. Les dones que prenen la postcoital són dones responsables que han pres cura de la seva salut davant d’una situació accidental.

W

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.