L’ESPAI LILA. Detecció i atenció de violències masclistes en població adolescent i jove

Les violències masclistes són un fenomen que afecta a totes les dones; un problema social, col·lectiu i polític, que troba les seves arrels en l’estructura patriarcal que afecta les relacions, la construcció social de la feminitat i masculinitat i les institucions. A més, es troben violències en les vides de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals (LGTBI+) per motiu d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere com una forma de discriminació masclista en tant que són expressions percebudes com a transgressores dels rols de gènere (hetero)normatius. És a dir, la LGTBIfòbia té el seu origen en el mateix sistema patriarcal, ja que pretén perpetuar els rols de gènere, així com la jerarquia existent entre aquests rols.

Des del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) veiem que les violències masclistes en la població adolescent i jove estan molt presents.  Són violències que es manifesten des de tota l’estructura del sistema patriarcal i amb un impacte devastador per a la construcció de la seva identitat i de les seves relacions actuals i futur es. Adolescents i joves poden estar vivint situacions abusives en les seves relacions sexeafectives, així com altres manifestacions de les violències masclistes exercides en altres àmbits (amistats, entorn acadèmic, dins el si de la família, en els espais d’oci nocturn, etc.). L’àmbit de la sexualitat és un dels més claus com a manifestació de les violències masclistes en l’adolescència i la població jove.

És per aquest motiu que el treball en relació a les sexualitats és essencial per a la identificació de les violències  en l’àmbit sexual i a partir d’aquí poder també explorar possibles situacions de violències masclistes en altres àmbits. A més són violències que socialment estan molt invisibilitzades i sovint emmascarades i justificades per estereotips sobre l’adolescència que normalitzen situacions d’abús i violència (p.e: tots els joves d’ara són gelosos, s’estan sempre escrivint pel WhatsApp, habitualment no es protegeixen en les relacions sexuals, etc.). Són manifestacions de la violència que es veuen llunyanes dels estereotips (explicar estereotips) amb els quals s’exemplifica habitualment la problemàtica. Aquestes particularitats poden constituir mecanismes d’ocultació i dificultar la seva detecció per les persones que les estan vivint, però també per a les persones del seu entorn més proper així com per part de les persones professionals.

A partir d’aquesta realitat des del CJAS el 2015 es va decidir introduir alguns canvis i millores en relació amb la detecció i l’atenció de les violències masclistes de la població adolescent i jove. En aquest sentit, es va elaborar un “Protocol de detecció i actuació davant la violència masclista i heteropatriarcal” on s’inclouen algunes pautes de detecció específiques adaptades a la població adolescent. A partir d’aquest procés va néixer L’Espai Lila, el projecte d’atenció a les violències masclistes del CJAS, que des del 2018 forma part del Circuit de Barcelona contra la Violència masclista.

L’any 2015 es va elaborar un protocol per a la detecció oportunista i universal de situacions de violència masclista i heteropatriarcal.

Com s’operativitza:

      1. Es demana a totes les persones que venen al centre –amb independència del motiu de consulta- que omplin, voluntàriament, un qüestionari autoadministrat creat ad hoc (actualitzar qüestionari)
      2. Si la persona accedeix a compartir el qüestionari amb la persona professional, s’obre una conversa en aquesta línia i acabar de perfilar la situació.
      3. A partir d’aquí s’obren diferents possibilitats en funció de si la persona està en una situació de violència o no, la identifica o no i si vol obrir un espai d’atenció en relació a la situació de violència masclista detectada. En funció d’aquests escenaris s’activarien diferents opcions en funció de la tipologia de violència, el risc de la mateixa i les necessitats de la persona, que podria implicar la derivació a un altre servei, activar serveis o recursos d’urgència, o oferir l’atenció des de L’Espai Lila del CJAS

 

Aquest treball ens ha permès incorporar la prevenció i detecció precoç de les violències masclistes en la quotidianitat assistencial del CJAS a través de:

  • Detecció oportunista i universal mitjançant el qüestionari autoadministrat de detecció de violències masclistes i la valoració de la persona professional
  • Espais de coordinació, supervisió i seguiment del bon funcionament del protocol dins l’equip professional del CJAS (infermeria, psicologia, etc.)
  • Creació de L’Espai Lila, el servei d’acompanyament emocional vers les violències masclistes per a persones adolescents i joves
  • Incorporació de L’Espai Lila al Circuit Barcelona contra la Violència Masclista
  • Vinculació amb el circuit de derivació a serveis especialitzats d’atenció a les violències masclistes (SARA, PIAD, etc. )
  • Formació continuada de d’equip professional del CJAS

I si ets professional, com pots derivar-nos casos?

1.Enviar un correu electrònic a l’adreça: rgomez@centrejove.org, adjuntant l’informe de derivació encriptat.

2.Enviar un altre correu a la mateixa adreça amb la contrasenya del document encriptat.

3.Des de L’Espai Lila del CJAS ens posarem en contacte amb la persona derivada per donar-li cita.

4.Quan la persona derivada es visiti en L’Espai Lila, ens posarem en contacte amb la persona/servei que ha fet la derivació per informar-li que ha estat atesa i fer una petita devolució en cas que ho sol·liciti.

En cas de dubte podeu trucar al CJAS al 93 415 10 00 i demanar per Raquel Gómez.

 

Criteris d’atenció

Detecció des del propi Cjas o joves amb vincle previ
  • Davant de qualsevol manifestació de violències masclistes  que es doni de manera esporàdica o en el marc de les relacions sexo-afectives o de parella, o en qualsevol altre àmbit.
  • La situació de violència pot ser actual o del passat (durant el període adolescent).
  • Valoració del risc de la situació de violència i altres factors  de risc psicosocials i emocionals, i si cal, adreçar a altres serveis més adients.
  • Quan la persona manifesti dubtes sobre acudir a serveis externs, es faran unes sessions d’acompanyament per preparar la derivació
  • Atenció fins als 25 anys d’edat
Persones derivades de serveis o recursos externs: Quins casos ens podeu derivar?
  • Joves entre 14 i 22 anys.
  • La situació de violència pot ser actual o del passat (durant el període adolescent).
  • Violències masclistes i sexuals en la població adolescent i jove que es donin en una relació sexe-afectiva entre iguals i/o violències sexuals en altres contextos que es donin de manera esporàdica .
  • Quan la valoració del risc de la situació de vulnerabilitat i violència sigui entre baix-mig.
  • No som un servei d’urgència ni d’emergència.

 

El CJAS, un espai privilegiat per a la detecció i actuació

Cada any passen pel servei aproximadament unes 6000 persones joves de fins a 25 anys amb diversos motius de consulta sobre la sexualitat.

La població adolescent i jove hi arriba de forma espontània, sense necessitat d’haver autoidentificat la violència masclista amb anterioritat per no estar concebut com un servei especialitzat en violència masclista. Això permet un accés massiu a la població jove que sovint és difícil de detectar.

Aquestes són algunes dades de la detecció de violències masclistes que fem al CJAS.

 

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.