RETARD DE REGLA

Un dels canvis més significatius que es produeixen al final de la pubertat en el cas de les noies és la primera regla o menstruació. Cada noia és diferent, però el més freqüent és que es produeixi entre els 10 i els 16 anys. Acostumen a passar uns dos anys des que comencen a desenvolupar-se els pits fins que apareix la primera regla.

L’aparició de la regla és un signe important del procés de creixement i maduració dels genitals externs i interns, de la secreció normal de les hormones sexuals femenines i del seu correcte funcionament. A partir d’aquest moment s’inicia l’etapa fèrtil en la vida de la dona i el cos de la noia està preparat per a la reproducció; per tant, si es comencen a tenir relacions sexuals, és important utilitzar un mètode anticonceptiu eficaç per tal d’evitar un embaràs.

Durant la pubertat, la hipòfisi (glàndula situada al cervell que regula molts dels processos hormonals del nostre cos) allibera hormones que estimulen els ovaris per tal que produeixin unes altres hormones (estrògens i progesterona). Aquestes hormones influeixen tant en la maduració física com en el creixement i en les emocions.

L’úter o matriu està revestit per una capa mucosa, anomenada endometri, que durant el cicle menstrual experimenta canvis morfològics i funcionals per l’estímul de les hormones que produeix l’ovari. Aquesta capa mucosa es desprèn normalment un cop al mes i és el que s’anomena regla o menstruació.

 

 

El temps que passa entre una regla i la següent és el que anomenem període o cicle menstrual. Es compta des del primer dia de la regla fins al primer dia de la regla següent. Aquest període acostuma a ser d’uns 28-30 dies, però en moltes noies pot variar de 21 a 35.

Les primeres regles poden ser curtes (de 2 o 3 dies) i de vegades els cicles són més irregulars, amb intervals de 40 o 60 dies. Des del començament de la menarquia (primera regla) és aconsellable anotar en un calendari la data de les menstruacions, per calcular així els cicles menstruals.

Un altre procés que també està regulat per les hormones que produeixen la hipòfisi i els ovaris és l’ovulació. Dues setmanes abans de tenir la regla surt un òvul de l’ovari i es desplaça a través de la trompa de Fal·lopi cap a l’úter. Si l’òvul no és fecundat per un espermatozoide, no s’adherirà a la paret de l’úter, serà eliminat a través de la vagina juntament amb les restes d’endometri i donarà lloc a la menstruació.

En aquest moment tot torna a començar i el cicle menstrual es torna a repetir.

El sagnat menstrual pot durar de 3 a 7 dies i la seva intensitat (quantitat de regla) i les molèsties són variables depenent de cada dona.

Si el dolor de regla és intens o et dificulta desenvolupar una activitat diària normal, és important que ho consultis amb el teu metge. Hi ha tractaments mèdics que funcionen molt bé per reduir aquestes molèsties.

Durant aquests dies pots utilitzar compresestampons o la copa menstrual per a la teva higiene. Triar una opció o l’altra depèn de cada dona i de com es troba més còmoda.

Algunes noies poden tenir dubtes o certes dificultats quan comencen a utilitzar tampons. És important conèixer com és el teu cos, provar-ho quan estiguis tranquil·la i seguir les instruccions que es donen en el fullet que trobaràs a la capsa. Pots començar amb tampons petits; és important que vagis adaptant el tipus de tampó a la quantitat de fluix menstrual, i hauràs de canviar-lo amb freqüència (cada 4-6 hores aproximadament). El tampó, quan està ben col·locat, no es nota. No tindràs problemes per utilitzar-los sempre que puguis introduir-lo a la vagina còmodament i retirar-lo sense dificultat. No et preocupis si necessites diferents intents fins que aconsegueixis posar-te’l. Si tens algun dubte, consulta-ho amb el teu metge o vine al CJAS per tal que et puguem orientar.

És important conèixer el propi cicle menstrual i buscar informació davant de qualsevol dubte o incidència que ens preocupi.

En ocasions, el cicle menstrual i la quantitat i la durada de la regla es poden alterar, tant per causes externes com per circumstàncies personals: cansament, exàmens, estrès, viatges, canvis importants en la dieta, exercici físic intens, ús d’alguns medicaments, drogues, algunes malalties, etc. Si et trobes en alguna d’aquestes situacions, és recomanable que facis una consulta mèdica al més aviat possible.

De tota manera, sempre que hi hagi una alteració en el cicle menstrual (retard de la regla, pèrdues irregulars, regla diferent, etc.) i es tinguin relacions sexuals, s’hauria de descartar un possible situació d’embaràs.

Quan es pot produir l’embaràs?

Des del moment que apareixen les primeres regles, el cos de la noia està preparat per a la reproducció. Els òvuls que es troben als ovaris comencen a madurar i poden ser fecundats per un espermatozou donant lloc a l’embaràs. Per tant, si es tenen relacions sexuals amb penetració serà important decidir quin mètode anticonceptiu es vol utilitzar per tal d’evitar el risc d’embaràs i/o d’infeccions.

Durant el cicle menstrual hi ha uns dies on la probabilitat de quedar-se embarassada és més alta. Aquests dies, que s’anomenen fèrtils, coincideixen amb l’ovulació (quan l’òvul madur es desprèn de l’ovari), aproximadament entre 14 i 16 dies abans de la regla. Si l’òvul és fecundat per un espermatozou, es produeix l’embaràs.

De tota manera, no hi ha cap dia “segur” en el cicle, sempre hem de fer servir un mètode anticonceptiu fiable si volem evitar un embaràs. Això és degut a que el cicle menstrual pot variar per situacions diverses: canvis d’estat d’ànim, estrès, disgustos, viatges, canvis importants en la dieta, exercici intens, etc., que poden fer que la regla s’avanci o es retardi i, per tant, també variarà el dia de l’ovulació. També és freqüent que els primers cicles siguin irregulars, i serà difícil saber quan es produirà l’ovulació.

Si mantens relacions amb penetració vaginal amb possibilitat d’embaràs, els mètodes anticonceptius et permetran gestionar aquestes situacions i gaudir més de la teva sexualitat. Però si has tingut relacions sexuals i per algun motiu penses que pot haver-hi risc d’embaràs, val la pena que ho consultis. Recorda que, si no han passat 5 dies des de la relació de risc, pots prendre l’anticoncepció d’urgència per evitar l’embaràs.

Un retard de la regla pot ser degut a molts motius però també és un dels primers símptomes de l’embaràs.

Tot i que els primers anys que la noia té la menstruació els cicles poden ser irregulars, si es tenen relacions sexuals vaginals sense protecció i hi ha un retard de la regla (amenorrea) el primer que caldria fer és valorar la possibilitat d’un embaràs mitjançant una “prova” o “test” d’embaràs.

Aquesta prova es pot fer quan hi ha un retard de la regla de 3-4 dies, però, per tal que el resultat sigui fiable, han d’haver passat dues setmanes de les relacions en les que pugui haver risc d’embaràs, perquè l’hormona que determina si hi ha o no un embaràs triga uns dies a fer-se present a l’orina en quantitat suficient. Aquesta hormona es troba a la sang i es pot detectar en una mostra d’orina mitjançant un senzill test que podràs comprar a la farmàcia.

Al CJAS t’oferim fer-te la prova d’embaràs de manera gratuïta a través d’unes tires reactives (Veure imatge de més avall amb un resultat positiu i un de negatiu). També la pots fer al teu CAP o ASSIR o bé la pots comprar a la farmàcia.

 

Un retard de la regla pot ser degut a molts motius però també és un dels primers símptomes de l’embaràs.

Tot i que els primers anys que la noia té la menstruació els cicles poden ser irregulars, si es tenen relacions sexuals vaginals sense protecció i hi ha un retard de la regla (amenorrea) el primer que caldria fer és valorar la possibilitat d’un embaràs mitjançant una “prova” o “test” d’embaràs.

Aquesta prova es pot fer quan hi ha un retard de la regla de 3-4 dies, però, per tal que el resultat sigui fiable, han d’haver passat dues setmanes de les relacions en les que pugui haver risc d’embaràs, perquè l’hormona que determina si hi ha o no un embaràs triga uns dies a fer-se present a l’orina en quantitat suficient. Aquesta hormona es troba a la sang i es pot detectar en una mostra d’orina mitjançant un senzill test que podràs comprar a la farmàcia.

Al CJAS t’oferim fer-te la prova d’embaràs de manera gratuïta. També la pots fer al teu CAP o ASSIR o bé la pots comprar a la farmàcia.

La confirmació d’un embaràs no previst sol ser una situació difícil, en la qual s’han de prendre decisions importants. Val la pena que coneguis totes les opcions possibles per prendre la millor decisió d’acord amb les teves circumstàncies personals. Cada situació és diferent i tu seràs qui haurà de decidir què és el més indicat en el teu cas. Considera el que sents i el que penses sobre les diferents opcions (avortament, criança o adopció) i pensa en quins avantatges i inconvenients són més importants per tu. Comptar amb les persones de la teva confiança (parella, pares, amics i amigues…) per poder parlar-hi et pot ajudar molt.

Serà important prendre’s un temps per considerar detingudament les diferents opcions i poder decidir, però tampoc esperar massa. Si decideixes continuar amb l’embaràs hauràs de començar l’atenció prenatal el més aviat possible. I, si has decidit avortar és important saber que l’avortament és un dret reconegut i que és gratuït.  (Més informació de l’avortament)

La maternitat i la paternitat suposen un gran canvi i noves responsabilitats en la vida de les persones, serà important pensar quin és el millor moment per tenir un infant. Al final, només tu pots decidir si estàs preparada. És lògic tenir dubtes i sentir-se confosa abans de saber què es vol fer i quina decisió prendre. Seria recomanable que des de l’inici puguis demanar assessorament i suport professional per comentar els dubtes que tinguis.

Al CJAS t’acompanyarem- si ho vols- mentre prens la decisió sobre l’embaràs i et donarem tota la informació que necessitis. També et pots adreçar al teu CAP o ASSIR.

El CJAS t’oferirem un espai de confiança on t’escoltarem, et resoldrem els dubtes que tinguis i t’oferirem gratuïtament fer-te la prova d’embaràs.

Cas que estiguis embarassada i tinguis dubtes sobre què fer t’informarem de les diferents opcions i t’acompanyarem- si ho vols- mentre prens la decisió.

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.