CENTRES OBERTS. Un model de treball en Drets Sexuals i Reproductius

Els Centres Oberts són espais privilegiats per treballar continguts de molts tipus amb infància i adolescència. Ja en un informe del 2012 des la  Xarxa de Centres Oberts de Barcelona es plantejava la necessitat de treballar continguts específics des d’una mirada especialitzada en temes com la sexualitat.

Així aquesta proposta neix de la voluntat de generar un Model de treball als Centres Oberts en drets sexuals i reproductius. Treballar sobre el model permet defugir del concepte d’intervenció puntual i per tant permetrà, un cop validat, fer un esglaonat que el permeti arribar als diferents Centres Oberts de la ciutat.

Aquesta línia d’intervenció també s’emmarca dins l’Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva de l’Ajuntament de Barcelona i és també finançada per aquesta mateixa administració. Així, a l’actualitat s’està desenvolupant un projecte que vol generar una clara guia d’actuació que permeti dur a terme accions de formació i sensibilització dirigides a la promoció, sensibilització i defensa dels drets sexuals i reproductius dels i les adolescents a la ciutat, de les seves famílies i dels equips educatius dels Centres Oberts amb qui conviuen.

 

La metodologia per assolir aquest objectiu és la integració d’un Pla d’Acció que es desplega en el període de dos anys i que un cop realitzat, el centre obert executor esdevé un centre complidor dels objectius específics del model, per tant, un centre orientat a fer promoció de la salut sexual. La seva adhesió al model comporta el compromís de vetllar per una sexualitat i salut sexual sana, positiva, diversa i feminista, prioritzant el bé de l’infant, l’adolescent i jove i els seus interessos.

 

La finalitat del model és la visibilitat de la salut sexual d’infants, joves i adolescents en els contextos quotidians d’aquests centres. Visibilitzar la sexualitat i la salut sexual és, en primer lloc, reconèixer que existeix, i en segon lloc, parlar-ne i donar-li un espai dins dels eixos de treball que desenvolupen els equips educatius, per tant, fer acompanyament. D’aquesta manera no estarem perpetuant una educació sexual que queda a mans dels silencis, la falsa informació, la pornografia masclista, els mites i tabús culturals o els estereotips i mandats de gènere.

 

Els objectius específics de la proposta de model son:

  • Compartir, entre totes les professionals dels centres oberts que composen la Xarxa de Centres Oberts, una mirada unificada i homogènia vers la salut sexual i la seva promoció.
  • Facilitar a infants, adolescents, joves i famílies una vivència de la sexualitat sana i positiva.
  • Esdevenir un espai amb el compromís de vetllar pels drets sexuals i reproductius, i esdevenir espais de detecció de les violències sexuals i masclistes.

Aquest Pla d’Acció ha estat elaborat a partir del treball pilot amb els dos centres oberts municipals dels districtes de Les Corts-Sants i de Sant Martí. Des dels inicis, s’ha apostat per una metodologia de treball participativa i col·lectiva que ha permès integrar els coneixements i les experiències d’aquests dos centres municipals al teixit, contingut i elaboració de les accions que l’integren.

El resultat és una proposta de model referencial i orientatiu, constituït per tres línies estratègiques de sensibilització, acompanyament i xarxa1 que configuren la mirada i posicionament vers la promoció de l’educació sexual que han d’assumir els equips educatius i la resta de professionals del centre, i vàries línies d’accions dins cadascuna de les línies estratègiques per assolir els objectius específics del projecte.

Podeu consultar i descarregar el document sencer aquí Proposta model Salut Sexual Centres Oberts_CJAS 2020

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.