AVORTAMENT

L’avortament és la interrupció d’un embaràs i es pot donar per causes naturals o a demanda de la dona. Quan és a demanda de la dona és perquè respon a un embaràs no planificat i pot suposar tot un seguit de situacions complexes on s’han de prendre decisions importants i on, segurament, s’hi generen una barreja d’emocions que poden ser difícils de gestionar.

Si decideixes fer un avortament és important saber que és un dret reconegut en el nostre país. Els serveis públics de salut garanteixen el dret i l’accés a aquesta prestació sanitària tal i com queda regulat en la llei i és molt important saber que és legal i gratuïta.

És important saber que les tècniques que s’utilitzen són molt segures i, a Catalunya, es practica a centres sanitaris públics o en centres privats degudament acreditats. Un cop presa la decisió, és important conèixer el procediment i poder tenir accés a un bon suport durant tot el procés.

Al CJAS et podem ajudar de moltes maneres però segurament necessites saber…

QUÈ DIU LA LLEI?

Des de l’any 2010 està vigent a l’Estat Espanyol la Llei orgànica 2/2010, 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs,publicada al BOE núm. 55, de 4 de març de 2010 que regula la interrupció voluntària de l’embaràs. El 16 de febrer de 2023 és va aprovar la reforma de la llei.  I és així:

• En les primeres catorze setmanes de gestació (tingues en compte que les setmanes es comencen a comptar a partir del primer dia de l’última regla), una dona pot avortar només a petició de la dona embarassada sense haver de donar explicacions dels motius.
• De la setmana 14 a la 22 una dona pot avortar legalment si ho desitja però requerix d’un informe mèdic.
• De la setmana 22 en endavant una dona pot avortar legalment però un comitè clínic hospitalari haurà de valorar si es donen les condicions per fer-ho, vinculades a patologies fetals importants.

Ja sigui que estiguis de menys o de més de 14 setmanes de gestació, si estàs valorant interrompre l’embaràs pots venir al nostre centre per informar-te de les opcions o trucar-nos al 934151000 o contactar-nos al whatsapp de vull avortar 664647553. També pots adreçar-te al teu Centre d’atenció primària (CAP) de referència (llevadora, ginecòleg o metge de família).

 

I QUÈ PASSA AMB LES MENORS D’EDAT?

Per poder avortar, la llei actual obliga a les menors de 16 anys embarassades a disposar de l’autorització expressa d’un dels tutors legals (mares, pares…). Així que la decisió d’interrompre l’embaràs serà teva, però no es podrà dur a terme sense aquesta autorització. Si tens 17  o 18 anys podràs avortar de manera lliure sense necessitat d’informar o obtenir consentiment de progenitors.

Si et trobes en aquesta situació i tens dubtes sobre què fer pots venir al nostre centre o trucar-nos (tel: 93 4151000) i t’acompanyarem en tot allò que puguem.

 

QUINS TIPUS D’AVORTAMENT HI HA?

En el nostre medi, actualment disposem de dos mètodes per poder fer la interrupció de l’embaràs: quirúrgic i farmacològic. Ambdós poden ser gratuïts però abans caldrà que es faci un tràmit bé al teu centre d’atenció primària (ASSIR) o bé el CJAS.

• L’avortament quirúrgic consisteix en una aspiració del contingut de l’úter via vaginal, habitualment amb sedació. Aquesta tècnica, en general, no requereix ingrés i tot el procés s’enllesteix en dues hores aproximadament. Es recomana fer-ho abans de les 14 setmanes de gestació (tenint en compte que les setmanes es comencen a comptar a partir del primer dia de l’última regla). En embarassos més avançats les tècniques utilitzades seran diferents en funció de les setmanes de gestació, les característiques de cada dona i els seus antecedents mèdics.

• L’avortament farmacològic es pot realitzar com a màxim fins les 9 setmanes de gestació, i és un tractament que es dóna als centres sanitaris públics (de manera gratuïta) o a les clíniques privades acreditades (de pagament). S’ha de fer una valoració mèdica prèvia per veure que la dona no tingui cap contraindicació per fer aquest tractament i el seguiment ginecològic que estigui indicat. Consisteix en dos fàrmacs. El primer (mifepristona) te l’hauràs de prendr davant d’una professional del centre on realitzis l’avortament. Aquest fàrmac atura l’embaràs. El segon fàrmac (misoprostol) te l’hauràs de prendre a les 24-48 hores del primer i és el que provocarà l’expulsió de les restes de l’embaràs. Per tant es recomana que ho facis a casa o en un lloc comfortable i discret de la teva elecció. Al CJAS també et podem oferir aquest espai de comfort si ho desitges per la fase expulsiva.

És important un assessorament personalitzat durant el procés de presa de decisió i en el moment de triar la tècnica que en cada cas estigui més indicada. Des del CJAS hem preparat aquesta fitxa Comparativa entre mètodes d’avortament perquè et pugui ajudar a triar.

 

I DESPRÉS DE L’AVORTAMENT?

• Després de l’IVE és possible que tinguis un sagnat durant dues setmanes i, en alguns casos, que pugui durar fins la següent regla. Aquesta regla pot trigar entre 30 i 50 dies i és normal que sigui una mica més abundant i molesta que l’habitual.
• Si tens qualsevol dubte sobre el sagnat o molèsties posteriorsconsulta-ho amb un professional mèdic, del CJAS o d’un altre servei.
• Has de saber que de dues a tres setmanes posteriors a l’IVE, és possible que si fas la prova d’embaràs surti positiva. Això no vol dir que estiguis embarassada, sinó que són hormones que aniran desapareixent gradualment.
• Has de saber que hi ha risc que puguis tornar a quedar embarassa immediatament després de l’IVE, fins i tot abans que et torni a venir la regla. Per tant si no vols quedar embarassada de nou, utilitza mètodes anticonceptius.
• Es recomana NO introduir res a la vagina –relacions sexuals amb penetració vaginal o ús de tampons- fins a 15 dies després de l’IVE i només si el sagnat s’ha aturat completament. En aquest període també es recomana l’ús de dutxa i no pas banys de cos sencer (banyera, ..). Aquestes mesures reduiran molt el risc d’infecció.
• La majoria de dones reprenen una vida normal després de l’IVE tant des del punt de vista físic com emocional. Però si en el teu cas sents que necessites parlar amb algú/na, les professionals del CJAS t’acompanyaran quan ho necessitis.

 

ON POTS OBTENIR MÉS INFORMACIÓ SOBRE L’AVORTAMENT?

Hauries d’adreçar-te el més aviat possible a:
• Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS)
• Programes de Salut Sexual i Reproductiva, situats habitualment als Centres d’Atenció Primària (CAP)
• Centre d’Atenció Primària de referència (llevadora, ginecòleg o metge de família)

Des del CJAS t’oferirem un espai de confiança on t’escoltarem, et resoldrem els dubtes que tinguis i també podem ajudar-te en el següents temes:

  • T’informem de tots els tipus d’avortament, qüestions legals i tot allò que necessitis saber
  • Gestionem la derivació ràpida a clíniques acreditades -si optes per l’avortament instrumental- o a un ASSIR (Centre de primària), si optes per l’avortament farmacològic. (Sempre opcions gratuïtes)
  • T’acompanyarem, si així ho desitges, en la comunicació de la notícia als teus pares/mares
  • Si ets menor d’edat t’explicarem les possibles opcions i t’oferirem suport emocional, social i legal.
  • Fem prova de Rh si optes per l’avortament farmacològic (és una punxadeta al dit per treure una gota de sang, amb això en tenim prou). Això és necessita perquè en cas de siguis  Rh- caldrà que es faci un tractament molt senzill -una injecció d’immunoglobulines- per evitar possibles incompatibilitats entre el Rh de la mare i el del fetus)
  • T’acompanyem durant la interrupció de l’embaràs si estàs sola i ens ho demanes (programa voluntariat)
  • T’oferim un espai al centre per poder fer l’expulsiu de l’avortament farmacològic (si no pots/vols fer-ho a casa).
  • Per més informació dels Serveis d’acompanyament a l’IVE pots clicar aquí
  • O visita la pàgina web vullavortar.org 

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.