L’avortament és la interrupció d’un embaràs i es pot donar per causes naturals o a demanda de la dona. Quan és a demanda de la dona és perquè respon a un embaràs no planificat i pot suposar tot un seguit de situacions complexes on s’han de prendre decisions importants i on, segurament, s’hi generen una barreja d’emocions que poden ser difícils de gestionar.
Si decideixes fer un avortament és important saber que és un dret reconegut en el nostre país. Els serveis públics de salut garanteixen el dret i l’accés a aquesta prestació sanitària tal i com queda regulat en la llei i és molt important saber que és legal i gratuïta.
És important saber que les tècniques que s’utilitzen són molt segures i, a Catalunya, es practica a centres sanitaris públics o en centres privats degudament acreditats. Un cop presa la decisió, és important conèixer el procediment i poder tenir accés a un bon suport durant tot el procés.
Al CJAS et podem ajudar de moltes maneres però segurament necessites saber…
QUÈ DIU LA LLEI?
Des de l’any 2010 està vigent a l’Estat Espanyol la Llei orgànica 2/2010, 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs,publicada al BOE núm. 55, de 4 de març de 2010 que regula la interrupció voluntària de l’embaràs en els següents casos:
• En les primeres catorze setmanes de gestació (tingues en compte que les setmanes es comencen a comptar a partir del primer dia de l’última regla), una dona pot avortar només a petició de la dona embarassada sense haver de donar explicacions dels motius.
• De la setmana 14 a la 22 una dona pot avortar legalment si ho desitja però requerix d’un informe mèdic.
• De la setmana 22 en endavant una dona pot avortar legalment però un comitè clínic hospitalari haurà de valorar si es donen les condicions per fer-ho, vinculades a patologies fetals importants.
Ja sigui que estiguis de menys o de més de 14 setmanes de gestació, si estàs valorant interrompre l’embaràs pots venir al nostre centre per informar-te de les opcions o trucar-nos al 934151000. També pots adreçar-te al teu Centre d’atenció primària (CAP) de referència (llevadora, ginecòleg o metge de família).
I QUÈ PASSA AMB LES MENORS D’EDAT?
La darrera reforma legal de setembre del 2015, obliga a les menors embarassades de 16 i 17 anys a disposar de l’autorització expressa d’un dels tutors per tal d’interrompre l’embaràs. Si et trobes en aquesta situació i tens dubtes sobre què fer pots venir al nostre centre o trucar-nos (tel: 93 4151000) per informar-te de forma més
QUINS TIPUS D’AVORTAMENT HI HA?
En el nostre medi, actualment disposem de dos mètodes per poder fer la interrupció de l’embaràs: quirúrgic i farmacològic. Ambdós poden ser gratuïts però abans caldrà que es faci un tràmit bé al teu centre d’atenció primària (ASSIR) o bé el CJAS.
• L’avortament quirúrgic consisteix en una aspiració del contingut de l’úter via vaginal, habitualment amb sedació. Aquesta tècnica, en general, no requereix ingrés i tot el procés s’enllesteix en dues hores aproximadament. Es recomana fer-ho abans de les 14 setmanes de gestació (tenint en compte que les setmanes es comencen a comptar a partir del primer dia de l’última regla). En embarassos més avançats les tècniques utilitzades seran diferents en funció de les setmanes de gestació, les característiques de cada dona i els seus antecedents mèdics.
• L’avortament farmacològic es pot realitzar com a màxim fins les 9 setmanes de gestació, i és un tractament que es dóna als centres sanitaris públics (de manera gratuïta) o a les clíniques privades acreditades (de pagament). S’ha de fer una valoració mèdica prèvia per veure que la dona no tingui cap contraindicació per fer aquest tractament i el seguiment ginecològic que estigui indicat. Consisteix en dos fàrmacs. El primer (mifepristona) te l’hauràs de prendr davant d’una professional del centre on realitzis l’avortament. Aquest fàrmac atura l’embaràs. El segon fàrmac (misoprostol) te l’hauràs de prendre a les 24-48 hores del primer i és el que provocarà l’expulsió de les restes de l’embaràs. Per tant es recomana que ho facis a casa o en un lloc comfortable i discret de la teva elecció. Al CJAS també et podem oferir aquest espai de comfort si ho desitges per la fase expulsiva.
És important un assessorament personalitzat durant el procés de presa de decisió i en el moment de triar la tècnica que en cada cas estigui més indicada. Des del CJAS hem preparat aquesta fitxa Comparativa entre mètodes d’avortament perquè et pugui ajudar a triar.
I DESPRÉS DE L’AVORTAMENT?
• Després de l’IVE és possible que tinguis un sagnat durant dues setmanes i, en alguns casos, que pugui durar fins la següent regla. Aquesta regla pot trigar entre 30 i 50 dies i és normal que sigui una mica més abundant i molesta que l’habitual.
• Si tens qualsevol dubte sobre el sagnat o molèsties posteriorsconsulta-ho amb un professional mèdic, del CJAS o d’un altre servei.
• Has de saber que de dues a tres setmanes posteriors a l’IVE, és possible que si fas la prova d’embaràs surti positiva. Això no vol dir que estiguis embarassada, sinó que són hormones que aniran desapareixent gradualment.
• Has de saber que hi ha risc que puguis tornar a quedar embarassa immediatament després de l’IVE, fins i tot abans que et torni a venir la regla. Per tant si no vols quedar embarassada de nou, utilitza mètodes anticonceptius.
• Es recomana NO introduir res a la vagina –relacions sexuals amb penetració vaginal o ús de tampons- fins a 15 dies després de l’IVE i només si el sagnat s’ha aturat completament. En aquest període també es recomana l’ús de dutxa i no pas banys de cos sencer (banyera, ..). Aquestes mesures reduiran molt el risc d’infecció.
• La majoria de dones reprenen una vida normal després de l’IVE tant des del punt de vista físic com emocional. Però si en el teu cas sents que necessites parlar amb algú/na, les professionals del CJAS t’acompanyaran quan ho necessitis.
ON POTS OBTENIR MÉS INFORMACIÓ SOBRE L’AVORTAMENT?
Hauries d’adreçar-te el més aviat possible a:
• Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS)
• Programes de Salut Sexual i Reproductiva, situats habitualment als Centres d’Atenció Primària (CAP)
• Centre d’Atenció Primària de referència (llevadora, ginecòleg o metge de família)