La sexualitat està plena d’emocions i sentiments. És un no parar!
Hi ha experiències que et fan sentir molt i molt bé però, de vegades, en les relacions passen coses que no ens agraden: ens deixen, volem deixar a algú i no sabem com fer-ho. Ens diuen alguna cosa que ens fa mal, tenim expectatives sobre l’altra persona que no ens compleixen… Són coses que no només passen en les relacions sexo-afectives sinó també en les relacions d’amistat, familiars, etc. Som éssers emocionals i, per tant, les emocions i els sentiments tenen un gran paper en les nostres vides!
Com hem dit, En situacions similars a aquesta podem sentir moltes emocions: tristesa, decepció, frustració, ràbia, … És important IDENTIFICAR L’EMOCIÓ que sentim perquè, sovint, les nostres conductes tenen molt a veure amb elles. Hi ha emocions que ens encanta sentir com pot ser l’alegria, però n’hi ha d’altres que no tant. Les que ens fan sentir bé les acostumen a exterioritzar i a explicar però, però de vegades altres, com la tristesa, la ira o la por, les intentem amargar. Experimentar totes les emocions, ens serveixen per APRENDRE i ens ajuda a connectar les nostres vivències amb els nostres sentiments. Fer aquesta connexió és molt important ja que comprendre allò que ens passa i poder expressar-ho ens ajudarà molt en les nostres relacions personals.
Com donem sortida als nostres sentiments? Com els comuniquem a les altres persones?
- Estil passiu. Bàsicament es tracta de callar i no dir el que pensem sobre la situació. Al principi pot semblar que aquesta actitud serveix per evitar conflictes però a la llarga en pot generar molts més.
- Estil agressiu. En un inici aquest estil ens ajuda a alliberar la tensió i la ràbia, però ens impedeix alliberar altres emocions que segurament necessitem expressar d’una altra forma.
- Estil assertiu. seria quan ens comuniquem tenint en compte el que nosaltres sentim i pensem i també allò que sent i pensa l’altra persona.
L’assertivitat en la comunicació ajuda a que les relacions funcionin millor i siguin més sanes. És important saber que l’assertivitat s’aprèn i ens serveix per tots els àmbits de la nostra vida!
Hem de tenir clar, però, que aquests estils de comunicació no són una fórmula matemàtica que podem posar en marxar sense més. Habitualment, combinem diferents estils segons les situacions, els contextos i les persones amb qui interactuem. Generalment, no som 100% assertives, agressives o passives, tot depèn del moment i de la situació.
En relació a la comunicació també és important el concepte d’ètica relacional. Són una sèrie de criteris que ens ajudaran a tenir unes relacions interpersonals més sanes. També contribuiran a que les nostres relacions sexo-afectives es desenvolupin en termes positius, i satisfactoris per totes les parts!
I quins són aquests criteris?
1. La igualtat entre dones i homes. Acceptar la nostra diversitat personal i sexual evitant que aquestes diferències es presentin com arguments que justifiquen la desigualtat entre dones i homes.
2. Relacions consentides. En tota relació sexo-afectiva és imprescindible comptar amb el consentiment de totes les persones implicades, ho recordeu? Les relacions SEMPRE s’han de viure amb llibertat, sense coaccions i pressions que ens col·loquin en espais i situacions que no desitgem.
3. Sinceritat. És important poder expressar els nostres desitjos, atraccions i sentiments. Es tracta d’evitar l’engany i la instrumentalització en la relació amb les altres persones.
4. El plaer, la tendresa, la comunicació i els afectes compartits. L’activitat sexual amb altres persones implica mirar, tocar, escoltar, parlar, etc. En les relacions no estem soles i, per tant, no podem ignorar els sentiments, necessitats i desitjos de la persona, o persones, amb qui compartim les nostres vivències.
5. La responsabilitat compartida. Totes les persones implicades en la relació tenen el mateix grau de responsabilitat respecte a les seves vivències. De la mateixa forma que el plaer és compartit, també ho és la responsabilitat. Les conseqüències que es puguin derivar de les relacions sexuals han de ser assumides per les persones que han mantingut aquesta relació.[i2]
6. Compromís de sexe segur. Com ja sabeu, la sexualitat ha de ser un àmbit de la vida que constitueixi una font de plaer, benestar i salut. Hem d’allunyar-nos d’actituds i conductes que puguin causar-nos problemes de salut física, psicològica i/o social.
7. Dret a la desvinculació. Mantenir una relació sexo-afectiva ha de ser una decisió que prenem lliurement, igual que ho ha de ser el fet de no mantenir-la o acabar la relació.
8. Responsabilitat en la desvinculació. Si decidim desvincular-nos està molt bé, però hem de ser responsables i tenir en compte a la persona o persones implicades en la relació. Cal que adoptem actituds empàtiques que promoguin la construcció d’espais de cura i respectuosos vers la relació i les persones.
Situacions que ens incomoden i per les que poden buscar ajuda
La vivència de la nostra sexualitat i les emocions que se’n deriven a vegades ens poden generar malestar i dificultats que ens impedeixen sentir-nos còmodes amb nosaltres mateixos/es i amb les nostres relacions.
Poder parlar del que et passa i del que sents amb algú de confiança et pot ajudar a trobar-te millor. Pensa que a vegades resulta difícil sortir-te’n tot sol i necessitaràs tenir un acompanyament professional per poder entendre millor el que t’està passant. Al nostre centre disposes d’un servei específic d’atenció psicològica sobre temes relacionats a sexualitat i afectivitat on pots adreçar-te sempre que ho necessitis.
Tot seguit t’expliquem algunes de les situacions que, si es produeixen de manera persistent o et fan sentir amb un malestar important, poden fer pensar en algun possible problema:
- No t’agrades i/o no acabes de sentir-te bé amb el teu aspecte físic
- Necessites controlar en excés les coses, les persones, les situacions.
- Tens dificultats per tenir parella i/o dificultats en les relacions sexuals compartides.
- Estàs vivint una relació de parella en la qual no t’acabes de sentir bé, sents que l’altre/a no et tracta amb respecte, coarta la teva llibertat, etc.
- Estàs vivint una relació de parella en la qual no t’acabes de sentir segur/a, necessites saber on és la teva parella en tot moment i amb qui, t’enfades amb ell/a amb facilitat, “perds els nervis”, etc.
- Fa temps que has finalitzat una relació de parella però no ho acabes de superar, et sents molt trist i no deixes de pensar en l’altre/a.
- Sents que els teus companys i amics et tracten malament, no et respecten, no et tenen en compte o fins i tot et sents agredit/da per ells.
- Tens la necessitat de tractar malament un company, un amic… i no pots aturar els teus impulsos.