A qui es dirigeixen?
Els tallers estan adreçats a grups/classe de Secundària, Batxillerat, Cicles Formatius, PFI i a altres grups naturals (Centres de Lleure, Centres d’Educació Especial, Centre Oberts, CRAE’s, etc.) de nois i noies entre 12 i 21 anys.
Durada de l’activitat
Hi ha dues opcions:
- Una única sessió de dues hores (2 hores)
- Dues hores sessions de dues hores (4 hores)
Continguts
El seu contingut s’adequa a les característiques del grup, tenint en compte factors com: edat, coneixements previs, demandes concretes per treballar algun tema, homogeneïtat, dificultats especials, diferencies culturals i de gènere, etc.
Amb l’objectiu d’identificar quins són els temes i les preguntes concretes que més els interessaria que es treballessin en el taller, es dona un full per cada alumne on se’ls convida a escriure els seus dubtes i a fer preguntes de forma anònima. L’anàlisi d’aquestes preguntes permet adequar el contingut de l’activitat a l’especificitat del grup.
Si bé, cada intervenció educativa s’adapta a les característiques del grup i als seus interessos, hi ha alguns temes que les professionals del CJAS creiem important poder introduir en algun moment del taller:
- Concepte de sexualitat des d’una visió pluridimensional.
- Potenciar l’autoestima, i el respecte cap a un mateix i els altres.
- Entendre les relacions sexuals d’una manera amplia, no només com a sinònim de relacions coitals o basades en la reproducció.
- L’orientació del desig i les primeres relacions compartides.
- Mites i falses creences en relació a la sexualitat.
- Anatomia i fisiologia dels genitals.
- Habilitats en l’ús correcte dels mètodes de prevenció d’ITS o embarassos no desitjats
- Habilitats de negociació a la comunicació per poder expressar les i reconèixer els propis límits i desitjos.
- Reconèixer la diversitat sexual des el positiu.
EL TALLER COM A ESTRATÈGIA METODOLÒGICA
El taller és considerat un espai per a la vivència, la reflexió i la conceptualització. És el lloc apropiat per a la participació que permet aprendre fent.
Una de les característiques del taller és promoure un clima càlid, segur, de confiança, de lliure expressió d’emocions i sentiments, i de comprensió per les experiències, per tal d’obtenir l’ànim i la seguretat del grup per assolir els resultats previstos.
És recomanable que a cada taller es tinguin en compte les precisions teòriques o conceptuals sobre el tema a tractar perquè siguin discutides i ampliades per les participants |
Objectius dels tallers
- Conèixer un concepte de sexualitat integral que considera els nivells biològic, psicològic i social/cultural de la persona, per tal de transformar les concepcions basades en prejudicis, creences errònies i pors que la societat patriarcal ha anat establint.
- Assumir actituds positives davant la sexualitat, entenent aquesta com una forma de comunicació, salut, plaer, afectivitat i, quan es desitja, de reproducció.
- Desenvolupar i aplicar estratègies personals i col·lectives, així com pautes d’actuació per a la resolució de conflictes i de prevenció que se’ls presentin a la vida al voltant de la sexualitat.
- Desenvolupar l’autoestima, assumint una vida sexual lliure d’elements discriminatoris i adquirint les habilitats necessàries per gaudir d’una vida sexual de forma sana i responsable.
- Comprendre i expressar missatges en relació amb la sexualitat, incorporant un vocabulari precís i no discriminatori, que afavoreixi el diàleg sobre temes sexuals, dins grup d’iguals i amb les persones adultes.
- Assumir una ètica per a les relacions interpersonals, adoptant actituds d’equitat, respecte, diversitat i responsabilitat en les seves relacions.
- Promoure la valoració positiva del propi cos assumint els canvis, practicant hàbits de cura corporal assumint el seu cos sexuat amb responsabilitat, com a font de comunicació, de sensacions, de plaer i d’afecte.
- Construir i potenciar les habilitats i capacitats dels / les joves, per al maneig de conflictes i per a la millora de la comunicació, com a eina per a la recerca de relacions sanes, consensuades i igualitàries.
- Reconèixer les diferents sexualitats, identitats de gènere, expressions de gènere i orientacions del desig.
El paper del/la responsable del grup
Per obtenir un major rendiment de l’activitat és necessari comptar amb la col·laboració del/la responsable del grup. És important que el tutor/a presenti al grup l’activitat per tal d’ajudar a generar un espai previ de reflexió, que faciliti que els nois i noies puguin fer les preguntes que els hi agradaria resoldre en el taller.
També ha de recollir informació relativa al grup en el que es desenvoluparà el treball per tal de conèixer algunes característiques d’aquest (edats, nombre de nois i noies, persones de diferents cultures, nivell de coneixements de temes relacionats amb la sexualitat, existència de problemàtiques sobre aquest tema detectades des de l’escola, funcionament del grup, etc.) També pot fer suggeriments sobre continguts que consideri d’interès pel taller.
Una vegada recollida tota aquesta informació (preguntes dels nois i noies + informe del/ de la tutor/a), és important que ens la faci arribar com a mínim una setmana abans de la realització del taller.
Tenint en compte la metodologia utilitzada, i per tal de generar un ambient de confiança i facilitar la dinàmica del grup, durant la realització del taller el/la professor/a no es quedarà a dins de l’aula.
Avaluació de l’activitat
Al finalitzar cada taller es passa una avaluació als les joves per analitzar el grau de satisfacció respecte el mateix, l’adequació dels continguts treballats a les seves necessitats, i el nivell de coneixements del professional que ha conduit la intervenció grupal. També la professional realitza una avaluació del desenvolupament de l’activitat, l’actitud del grup, temes tractats, dinàmiques utilitzades, etc.