El sexe és una part fonamental de la nostra vida de la que no hem de renunciar per molt COVID que hi hagi. Això sí, potser variar algunes coses per reduir els riscos i seguir-ne gaudint.
Les decisions a prendre sobre el sexe han de trobar un equilibri entre la salut pública -la de tothom- i la teva salut personal. Durant aquesta situació d’emergència de salut pública si desitgem tenir relacions sexuals és bo pensar en quines estratègies podem emprar per reduir el risc de contagi pensant en la nostra salut i de la gent que ens envolta.
O sigui que puc tenir relacions sexuals? Sí! I tant que pots, només faltaria. A partir d’aquí repassem el que sabem: La COVID-19 és una malaltia respiratòria, de manera que el contacte directe amb la saliva (per exemple, mitjançant petons) pot transmetre fàcilment el virus. No hi ha evidència que la COVID-19 es contagïi pels fluids vaginals o semen. Sí que podria ser transmissible a través de femtes (caca) de persones infectades. Per tant, això significa que l’anilingus (contacte oral / anal) i el sexe anal també poden propagar COVID-19. Tant els preservatius com la banda de làtex redueixen el contacte amb la saliva i les femtes durant el sexe anal i oral o el contacte oral / anal.
Consells per reduir el risc de propagació de COVID-19 sense renunciar al plaer
Per fer-ho hem llistat les pràctiques sexuals, de les més a les menys segures. Ja a partir d’aquí tu ja tries.
- Tu ets la teva parella sexual més segura. La masturbació no transmet COVID-19 -lògic oi?- especialment si es renten les mans (i qualsevol joguina sexual) amb aigua i sabó durant almenys 20 segons abans i després del sexe.
- La propera parella més segura és algú amb qui visquis. Tenir un contacte estret (inclòs el sexe) amb només un petit cercle de persones ajuda a evitar la propagació del COVID-19.
- La següent situació seria en el cas que la teva parella o parelles sexuals no convisquin amb tu. Aquí ja saps que, òbviament, a més parelles més risc.
I dit això, i per reduir el risc, t’animem a parlar de la COVID-19 amb la teva parella/es com feu amb altres temes com per exemple preservatius o pràctiques sexuals. Per tant, podeu preguntar-vos: tens símptomes o has tingut símptomes en els darrers 14 dies? Has tingut algun diagnòstic de COVID-19? T’has vacunat? Es considera probable que les persones ja no siguin infeccioses si han passat almenys 10 dies des que van començar els símptomes i si no han tingut febre durant almenys tres dies.
- Si participes en pràctiques sexuals amb més d’una persona alhora -trio o més- llavors encara és més important que intentis reduir els riscos. Et suggerim algunes i tu ja veus quines son factibles:
- Insistim, a més participants potser és més divertit (o no) però el que és segur és que és més arriscat.
- Escolliu espais més grans, més oberts i ben ventilats. Si la logística t’ho permet aquesta és una molt bona opció. I sí a l’hivern és complicadet però amb el bon temps tot és mes fàcil, no?
- Hi ha moments i contactes més arriscat que altres (tot allò que siguin petons a la boca, contacte amb ulls, nas…) I sí, això és difícil d’evitar en una relació sexual però en tot cas que ho sàpigues.
- Aneu emprant gel hidroalcohòlic
(Adaptat de les recomanacions del Departament de Salut de Nova York. Hi havia vàries però aquestes ens han agradat molt)