Oh My Goig
‘Oh My Goig’ (#ohmygoig) és un plantejament educatiu nou en la televisió del nostre país, pensat per informar, sensibilitzar i apoderar als adolescents (i no tan adolescents) sobre la sexualitat. A mitjans del 2016, Betevé, el canal de televisió de Barcelona, va contactar amb el CJAS per demanar assessorament per elaborar un nou programa d’educació sexual per a joves i adolescents.
El títol ja és una declaració d’intencions en situar al centre del debat allò que té a veure amb el plaer. I és que el programa vol allunyar-se dels discursos morals, dels tabús i/o de la por amb els que tradicionalment s’ha abordat la sexualitat. OMG parla de la sexualitat des dels drets, sempre en positiu, posant el pes en tot allò satisfactori, de gaudi, de plaer, parlant sobretot de les oportunitats i, també quan cal, dels “riscos” (embaràs no desitjat, avortament, ITS, relacions abusives, violències de gènere…).
El programa ha comptat amb dues temporades emeses entre els anys 2016 i 2018 i s’ha ofert informació clara que faciliti als i les joves la presa de decisions respecte la seva vida sexual.
Vídeo primer capítol:
OMG també mostra una visió de la sexualitat àmplia que contempla les diverses formes de viure-la i expressar-la que trobem a la nostra realitat social, trencant estereotips i visibilitzant la diversitat en les identitats sexuals, identitats de gènere, preferències sexuals, pràctiques sexuals, desitjos, cossos, funcionalitat, etc.
El programa empra una estètica i un llenguatge proper al públic juvenil, amb seccions breus que puguin tenir un recorregut viral a xarxes.
Primera temporada
Durant 12 capítols monogràfics, OMG ha anat desgranant els temes de major interès sobre la sexualitat, des de la pròpia definició del concepte, passant pel plaer o les pràctiques sexuals. Cada capítol s’inicia amb un sketch de ficció que busca provocar la reflexió i situar el tema. Després és Noe Elvira, qui conduirà les diferents seccions oferint informació, denunciant situacions de vulneració de Drets sexuals i Reproductius i també responen a adolescents i joves en un consultori.
La veu dels i les adolescents té un lloc central en el programa quan la Noe visita un institut on l’alumnat participarà en un taller i debatrà sobre diversos temes.
Llistat de temàtiques per capítols:
- Sexualitat
- Desmuntant el sistema sexe-gènere
- Plaer
- Els nostres cossos
- Sense normes. Hegemonies i exclusions
- Pràctiques sexuals compartides
- Només amb el flow? Sexualitat i emocions
- Em cuido, et cuides, em cuides. Autocura
- I ara què? Autocura part 2
- Relacions
- Violències
- Empantallades
Segona temporada
En la segona temporada OMG s’ha centrat en els mites, abordant-ne un en cada capítol. Cada capítol s’inicia amb un sketch de ficció que feia una proposta de tema que era discutida, amb la dinamització de la Noe, amb un grup d’adolescents i joves. També hi havia les càpsules ja clàssiques de la Noe on s’expliquen els conceptes.
Llistat de temàtiques per capítols
- Si et controla és perquè t’estima
- Per poder-te enrollar amb una noia has d’insistir
- Si no vols estar amb mi (Tot el temps) és perquè no m’estimes
- Si tinc parella no puc sentir atracció sexual per ningú més
- Només hi ha una manera de ser lesbiana o de ser trans
- Quan et tiren floretes és perquè et volen fer sentir bé
- És fàcil reconèixer si una noia és lesbiana o un noi gai
- Les noies no tenen fantasies sexuals perquè són menys sexuals que els nois
- A + relacions + risc de pillar ITS
- És fàcil reconèixer si una noia és lesbiana i un noi gai
- La penetració és la millor pràctica sexual
- Si no sents gelosia és perquè no estàs enamorada
Podeu veure tots els capítols a http://beteve.cat/programa/oh-my-goig/ o a https://www.youtube.com/channel/UCTDwdnTAaBFHnRuQMmSla8g
La presentadora del programa és Noe Elvira, companya del CJAS que és psicòloga especialitzada en drets i salut sexual.
El llibre
La Noe ens convida a endinsar-nos en una sexualitat plantejada des de la perspectiva de drets, amb una irada honesta i integradora que intenta deixar lluny els tabús, els prejudicis i els estereotips.
Per comprar-lo online podeu fer-ho clicant aquí (PVP 13,95)
Si voleu llegir el primer capítol de franc podeu clicar aquí
Premi de l’Observatori Contra l’Homofòbia
L’Observatori contra l’Homofòbia va concedir al programa de betevé ‘Oh my goig’ un premi que reconeix la seva tasca “d’informar, sensibilitzar i apoderar la ciutadania sobre la sexualitat des d’una perspectiva de gènere i diversitat afectiva sexual”. La commemoració s’emmarca en el Dia contra la LGTBIfòbia del 2017.
Premi a ‘Oh my goig’ per la seva tasca a favor del col·lectiu LGTBI