DIVERSITAT FUNCIONAL

Sexualitats i diversitat funcional

De forma generalista la mirada sobre la sexualitats de les persones amb DF està esbiaixada centrant-se només en alguns aspectes passius o reactius com:

  • quan existeixen demandes explícites de les persones( tot i que hem de considerar que no tothom té accés a certes informacions per saber què preguntar, o es troben en contextos silenciosos o de tabú respecte al tema o s’ignoren comentaris  indirectes que l’entorn evitar enfrontar per temor a les conseqüències)
  • quan hi ha una eròtica valorada com inapropiada o problemàtica per l’entorn o, en aquells circumstàncies on s’ha donat o hi ha sospita  d’una situació abusiva

 

En el cas de les persones amb DF s’han vulnerat especialment els seus drets sexuals i afectius,  seria important considerar un acompanyament proactiu i respectuós introduïnt propostes com:

  • Oferir informació tant sí ho demanden com no sí per facilitar el gaudi i benestar i, de manera complementària avaluar millor els possibles escenaris de risc.
  • Entendre que determinats riscos permeten créixer i aprendre de nosaltres i de l’entorn. Cal fer propostes per aprendre a gestionar-los i no pas a eliminar les oportunitats per al seu assoliment
  • La sexualitat com aspecte transversal de les persones a assolir de forma individual, centrada en les seves necessitats, recursos i desitjos de cada persona
  • Generar converses i informacions que promoguin els drets SiR i les relacions sanes i de mutu acord

Cal introduir una mirada feminista,  no capacitista , diversa i  interseccional  sobre les múltiples opressions que atravessen a les persones amb DF  com edat,  ètnia, orientació i identitat sexual, classe social, religió, salut, educació, suport familiar, etc) per tal de reduir els efectes estructurals de la violència masclista exercida des del sistema patriarcal.

Els drets sexuals i reproductius són drets humans, això és un fet inqüestionable.

La Sexualitat es tracta d’un Dret Personalíssim ( intransferible a tercers sempre que no comporti un greu prejudici a la persona o a tercer i no vinculat a l’abast de sentència sobra la seva tutela)

  • Rebre informació i educació sexual des de la evidència, accessible i amb perspectiva feminista
  • Lliure expressió d’afectes i eròtica més enllà des de la Diversitat Sexual
  • Decidir amb qui vull relacionar-me, com quan i a on
  • Prendre decisions sobre el propi cos i l’accés a aquest ja sigui per motius sanitaris, reproductius , de planificació familiar o de plaer
  • Disposar d’intimitat en els espais, sobre el cos i al voltant de les dades íntimes i confidencials de les persones
  • Participar activament en  els contextos  generadors d’ estructures , recursos o narrativa al voltant de les persones amb DF
  • Ser tractat com a subjecte actiu i amb dignitat
  • Rebre protecció i assessorament envers les agressions i abusos sexuals

Les principals barreres que obstaculitzen el lliure exercici d’aquests drets en les persones amb DF són la ignorància, la invisibilització, infantilització i  la falta de participació activa i de presa de decisions en les seves vides.

Els professionals i les persones de suport  han  de tenir el clar aquest compromís de capacitació i empoderament de les persones . Les entitats i serveis han d’explicitar aquest compromís amb un posicionament de Centre o incorporar unes pautes de bones pràctiques per a tots els agents implicats.

El 2017 vàrem obrir un línia d’atenció específica per a joves amb diversitat funcional, el programa “PLAǝRs” en una aposta inclusiva que busca garantir un servei accessible, lliure i gratuït per a totes les persones. Tothom ha de tenir la llibertat de poder triar sobre qualsevol aspecte de la seva vida, incloent la seva sexualitat i per tant és clau la informació i l’atenció.

Som sabedores que a les persones amb discapacitat i/o diversitat funcional se’ls nega sovint la vivència d’una sexualitat positiva i lliure i una de les maneres de fer-ho és dificultant l’accés a recursos i serveis que abordin aquesta temàtica. Des del CJAS entenem que una manera de revertir aquesta discriminació passa per oferir recursos i serveis ja existents i populars com el CJAS a aquesta població. No es pretén muntar un servei alternatiu o diferenciat per a joves amb diversitats

El CJAS disposa de professionals especialitzades en l’atenció a les sexualitats de les persones amb diversitats funcionals. Per a nosaltres és molt important atendre la individualitat de cada situació però considerant les diferents necessitats i diversitats funcionals ja siguin motores, sensorials o intel·lectuals. Per dur a terme aquesta tasca resulta imprescindible comptar amb la complicitat, l’assessorament i el suport de les entitats de persones amb diversitats funcionals.

Què implica el “PLAǝRs” pel CJAS?

•Adaptació física del centre (adaptació del bany, llitera ginecològica hidràulica, rampes d’accésa l’entrada, senyalètica…)
•Formació de les professionals del CJAS per a l’atenció d’aquests/es joves
•Revisió de materials sobre sexualitats en les diferents diversitats funcionals
•Elaboració de protocols d’atenció específics
•Elaboració de circuits de derivació amb entitats

La professional responsable del Plaers és la sexòloga Gemma Deulofeu. Si voleu saber més del servei podeu enviar un mail a plaers@centrejove.org.

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.