L'OBRADOR DEL CJAS. FORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

L’obrador del Cjas pretén ser un espai de reflexió artesanal, d’intercanvi i on es comparteixin aprenentatges professionals sobre la sexualitat d’adolescents i joves. Un espai on aprenem i ensenyem alhora per ser millor professionals i per incidir més en un canvi cap a un treball de la sexualtitat positiva basada en Drets i amb mirada feminista.

La formació dels professionals és un element central pel CJAS i per això oferim un ventall de recursos i opcions.

1 | Curs anual específic d’atenció a l’adolescència: Veure més

 

2| Acollida i formació anual al CJAS d’estudiants i professionals en pràctiques a partir dels convenis amb les següents institucions:

 • Universitat de Barcelona (Psicologia, Biologia)
 • Universitat Autonoma de Barcelona (Psicologa, Infermeria, Postgrau de gènere i igualtat)
 • Universitat de Foggia, Italia (infermeria)
 • RIEPS (Residencia Interdisciplinaria de Educación y Promoción de la Salud), Ministerio de Salud de Ciudad Autónoma de Buenos Aires
 • Fundació Pere Tarrés (Informadors/es juvenils)

 

3 | Dijous del CJAS. Espais mensuals d’aprenentatge i reflexió sobre sexualitat i adolescència.  Veure més

 

4 | Formacions i xerrades a demanda sobre temes relacionats amb la sexualitat i l’adolescència i joventut. En els darrers anys hem realitzat les següents formacions a professionals:

 • Formacions als equips professionals de Centres Residencials d’Atenció Educativa, en el marc del projecte d’intervenció als CRAE
 • Formació sobre l’entrevista a l’adolescència en el programa de formació de les Llevadores Internes Residents
 • Formacions a professionals que treballen amb joves que cursen PFI
 • Formació dels professionals d’infermeria del programa “Salut i Escola” des de la seva creació l’any 2004.
 • Formacions a tècnics i tècniques de programes de garantia juvenil sobre violències masclistes
 • Formacions a informadors/es dels punts d’informació juvenil de Barcelona
 • Formacions sobre prevenció de violències masclistes en context d’oci nocturn, en el marc del projecte “Fem-nos la nit” 
 • Conferències i xerrades

 

Les temàtiques a abordar poden ser qualsevol de les relaciones amb l’adolescència i joventut i la sexualitat podent oferir una panoràmica general o bé sessions més monogràfiques.

Metodològicament s’ofereixen espais de discussió a partir de casos pràctics, combinant reflexió amb la pràctica professional diària.

Aquest curs ha esdevingut un clàssic en l’oferta formativa a Catalunya –aquesta és la 25a edició- i continua atraient l’interès de professionals. Cada any el curs compta amb la presència de professionals expertes de primer nivell de l’àmbit sanitari, psicològic i social que aborden temàtiques diverses de l’adolescent, sempre oferint una visió polièdrica i pluridisciplinar. Des d’una perspectiva basada en els Drets, en el respecte a la decisió de l’adolescent i en la mirada de gènere, es debat sobre l’entrevista amb el/la jove, com viu la seva sexualitat o el treball amb les famílies entre molts d’altres temes.

Què han dit els i les assistents d’edicions anteriors?

“M’he quedat amb ganes de saber més i amb manca de temps de vegades per assolir bé tot el que ens heu ensenyat”

“M’ha encantat. No canviaria res. Cada dia he vingut motivada i no hi ha un dia que no l’hagi trobat interessant”

“M’ha encantat la sacsejada! Fer-nos pensar on treballem, per a qui treballem, quin encàrrec tenim… M’ha encantat pensar en tot això, en ser-ne conscient i ser crítica amb mi i la meva tasca professional”

“És molt enriquidor treballar amb diferents professionals de disciplines diverses”

Sobre l’edició del 2022

Per la 26ª edició del Curs d’Atenció a les Sexualitats en l’Adolescència, coorganitzada entre Antisida Lleida i el CJAS Barcelona, es busca generar un espai d’intercanvi entre professionals que busquen tenir més eines i coneixements per treballar la sexualitat amb la població adolescent i jove. Així el format serà presencial, tindrà una durada 20 hores els dijous de 15:30 a 19:30 h i es realitzarà a la ciutat de Lleida

Les sessions estan plantejades per repensar la mirada vers les persones adolescents i joves així com disposar d’eines més pràctiques per als diferents tipus d’intervencions que es proposen.

Descarrega full programa

Com i quan?

Dates: 13, 19, 27 d’octubre i 3 i 10 de novembre de 2021

Horari: 15.30 h a 19.30 h

Format: Presencial. Lleida

Objectius

 • Millorar la comprensió de la població adolescent, dels seus comportaments i com els podem acompanyar en el procés de creixement.
 • Compartir les diferents experiències  professionals i reflexionar sobre l’atenció a l’adolescència des d’una mirada global.
 • Mostrar diferents eines metodològiques en relació a la salut afectiva i sexual, útils per a la pràctica quotidiana, tant pel que fa a l’atenció i l’educació,  com per al treball comunitari.
 • Analitzar el treball assistencial des d’un punt de vista multidisciplinari i complementari entre els diferents serveis d’atenció en salut.

Metodologia

Activa, basada en la participació.  Exposicions teòriques i discussió entorn dels temes presentats.  Treball sobre casos pràctics, tallers i dinàmiques grupals.

Participants

Professionals de la salut, l’educació i l’àmbit social (medicina, infermeria/llevadoria, treball social, psicologia, educació  social, mestres,…) i altres professionals en contacte i amb interès en l’adolescència.

Preus

240 € en general

130€ professionals d’ONG

120 € sòcies de L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius (Per fer-se soci/sòcia lassociacio.org/socies)

Inscripcions

Ja et pots inscriure al curs en el següent formulari. Us guardarem la plaça 120 hores abans no feu el pagament per fer la reservar definitiva. (Veure normativa inscripció)

Més informació: curscjas@centrejove.org / 93415 75 39

Un dijous al mes de 14.30 a 16.00h el CJAS organitza unes xerrades/col·loquis obertes a professionals per debatre, pensar i repensar qüestions sobre sexualitat i adolescència/joventut. L’assistència és gratuïta i es realitza a la Sala Isabel Iserte del CJAS.

DIJOUS DEL CJAS CURS 2019 - 2020
16/04 Interrupció de l’embaràs a adolescents i joves Eva Vela (ASSIR Dreta) i Jordi Baroja (CJAS)
19/03 Les joves parlen de sexe. Un estudi sobre les necessitats no cobertes en les sexualitats de les Joves de Barcelona Lluis Forcadell, doctorant
20/02 Sexcat. Percepcions, actituds i pràctiques d’adolescents i joves en salut sexual Cinta Folch, CEEISCAT
23/01 Fonamentalismes. Amenaces i atacs contra els drets sexuals i reproductius Almudena Rodríguez, àrea d’incidència de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius
9/12 Drets Sexuals i Reproductius en dones LBT. Com hi afecta l’LGTBI-fòbia Elena Longares de l’entitat Lesbicat
21/11 L’atenció en violències als nois. L’experiència del SAH Daniel Tejedor del “Canviem-ho” i Francesc Alcobet del Servei d’atenció a homes (SAH)
24/10 Parlem de menstruació: què cal saber? Maria Ferrero Barrio, ginecòloga del Cjas i de l’ASSIR de Badalona
26/09 Educació afectiva i sexual a l’educació primària Júlia Sànchez, coordinadora del projecte “Celebrem la sexualitat”
DIJOUS DEL CJAS CURSOS ANTERIORS
Música, adolescència i masclisme. Play it for change Alba Elvira (SURT)
Informes de Mètodes contraceptius naturals Griselda Vázquez
Què passa amb la postcoital? Cristina Puig, (European Consortium for Emergeny Contraception) i Jordi Baroja (CJAS)
Joves i ITS Núria Vives CEEISCAT
Violència masclista i obstètrica Josefina Goberna
Presentació del llibre “Estima’m quan menys m’ho mereixo, perquè és quan més ho necessito” Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista
L’autoconeixement, eina imprescindible pel treball de les sexualitats Mandràgores
Protocol de detecció i actuació de violències masclistes al CJAS Raquel Gómez, psicòloga del CJAS
Informe de salut sexual a Barcelona Glòria Pérez de l’Agència de Salut Pública de Barcelona
Violències masclistes, oci nocturn i abús de substàncies Miquel Missé, de l’observatori Noctambul@s, “Observatorio sobre abusos sexuales y consumo de drogas en contextos de ocio nocturno”
Identitats sexuals diverses en població adolescent Rosa Almirall, ginecóloga i impulsora del servei Trànsit d’atenció a persones trans
El porno Marta Molas, periodista especialitzada. Amb la col·laboració de la botiga Amantis.
El masclisme a Merlí Andreu Ballús, Sociòleg, filòleg i investigador al Departament de Filosofia de la UAB i Irina Cruz, Comunicadora audiovisual i doctoranda en cinema contemporani amb visió de gènere a la UB. De Zena.cat
El virus del papil·loma i l’adolescència. Què cal saber? Maria Ferrero, ginecòloga del CJAS
Educació sexual, gènere i plaer: tres categories que s’entrellacen inevitablement Teo Juvanteny de Sidastudi
Maternitat adolescent en les joves tutelades a Catalunya Dra. Nair Zárate (UAB) Grup de Recerca en Infància i Adolescència en Risc Social (IARS)
Grups d’homes per la igualitat Krizia Nardini, investigadora d’antropologia i gènere, membre del grup MenEngage Europe
Colònies Oasis per a adolescents LGTBI Sara Barrientos. Associació Candela
L’apoderament de joves i el sexisme a través de la música Ruben Toro. Dinamització Juvenil Trinitat Vella
Amor romàntic i sèries de TV Maria José Masanet. Comunicació social UPF

La prevenció i la detecció precoç de les violències masclistes en població adolescent i jove és fonamental. Considerem que és essencial aprofitar els espais d’atenció on adolescents i joves s’apropen de manera espontània per poder emprendre aquesta tasca. Qualsevol recurs o servei que aconsegueixi entrar en contacte amb adolescents i joves és molt valuós en el treball contra les violències masclistes. Des del CJAS creiem essencial poder formar a altres equips professionals per a poder oferir els coneixements i eines necessàries per a fer una bona detecció i abordatge de les violències masclistes en població adolescent i jove. Així, des del 2015 vam començar a treballar en les violències masclistes atès que l’àmbit de la sexualitat és clau quan es tracta de poder prevenir i detectar aquestes situacions. Aquest coneixement acumulat, tant des de la detecció a la consulta com des de l’acompanyament individual d’aquestes situacions ens proporciona l’expertesa per a poder formar a altres equips professionals que vulguin adquirir coneixements sobre la detecció de les violències masclistes en població adolescent i jove.

Mitjançant l’ús combinat de metodologies teòriques i pràctiques, plantegem els continguts de les formacions partint de l’experiència situada del CJAS en el treball sobre les violències masclistes i violències sexuals. Seguidament, exposem alguns dels objectius que ens plantegem abordar amb les formacions.

Objectius generals de la intervenció

 • Millorar les competències dels i les professionals que interactuen amb adolescents i joves en matèria de violències masclistes.
 • Aprendre i aplicar models d’abordatge per a la prevenció de violències masclistes, així com les eines necessàries per a la detecció.
 • Prendre major consciència del rol i de la responsabilitat que els i les professionals que treballen amb adolescents i joves tenen en relació a la prevenció i detecció de situacions de violència masclista.
 • Proporcionar un espai per a la reflexió i l’intercanvi d’idees dels i les professionals en aquest àmbit.

Objectius específics de la intervenció

 • Introduir aspectes teòrics sobre la conceptualització, tipologies, abordatges i experiències de treball amb adolescents i joves en la detecció de les violències masclistes.
 • Contextualitzar les manifestacions de les violències masclistes en adolescents i joves des de la perspectiva de gènere i interseccional tenint en compte els diferents eixos d’opressió (edat, diversitats sexuals i de gènere, diversitats funcionals, classe,  raça, etc.)
 • Emmarcar els aspectes legals que contextualitzen les violències masclistes.
 • Disposar d’eines pràctiques tant per la prevenció com per a la detecció de les violències masclistes en població adolescent en l’atenció individual.
 • Conèixer els recursos de la xarxa i serveis d’atenció.

Si t’interessaria aquesta formació, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través del correu rgomez@centrejove.org

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.