Maternitats adolescents

El projecte “Maternitat i paternitat jove: vincle afectiu i prevenció de relacions desiguals” tracta de crear un treball en grup des del que potenciar la reflexió i poder expressar dubtes, temors, vivències, dificultats, però també projectes, il·lusions, expectatives de futur dels i les participants, parlar de la cura dels seus fills i la relació de parella, així com la relació amb les seves famílies i/o el seu entorn més immediat.

Cada any es crea un o dos grups amb mares adolescents, algunes que viuen en barris determinats o bé que estan vivint amb les seves filles o fills a un centre maternal.

Habitualment són 8 sessions setmanals de 2 hores de durada.

Sobre el projecte

Les característiques pròpies de l’adolescència fan que un embaràs en aquests moments adquireixi un significat diferent al que aquest pot tenir en altres etapes de la vida d’una persona. Tant l’adolescència com l’embaràs i la maternitat són esdeveniments que impliquen canvis físics, psicològics, socials, etc. que quan coincideixen en el temps s’afecten mútuament.

Des de l’inici del projecte es va apostar per oferir un espai grupal per mares i pares adolescents i/o joves, però la realitat ha estat que fins al moment no ha estat possible incorporar pares en aquests grups. Els motius han estat que els nois decidien no participar (perquè no havien altres pares al grup), les noies reivindicaven aquest com un espai per elles on parlar de tot allò que vulguèssin sense sentir-se condicionades per la presència de les parelles i en els 4 últims grups (anys 2016, 2017 i 2018) perquè les mares viuen soles amb els/les seus/ves fills/es a la Maternal Santa Eulàlia (Fundació Maria Raventós).

Al Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) hem observat amb freqüència una maternitat jove que ha anat lligada a una major soledat i discriminació de la noia en el seu entorn, moltes vegades abandonament per part del noi, tracte o relacions de parella desiguals, dificultats per protegir-se en les relacions sexuals i de parella, pèrdua de l’escolaritat, sovint poca implicació de la família, etc.

Les intervencions es fan al local del CJAS, i això ha permès que moltes de les noies hagin aprofitat l’estada per fer després consultes de manera individual amb la ginecòloga, la infermera o la llevadora del centre per qüestions relacionades amb la seva salut sexual i reproductiva. També algunes de les noies que han participat en el grup han fet després demanda d’atenció psicològica individual en el servei.

La finalitat última del grup és la de potenciar les possibilitats de convivència i organització amb la nova estructura de família de les joves mares, augmentar la pròpia autoestima i reforçar el vincle afectiu i relacional amb els nadons i les seves famílies. S’ha desenvolupat un treball en grup des del que potenciar la reflexió i l’expressió de dubtes, temors, vivències, dificultats, però també projectes, il.lusions, expectatives de futur deles participants, parlar de la cura dels seus fills i la relació de parella, així com la relació amb les seves famílies i/o el seu entorn més immediat.

Possibilitar un espai grupal amb altres noies que comparteixen el ser mares i joves, i en aquest cas, en un entorn aliè al que tenien abans de la seva maternitat (estan fora de la casa familiar, de vegades amb poc contacte amb la família d’orígen),afavoreix que es puguin donar i rebre reconeixement i suport entre elles, facilita que vagin escapant del seu aïllament i la seva soledat, i així ajudar-se, fer vincle i  xarxa entre elles.

Des del grup també es fa possible que s’ajudin a reconèixer els seus punts forts com a mares i també com a dones, les seves capacitats i la important tasca que realitzen en la cura dels seus fills. A la vegada, tot això potencia una major fermesa i seguretat en elles mateixes i davant els altres en quant a la criança dels fills.

El treball grupal que es realitza, també afavoreix pensar en els/les seu/ves fills/es, en com els/les veuen, en el seu caràcter i les seves necessitats d’una manera realista. Començar a veure i reconèixer el moment evolutiu actual que estan vivint els seus fills i filles, acceptant el seu caràcter, les seves necessitats i també les seves dificultats

Per què impulsar aquest projecte?

El motiu pel qual des del Centre jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) es va decidir posar en marxa aquest projecte és perquè al llarg dels 26 anys d’atenció a la població adolescent i jove, hem observat la importància d’oferir un acompanyament emocional específic en l’embaràs i la maternitat adolescents, perquè les característiques pròpies de l’adolescència fan que un embaràs en aquests moments adquireixi un significat diferent al que aquest pot tenir en altres etapes de la vida d’una persona. Com dèiem amb anterioritat, tant l’adolescència com l’embaràs i la maternitat són esdeveniments que impliquen canvis físics, psicològics, socials, etc. que quan coincideixen en el temps s’afecten mútuament.

És important tenir en compte les particularitats de l’adolescència per entendre i acompanyar a aquelles noies, i a les seves parelles si estan presents, que han decidit continuar amb el seu embaràs i convertir-se en mares/pares.

Un embaràs i una possible maternitat adolescents, són situacions que poden trasbalsar la jove tant a nivell de la seva salut física i psicològica; com en la relació amb el seu entorn (amb els iguals, la parella, la família, els estudis,…).

  • Any 2014: es va fer un grup amb mares joves i els seus fills i filles al barri de Roquetes (districte Nou Barris). El grup el van conduïr 2 psicòlogues del CJAS, conjuntament amb els i les educadores de carrer lligats a l’Àrea de Serveis Socials Bàsics de Trinitat Nova-Trinitat Vella i Roquetes de Barcelona.
  • Any 2016: 2 grups de mares joves de la Maternal Santa Eulàlia (Fundació Maria Raventós). Aquests tallers s’han fet al local del CJAS. En la majoria dels casos les noies venien soles perquè els fills i filles es quedaven a la Llar d’infants de la pròpia Maternal, tot i que sempre alguna/es de les noies va/n portar el seu/va fill/a a les sessions. En aquest cas degut al número de mares participants i a les característiques d’aquestes mares, es va decidir conjuntament amb la Maternal, fer dos grups enlloc d’un i, per això, es va reduir el número de sessions de 8 a 5 per cada grup i la durada de cada sessió a una hora 30 minuts.
  • Any 2017: 1 grup de mares joves de la Maternal Santa Eulàlia (Fundació Maria Raventós). Aquests tallers s’han fet al local del CJAS. Algunes de les noies venien soles perquè els fills i filles es quedaven a la Llar d’infants de la pròpia Maternal, tot i que sempre alguna/es de les noies va/n portar el seu/va fill/a a les sessions.
  • Any 2018: 1 grup de mares de la Maternal Santa Eulàlia (Fundació Maria raventós). També desenvolupat al ocal del CJAS. A la primera sessió 2 mares van venir amb els seus nadons, que tenien poques setmanes de vida.

A nivell general, en tots aquests grups, al llarg de les sessions, les noies han verbalitzat en repetides ocasions el valor que te per elles un espai grupal d’aquestes característiques, amb altres mares joves, amb les que es senten identificades, reconegudes en el seu paper de mares, i des del que s’han sentit també més capaces de donar i rebre suport des del grup, així com anar-se sentint capacitades per reprendre els seus projectes personals d’estudis i/o laborals.

Per part dels/les professionals que han participat en el projecte, també s’ha observat en les noies una major seguretat en elles mateixes, en general, i, en particular, en quant a la criança dels seus fills/es, es tenen cada vegada més en compte en les seves relacions de parella i algunes d’elles han començar a reprendre estudis en molts casos i/o a treballar.

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.