PLAER I PRÀCTIQUES

Les zones erògenes són àrees del nostre cos amb moltes terminacions nervioses que, si són estimulades com ens agrada, poden oferir-nos moltes sensacions de plaer. En tots els cossos trobem zones erògenes comunes, com l’anus, els mugrons, les costelles, el coll i les orelles. Els genitals també ho són, però en ells hi ha zones més sensibles que altres. Anem pas a pas…

Si tens vulva, el clítoris és l’òrgan que proporciona més plaer. De fet, és la seva única funció!

El clítoris es troba on s’uneixen els llavis menors, però només en veiem una part: “la punta de l’iceberg”, perquè en realitat la major part del clítoris està a l’interior. Mireu-lo!!Una altra zona de sensibilitat a la vulva són els primers tres centímetres de l’interior de la vagina, ja que estan en contacte amb les ramificacions internes del clítoris. La resta de la vagina no té quasi sensibilitat!

 

Si ens volem estimular la part de la vagina que sí és sensible, una forma de fer-ho és introduint un o dos dits en els primers 3cm i moure’ls cap a al pubis. Mentre es fa això, també es pot estimular el clítoris.

Aquesta estimulació pot conèixer-se com “fer dits”, i seria sinònim d’entrar a la vagina, però també es diu “fer dits” quan s’acaricien els llavis de la vulva, el clítoris i l’orifici de la vagina per fora. Totes aquestes parts són molt sensibles!

 

Si tens penis, el gland és la part de major sensibilitat. Quan hi ha excitació sexual, el gland queda al descobert amb l’erecció. En el cas de que no tinguis prepuci perquè t’han fet la circumcisió, el gland estarà sempre visible.

La pell que recobreix els testicles és també una àrea sensible, per tant les carícies aquí poden ser molt plaents.

També hi ha la pròstata, un òrgan amb molta sensibilitat que està a l’interior del cos. La seva estimulació pot produir molt plaer i es realitza estimulant l’anus. Es tracta d’introduir un dit a uns 7cm de l’anus i buscar la pròstata, que es troba a la paret on està la bufeta.

Per últim, assenyalar que una altra zona de plaer comuna a tots els cossos és la part del perineu. L’estimulació es pot fer fent pressió amb dits, per exemple.

Fins ara, hem parlat del plaer en relació a algunes zones del cos, però no oblideu que el plaer no és només tocar una zona del cos sensible! El plaer és una sensació on també hi intervenen els sentits (tacte, oïda, olfacte, vista i gust), els desitjos, les fantasies, les emocions… I un òrgan molt important: el cervell, que és qui interpreta a cada moment si allò que estem experimentant ens agrada o no.

 

 

SOBRE L’EXCITACIÓ

L’excitació és la primera resposta que apareix en el nostre cos quan una paraula, una imatge, una olor i/o un cos “ens posa”, quan ens agrada sexualment. I què li passa al nostre cos quan ens excitem? S’acceleren el ritme cardíac, el ritme respiratori i la pressió sanguínea. A la vulva, trobem que el clítoris rep més sang, augmenta de mida i la vagina es lubrifica i s’expandeix. Pel que fa al penis, aquest s’endureix, augmenta de mida i sol quedar erecte.

Si aquesta excitació continua, a la vulva trobem que el clítoris es contrau i els llavis majors i menors se segueixen inflant i s’envermelleixen. També augmenta considerablement el flux vaginal, un fluid molt important per l’obtenció del plaer, ja que les carícies a la vulva sense flux no resulten gens plaents.

En quant al penis, el gland augmenta de diàmetre i s’enfosqueix. A partir d’aquest moment, i sense donar cap senyal prèvia, pot aparèixer un líquid que s’anomena el líquid pre-seminal i que conté espermatozous.

Si continuem excitant-nos i la sensació de plaer continua de forma estable, o va en augment, es pot arribar a sentir un orgasme.

 

QUÈ ÉS UN ORGASME?

És tracta de l’alliberament fisiològic de la tensió mental i muscular que s’ha acumulat amb l’excitació. És un moment de molt plaer, d’un plaer diferent al que s’ha anat experimentant des de que ha començat l’excitació. D’orgasmes n’hi ha de molts tipus i les formes de viure’l poden ser molt diverses! N’hi ha de curts, llargs, intermitents, intensos, suaus… I es poden expressar de moltes maneres: cridant, rient, plorant, no fent res en especial, etc.

En el moment de l’orgasme, si tens vulva es poden produir contraccions rítmiques prop de la vagina, a la zona de l’úter, als músculs del perineu i als esfínters de l’anus. Si tens penis, pots tenir contraccions rítmiques als músculs del perineu i de la pròstata.

En el moment de l’orgasme poden aparèixer fluids. Si tens vulva pot produir-se l’ejaculació d’un fluid clar i sense olor a través de les glàndules de Skenne. Si tens penis, ejaculareu  a través de la uretra un fluid viscós i blanquinós anomenat semen.

De vegades, l’orgasme pot prendre massa protagonisme i fer que sentim pressió per arribar-hi. Aquesta pressió mai és una ajuda a gaudir, ja que ens desconnecta del plaer i, pot passar, que llavors sigui més difícil aconseguir un orgasme! Si ens sentim així, hauríem de parar i intentar connectar amb el plaer que estem sentint en el moment present i… viure’l!

Tenir un orgasme està molt bé, però també és cert que el plaer està en cadascun dels moments que vivim durant l’excitació. No cal pressionar-nos a arribar-hi, però tampoc cal renunciar-hi si és el que volem. La decisió sobre allò que vols viure és teva. Es tracta de que et preguntis que és el que vols i com et sents, i si  la resposta és «vull un orgasme», doncs endavant!  Aquí us deixo algunes pistes de per on podeu començar a explorar!

PRÀCTIQUES COMPARTIDES

Quan estem amb una persona que ens agrada és possible que experimentem una barreja de sensacions. Per una banda, pot ser que ens sentim emocionades i amb molta il·lusió però al mateix temps també podem sentir nervis i tenir alguns dubtes…

1.- Parlar del que vols i del que no vols, del que esperes d’aquella trobada, etc. És cert que això pot fer vergonya, però val la pena fer-ho. La comunicació ens ajuda a passar-nos-ho millor!

2.-No fer res que no vulguis fer. La sexualitat és teva, i ja sigui sola o en companyia, busquem experimentar-la per gaudir. En una relació sexual, el plaer ha de ser compartit. Si no estàs gaudint, para!

3.-  No insistir a l’altra persona que faci alguna cosa que no vol fer. És fàcil saber quan t’estan dient “No”. Ho poden fer de varies maneres:

En una relació sexual, el plaer ha de ser compartit i si l’altra persona no està gaudint, para! Només un sí és un sí.

4.- BON tracte als cossos. La sexualitat es viu sobretot a través del cos, i és important sentir-nos bé amb ell i estimar-lo. Quan estem amb una altra persona, també hem d’oferir el mateix bon tracte cap al seu cos. Els judicis i les vergonyes que poden fer sentir malament a l’altra persona i a nosaltres… fora!! Tots els cossos són fantàstics!

5.- Ser tu mateixa. En una relació sexual, quan més lliure et sentis per ser tu mateixa, més gaudiràs.

En les relacions sexuals no hi ha cap guió a seguir, allò que volem que passi es va decidint en cada moment. El plaer és una sensació, per tant, què és o no és plaent ho decidim nosaltres en funció del que sentim.

De pràctiques sexuals n’hi ha tantes com vulgueu experimentar, però aquí us parlarem ’aquelles sobre les que em pregunteu més sovint.  Comencem!

Masturbació. És una pràctica que es pot fer a soles o compartir amb altres persones i, com sabem, pot ser molt plaent.

Petting. És una pràctica que ens permet gaudir i conèixer els nostres cossos. Són petons, carícies, tocaments amb o sense roba… A vegades ens referim a aquesta pràctica sexual com preliminars, creant així la falsa idea de què hi ha pràctiques més plaents i/o més importants que altres.

Sexe oral. Es tracta d’estimular amb la boca diferents parts del cos. Quan estimulem la vulva es diu fer un cunnilíngus. Si estimulem l’anus, és fer un anilíngus. I si estimulem un penis, s’anomena fel·lació. Com en totes les pràctiques, en el sexe oral també hem d’estar molt atentes al cos de l’altra persona i a les seves indicacions respecte a la intensitat, el ritme, la pressió, etc. El sexe oral pot ser plaent tant per qui el rep com per qui el fa.

Penetració anal. Es tracta de la introducció de dits, dildos, joguines o penis a l’anus. Per aquesta pràctica necessitem utilitzar lubrificant de base d’aigua[2] perquè l’anus no lubrifica. Si estimulem amb els dits, ens pot ajudar també la saliva.

Prèviament a la  penetració anal haurem d’estimular l’anus fent una suau pressió amb els dits per anar dilatant l’esfínter. Us recordo que la zona externa de l’anus i el perineu, són zones molt sensibles a través de les que es pot experimentar molt plaer; per tant, es pot gaudir del plaer anal sense fer una penetració.

Penetració vaginal. Es tracta de la introducció de dits, dildos, joguines o penis a la vagina. Com sabem, quan hi ha excitació a la vulva apareix el fluix vaginal. Aquest ajuda a que allò que s’introdueix a la vagina llisqui i, per tant, la sensació sigui plaent.

Si la vulva no està molt mullada, la penetració pot fer mal i hem de parar. Podria passar que hi hagi molta excitació, però que no hi hagi massa fluix, aleshores podem utilitzar lubrificant de base d’aigua.

Molt important:  el lubrificant pot ser una ajuda, però com en totes pràctiques és imprescindible que tinguem ganes de fer aquella pràctica en concret, que estiguem excitades!

I per últim, respecte a les pràctiques de penetració penseu que…

  • Podem jugar amb diferents postures de manera que totes dues persones estiguin còmodes, puguin marcar el seu ritme i gaudir-ne a tope!
  • No s’ha de sentir dolor. Si sentim dolor, s’ha de parar!
  • No hi ha pràctiques hetero ni pràctiques homo. Qualsevol de les pràctiques són possibles independentment de la preferència sexual: la penetració vaginal és possible si hi ha vagina i penetració anal si hi ha anus.

Si una noia arriba un dia a classe i explica que s’ha masturbat i s’ho ha passat d’allò més bé, què passaria? Sona diferent si ho diu ella o si ho diu un noi? Les noies parlen d’aquests temes amb la mateixa llibertat que els nois?

En realitat tothom sap que no hi ha cap diferència quan es masturben les noies que quan ho fan els nois, però tot i així, un dels mites més estesos és que les noies es masturben menys que els nois perquè no ho necessiten tant com ells. És a dir, semblaria que pels nois la masturbació és quasi una necessitat biològica, mentre que per les noies no ho és. Com a conseqüència d’això, veiem que socialment en els nois la masturbació es considera com un fet normal, que forma part del seu desenvolupament i, fins i tot, com una pràctica saludable. En canvi, en el cas de les noies, sovint trobem una sanció social quan expressen obertament que gaudeixen de la seva sexualitat.

El que està clar és que segurament si ets noi sents que tens llibertat per  masturbar-te al bany o a l’habitació de casa teva. I ho facis molt, poc o gens, l’opció hi és i ho trobes normal perquè la societat ho accepta. Ara bé, aquesta mateixa societat s’imagina també a les noies masturbant-se al bany o a l’habitació?

Doncs no, la societat no ho veu igual. I el fet de que això continuï passant vol dir que no hi ha la mateixa llibertat per uns que per les altres.

És important que les noies segueixin reivindicant i exigint aquesta llibertat, perquè és un dret sexual! Només nosaltres mateixes podem decidir sobre el nostre cos i la nostra sexualitat. Com deia abans, gaudir del propi cos és un dret i els drets han de ser iguals per tothom!

Quan parlem de porno, és important recordar que el que estem veient, encara que ens pugui excitar, no reflecteix la realitat del sexe. El porno és el resultat d’una actuació. El que veiem representat és una construcció realitzada per l’equip d’actors, guionistes, ajudants de direcció, càmeres, directors d’instal·lacions, professionals de la neteja i mànagers de la indústria.

Si vols més informació del porno i quina influència te o pot tenir en la teva vida sexual pots consultar la secció específica on parlem del tema a la secció de la web.

Parlar de sexualitat, del plaer, dels nostres cossos… ens pot suposar una certa incomoditat perquè no n’estem acostumades. Vivim en una societat que no accepta massa parlar de sexualitat i quan ho fa, es sovint des dels d’aspectes negatius que avergonyeixen cossos i sexualitats, que minimitzen el dolor i que, gairebé sempre, exclouen el plaer.

Les disfuncions o bloquejos al voltant de l’expressió de la sexualitat implica es dona quasi a la totalitat de la població i ens pot interferir al llarg de tota la nostra vida. La falta de gaudi es pot donar per la falta d’informació o referents realistes, perquè estem preocupats o angoixats, per l’estil de vida o unes relacions insatisfactòries.

Cal molt coratge per demanar ajuda sobre temes que ens preocupen de la nostra vida sexual. Però si fas el pas, aquí t’esperem per parlar-ne amb respecte i confidencialitat. Perquè el plaer sexual també és un dret!

També pots venir per ampliar i millorar l’expressió de la teva eròtica, si tens curiositat i desig de seguir aprenent i gaudim també t’hi podem acompanyar.

Des del CJAS t’oferim acompanyament en un servei gratuït, accessible, segur, empoderador, feminista i que aposta per una sexualitat positiva i des del plaer.  Mirarem d’ajudar-te a entendre’t millor, a fer créixer la teva curiositat, a generar un espai per parlar de les teves experiències de plaer i dolor, a desaprendre mites, i a desenvolupar les teves habilitats i coneixements.

Des d’aquest espai del CJAS pots venir en solitari o en parella.

Truca’ns o envia’ns un mail a plaers@centrejove.org

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.