És un petit objecte que, freqüentment, consta d’un suport de plàstic (polietilè) amb un filament de coure, que es col·loca a l’interior de l’úter. Funciona dificultant el pas dels espermatozous cap a les trompes, així com la implantació de l’òvul en cas de fecundació.
És imprescindible una visita ginecològica per descartar possibles contraindicacions per utilitzar aquest mètode.
La col·locació i l’extracció sempre són a càrrec d’una professional sanitària. Un cop col·locat, té una durada d’entre 3 i 5 anys. Cal fer-ne un seguiment mèdic anual.
La seva eficàcia és alta i no protegeix de les infeccions de transmissió sexual.
A causa de la seva forma d’actuar a nivell de l’úter, el DIU hormonal disminueix la durada i la quantitat de sagnat menstrual, pel que a més de com a anticonceptiu es pot utilitzar per al tractament de les dones amb un sagnat menstrual abundant.
L’hormona s’allibera gradualment a l’úter, i actua localment de diverses formes:
- Espessint el moc del canal cervical, el que dificulta el pas dels espermatozoides.
- Suprimint el moviment normal dels espermatozoides i la seva funció a l’interior de l’úter, prevenint la fecundació.
- Reduint el creixement del revestiment intern de l’úter, el que redueix el sagnat menstrual tant en quantitat com en durada.
Es col·loca durant els 7 dies següents a l’inici de la regla i pot reemplaçar-se en qualsevol moment del cicle menstrual. També es pot inserir a partir de les 6 setmanes després d’un part sempre que l’úter s’hagi recuperat del tot, o es pot posar immediatament després d’un avortament durant el primer trimestre, sempre que no hi hagi hagut complicacions.
El DIU hormonal manté la seva eficàcia com a mètode anticonceptiu i com a tractament del sagnat menstrual abundant fins a 5 anys amb una sola inserció i, després d’aquest període, pot ser substituït immediatament per un de nou. S’ha de fer una revisió 4-12 setmanes després de la inserció i posteriorment un cop l’any..
La quantitat d’hormona que arriba a la sang és menor amb el DIU hormonal que amb qualsevol altre mètode contraceptiu hormonal.
A l’inici de l’ús pot haver-hi sagnat irregular, però normalment es desapareix amb el temps. En menor mesura, pot ocórrer l’absència de sang menstrual (amenorrea), una condició que no implica cap modificació de l’eficàcia del dispositiu ni cap alteració per a la salut de la dona, però sempre s’ha de descartar un embaràs.
És molt poc freqüent que el dispositiu es mogui de la seva ubicació. Davant de símptomes no habituals, consulta amb a la teva professional.
Si vols quedar embarassada, es pot pot retirar el DIU en qualsevol moment que vulgui, no falta esperar fins als 5 anys.
Al CJAS te’l podem col·locar i treure gratuïtament i també gestionar la seva obtenció de manera gratuïta pel sistema públic.