Sexcat. La sexualitat d’adolescents i joves

Aquest és una recerca finalitzada el desembre del 2019 que volia estudiar les percepcions, actituds i pràctiques d’adolescents i joves en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva a Catalunya. Ha estat duta a terme en col·laboració entre el CEEISCAT i diverses entitats del Comitê 1r. de Desembre, entre les quals el CJAS

Podeu consultar l’informe final aquí 

Objectius específics 

  1. Descriure les actituds i conductes en població de 14 a 21 anys que son usuaris i usuàries de les entitats del Comitè 1r de Desembre que actuen a Catalunya
  2. Comparar els indicadors relacionats amb les percepcions, actituds i conductes per grups d’edat

Materials i mètodes

Criteris d’inclusió dels/les participants:

  • tenir entre 14 i 21 anys,
  • no haver participat prèviament a l’estudi
  • haver llegit els objectius i característiques de l’estudi inclosos al full informatiu elaborat a tal efecte (Annex 1).

La població d’estudi son els/les adolescents i joves d’entre 14 i 21 anys que participen en les intervencions educatives que les entitats del Comitè 1er de Desembre realitzen a l’àmbit educatiu formal i no formal i en el marc d’altres programes de promoció de la salut sexual en l’àmbit geogràfic de Catalunya.

En concret, les entitats que han participat en la recollida de les dades són: ASSOCIACIÓ BENESTAR I DESENVOLUPAMENT (ABD), ASSEXORA’TGN, ASSOCIACIÓ ANTISIDA DE LLEIDA, FUNDACIÓ ÀMBIT PREVENCIÓ, FUNDACIÓ SALUT I COMUNITAT, FUDACIÓN LUCÍA POR EL SIDA PEDIATRÍCO (FLUSIP), CENTR JOVE D’ANTICONCEPCIÓ I SEXUALTAT (CJAS), JOVES PER LA IGUALTAT I LA SOLIDARITAT (JIS), SIDA STUDI i ACTUA VALLÈS.

Descripció de la mostra

La mostra total que es va estimar necessària per respondre els objectius de SEXCAT va ser de 1.000 participants, tenint en compte un nivell de confiança del 95%, un percentatge poblacional del 50% i una precisió del 2,89%. La distribució de la mostra es va fer de manera proporcional al volum de població total de 14-21 anys i segons edat a qui atén cada entitat.

 

Taula 1. Mostra estimada

Edat TOTAL
14-16 17-18 19-21
Mostra estimada SEXCAT 638 205 156 999

 

Finalment, es va aconseguir una mostra de 982 nois i noies d’edats compreses entre 14-21 anys (553 d’edats compreses entre 14 i 16 anys i 429 més grans). De 7 nois no se’n coneix l’edat. S’exclou un noi de 13 anys i un de 22 per no complir els criteris d’inclusió.

 

Instrument

 

Es va desenvolupar un qüestionari anònim de preguntes tancades que va incloure 4 blocs de preguntes sobre actituds, percepcions, experiències sexuals i altres pràctiques com l’ús de drogues o experiències de violència.

El qüestionari era totalment anònim i es va dissenyar en base a l’experiència de terreny de les entitats participants i a l’experiència del CEEISCAT en el disseny de qüestionaris en població jove. Concretament, es van adaptar les preguntes dels qüestionaris utilitzats en el monitoratge conductual dels i les joves i especialment, dels instruments elaborats per estudis amb objectius similars (Internet i joves, Accions Sida Studi, Monitoratge de la prevalença de clamídia i altres ITS en població jove  de Catalunya (1).

El qüestionari inclou preguntes que permeten construir indicadors pel monitoratge del VIH i conductuals consensuats internacionalment (suggerits per l’ECDC, indicadors GARP/UNGASS i de la Declaració de Dublín) (1), permetent així la seva comparabilitat amb la població adolescent i jove d’altres països o al llarg del temps.

El qüestionari es va pilotar en 10 joves abans d’iniciar l’estudi per detectar possibles problemes en la formulació i presentació de les preguntes.

El qüestionari va ser autocomplementat i tenia una durada d’aproximadament 20 minuts.

El projecte va ser aprovat per el comitè ètic de l’Hospital Germans Trias i Pujol

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.