El model del CJAS parteix de la necessitat d’una atenció diferenciada i específica per a adolescents i joves en tot allò que té a veure amb la salut sexual. Així ho defensa l’OMS i la IPPF i amb aquest esperit es va crear el CJAS, per esdevenir un espai complementari a la Xarxa pública.
En l’article “La atención a jóvenes desde los derechos sexuales y el feminismo interseccional: el modelo del CJAS de Barcelona”, inclòs en el monogràfic de INJUVE del 2019 sobre salut afectivo-sexual de la joventut, és fa un extens repàs de quin és el model de treball des del Centre Jove i del posicionament ideològic que l’emmarca”.
El treball diari i l’experiència demostra que no només és necessària i desitjable l’existència de serveis especialitzats, accessibles i amigables per a joves, sinó que és perfectament possible funcionar a partir d’el model descrit i en constant innovació. El CJAS funciona com un servei assistencial però també com un laboratori d’idees i un espai de generació de coneixement sobre tots els aspectes de la sexualitat juvenil. Per transformar aquesta experiència única en el nostre context en un model replicable a el conjunt de la xarxa no només cal un treball diari i rigorós sinó la capacitat de documentar-lo i avaluar-lo críticament per generar coneixement i traslladar-lo als espais d’incidència política en què treballa L’Associació.
Descarregar l’article complert aquí
El Cjas, un servei amigable a joves i adaptat a les seves necessitats
Els contactes de la població adolescent i jove amb el sistema de salut és tremendament valuosa, per escasa i puntual, però això cal posar tots els mitjans per mirar d’aprofitar-los. Normalment és un contacte provocat per un problema urgent a solucionar com una postcoital, prova d’embaràs, ITS o problema amb mètode contraceptiu. Però ja està bé que sigui així, perquè amb confiança i respecte pot generar-se un molt bon punt de partida per a treballar –si la persona ho desitja- sobre altres aspectes com són el plaer en les relacions sexuals, l’autoconeixement o les relacions abusives per esmentar-ne alguns.
Des del CJAS fem l’esforç, amb el poc temps disponible de la visita, d’anar més enllà i no limitar-nos a resoldre el motiu de consulta principal i això només és possible amb una mirada integral i allunyada de prejudicis i de la mera cobertura de necessitats expressades.
Adolescents i joves es mouen còmodes en dinàmiques de “deixar-se caure” en el moment de sentir la necessitat i ser assistits/des amb rapidesa. Insisteixen en la importància de la privadesa i la confidencialitat i deixar de banda tot allò que impliqui haver de comunicar-ho als pares i mares. Des de l’equip del CJAS el tracte sempre és respectuós i evita tot judici, afavorint així generar un vincle que facilita la comunicació.
Cada dia fem l’esforç per tal de disposar d’un servei més amigable i complert.
Les claus del model
- Centre d’atenció exclusiva d’atenció a població jove
- Model de portes obertes (sense cita prèvia)
- Sense àmbit de referència territorial
- Accessibilitat horària (39 hores d’obertura a la setmana en matins i tardes)
- Confidencialitat (Tot el que es diu al CJAS es queda al CJAS!)
- Pseudo-Anonimat
- Gratuïtat
- Especialització dels i les professionals
- Abordatge global bio-psico-social -amb professionals de diverses disciplines- integrades amb agilitat (a voltes en una única visita).
- Fusió indistingible entre la intervenció assistencial i l’educativa
- .Lògica d’atenció d’acompanyament puntual i utilitarista. Estar quan els i les joves volen i no pas que ells/es hi siguin quan nosaltres volem.
- Donar resposta on es mouen adolescents i joves (presencial, e-mail, telèfon, whatsapp)
- Complementarietat als serveis de salut adreçat a la població en general i amb data de caducitat. Els i les joves deixen d’emprar de manera “natural” aquests els serveis a partir dels 24-25 anys.
- Integrat a la resta de recursos (no només sanitaris) sinó socials, psicològics, juvenils, àmbit dona, tercer sector, associacionisme, universitari….
- Observatori de la salut sexual per a joves (Generació de coneixement)
- Innovació constant / Laboratori d’idees de nous serveis
Perquè si hi ha centres d’informació per a joves, sales d’estudi per a joves, oficines d’habitatge jove, centres cívics per a joves… no hi ha d’haver espais de salut per a joves?
I com és el CJAS i com voldríem que fossin els serveis d’atenció a la salut sexual per a joves? Aquí teniu alguna de les claus.