Science shop. Dones i salut mental

Dones vinculades als serveis datenció comunitaria a la salut mental (Science shop)

 A l’actualitat estem participant en el disseny i implementacio d’una recerca participativa en salut sexual i reproductiva en població en situació de vulnerabilitat social impulsat per ISGlobal que es durà a terme durant el 2020.

El projecte forma part del Inspires, Ingenious Science shops to promote Participatory Innovation, Research and Equity in Science.

Grup poblacional: Dones vinculades als serveis d’atenció comunitària a la salut mental

Justificació: Per què les dones diagnosticades de trastorn mental constitueixen un grup d’estudi interessant en relació a la salut sexual i reproductiva i la vulneració de drets sexuals i reproductius?

La salut mental és un àmbit de la salut que representa reptes importants de diagnòstic, categories nosològiques històricament i socioculturalment circumscrites que són revisades any rere any amb la conseqüent disparitat dels diferents manuals DSM que les recullen. És una constatació empírica la correlació entre la incidència de patologia mental i la vivència de violència masclista i violència sexual, així com altres determinants socials que acompanyen l’experiència vital de moltes persones assistides en els diferents serveis d’atenció psiquiàtrica. Alhora el tractament farmacològic comporta sovint un ampli repertori d’efectes adversos relacionats amb la salut sexual (disfunció sexual relacionada a la hiperprolactinèmia iatrogència entre d’altres).

Les dones vinculades als serveis d’atenció comunitària a la salut mental tenen en comú un diagnòstic psiquiàtric i l’atenció específica a la salut mental. Constitueixen tanmateix un grup poblacional molt divers pel que fa l’edat de les usuàries, el perfil socioeconòmic, l’origen cultural i geogràfic i les històries de vida en general. Alhora algunes d’elles es troben afectades per altres categories nosològiques que poden agrupar-se en l’àmbit de les drogodependències o de la diversitat funcional i la discapacitat intel·lectual.

L’abordatge d’aquest complex entramat des de la mirada dels Drets Sexuals i Reproductius permet identificar i analitzar la vivència de la salut sexual i reproductiva d’aquestes dones i poder detectar les vulneracions de drets que poden tenir lloc, des de la desprotecció davant la violència masclista i la violència sexual a la privació de la sexualitat en sí, passant per l’abús farmacològic i l’impacte sobre la pròpia vivència corporal, el plaer i el desig.

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.