Sovint s’utilitzen diferents paraules per parlar d’aquest fenomen: violència de gènere, violència contra les dones, violència heteropatriarcal, etc. Totes aquestes paraules fan referència al mateix: les violències masclistes. Les violències masclistes són un problema social, col·lectiu i polític que afecta a totes les dones. A més, quan parlem de violències masclistes també fem referència a les violències que persones LGTBI+ viuen per motiu d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere com una forma de discriminació masclista, ja que són expressions percebudes com a transgressores dels rols de gènere (hetero)normatius.
Aquestes violències venen del sistema patriarcal, que organitza la societat de manera binària sobre unes normes en funció del gènere que ens van assignar quan vam néixer. Per exemple, com ens hem de comportar si som llegides com a nois o com a noies, quina ha de ser la nostra orientació afectivosexual, la forma de vestir, com ens expressem, etc. Així, aquest sistema patriarcal organitza la societat al voltant de la idea que els homes i l’heterosexualitat són superiors a les altres identitats de gènere i orientacions afectivosexuals.
Les violències masclistes prenen moltes formes diferents i es poden donar en diferents espais, però no sempre ens és fàcil identificar-les quan les estem vivint. Per entendre perquè ens passa això podem imaginar-nos un iceberg com el de la imatge.
Si mirem l’iceberg de les violències masclistes, veiem que hi ha una part visible i una altra d’invisible. Això també passa amb les violències masclistes: tenim unes formes de violència molt visibles, com per exemple una violació, que són les que es reconeixen socialment, les que m’han ensenyat que són violència i que fa que ens sigui més fàcil identificar-les. Però hi ha moltes altres manifestacions de la violència que socialment tenim normalitzades i que això ens fa més difícil ens fa difícil identificar-les. Per exemple, que ens facin comentaris sobre el nostre cos pel carrer o a les xarxes sense el nostre permís o que ens sentim amb l’obligació de complaure les demandes de les nostres relacions sexeafectives, la normalització social de la publicitat sexista, l’humor sexista, que insisteixin per parlar amb nosaltres quan sortim de festa, que ens insisteixin amb què enviem fotos i vídeos nostres eròtics, etc.
Totes aquestes violències masclistes es donen perquè tenim moltes formes de sexisme que les alimenten i les reprodueixen. Les violències masclistes més invisibles, que moltes vegades són també les més quotidianes, es troben a la base de l’iceberg, i són les que permeten que es donin totes les altres formes de violències més visibilitzades. Per tant, quan parlem de violències masclistes ens referim a totes les formes de violència que passen cada dia i que provenen del mateix sistema, el patriarcat.
Així doncs, les violències masclistes es poden donar en diversos àmbits (parella, família, feina, àmbit educatiu, espais d’oci, a les xarxes socials, etc.), i es manifesten de diverses formes (violència física, violència sexual, violència psicològica, violència econòmica, etc.).
En l’àmbit digital les violències masclistes poden prendre formes molt diverses i és un dels àmbits on la violència encara està molt normalitzada, costa identificar-les i també protegir-se. Però en realitat són violències que es poden estar exercint les 24 hores, fan molt mal i comporten molt malestar. Per exemple, que comparteixin fotos meves sense el meu consentiment per avergonyir-me i fer-me mal, que controlin el que faig amb les meves xarxes o que em diguin amb qui puc parlar i amb qui no.
Els feminismes ens permeten comprendre i interpretar perquè vivim aquestes situacions. Un pas imprescindible per acabar amb totes les formes de violències masclistes i transformar la societat en una de més justa per a totes les persones és identificar i deixar de naturalitzar totes les expressions de violències. Les violències masclistes són un problema social complex que cal resoldre i en el qual totes les persones hi podem posar el nostre granet de sorra. A més, és important tenir present que aquestes situacions de violències no són fets puntuals ni aïllats, sinó que són situacions que es donen cada dia arreu del món i que provenen i se situen en un sistema de relacions de poder estructural, el patriarcat. Així, per poder gaudir de vides lliures de violències masclistes cal acabar amb tots els sistemes opressius, i per això és necessari un canvi social.