Cruïlles. Atenció a adolescents LGTBI+

Cruïlles és un espai on tots els camins al voltant de la sexualitat i el gènere són possibles. On gèneres, sexualitats i identitats es troben, conflueixen, interseccionen, i on sempre podem tornar per reflexionar i escollir i/o crear un altre camí. És un espai on les persones joves es poden sentir acompanyades en relació a la diversitat afectivosexual i de gènere en un moment en que ho puguin necessitar, i que serveixi per continuar el seu propi camí.

Amb aquest projecte volem fer que el nostre compromís passi de les paraules i l’acció i millorar l’accés al CJAS a les persones adolescents i adultes joves LGTBI. I tant o més important que això volem generar coneixement i expertesa d’aquesta experiència i treball que permeti posar-la a disposició de la resta de recursos del sistema. No creiem en el CJAS com quelcom aïllat sinó com un element integrat i capaç d’impulsar –amb totes les aliances i complicitats necessàries- canvis estructurals. El que volem pel nostre centre ho volem per tots els altres centres de la xarxa pública  (ASSIRS, Tarda Jove…).

Per què oferir serveis especialitzats d’atenció a adolescents i joves LGTBI+?

Adolescents i adults joves LGTBI tot i necessitar, com la resta de la població de la seva edat, obtenció d’informació, accés a visites mediques, cribratges… no s’adrecen als serveis de salut de manera regular. I això s’explica, en bona mesura, per la LGTBI-fòbia social i que ha pogut comportar maltractament, incompromensió i en definitiva una exclusió estigmatitzadora.

I és que hi ha estudis que suggereixen que sovint professionals de la salut tenen actituds que, conscient o inconscientment, suposen discriminació en el tracte. Aquesta situació de violència institucional LGTBI-fòbica el que comporta és excloure aquestes persones que no sentiran còmodes explicant determinades situacions a professionals per por de ser jutjades, incompreses, estigmatitzades des d’una mirada heteropatriarcal.

Aquestes barreres en l’accés tenen a veure, entre d’altres, amb el discomfort o la por de la revelació de la seva orientació o identitat deguda a la LGTBI-fòbia i la pròpia internalització d’aquesta. Però també amb l’ambivalència i incomoditat de professionals de tractar la diversitat sexual i les assumpcions heterocèntriques en qüestionaris o entrevistes.  Si a aquestes exclusions afegim la vulnerabilitat pròpia del moment vital de l’adolescència en el que sovint es confronten amb la mirada “escrutadora” adulta, sembla lògic que adolescents i joves LGTBI puguin sentir inseguretat sobre si es trobaran un lloc que atengui amb correcció, que entengui les seves necessitats i que no jutgi.

Quan, en diversos i prestigiosos estudis –alguns fets per l’institut Fenway- s’ha preguntat a adolescents i joves LGTBI quin tipus de serveis de salut voldrien les respostes han estat clares: entorns acollidors que proporcionessin una atenció confidencial, amb un tracte de respecte i honestedat i amb una bona capacitat d’escolta i habilitats de comunicació.

La importància d’oferir serveis amigables que responguin a les característiques no només en funció de la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere sinó, específicament, a la franja d’edat adolescent i de primera joventut, és clau perquè pot ajudar a esmorteir els efectes negatius de l’estigmatització social. Els serveis d’atenció -i en el cas que ens ocupa- de salut sexual, han d’esdevenir llocs de seguretat i suport on recórrer sempre i sense dubtes en cas de necessitat d’informació o d’atenció.

De fet, tenint uns serveis excloents i no amigables es multiplica la vulnerabilitat i, per tant, els factors de risc per la salut de les persones. Us risc que prové de la pròpia exclusió del sistema i no de les persones i les seves pràctiques. Una exclusió que comença ja, amb les escasses iniciatives educatives en salut sexual que  arriben a la població dels centres educatius, on no és contemplen les diversitats sexuals i de gènere i que acostumen a fer-se des d’una perspectiva cisheterocèntrica.

En conclusió, el projecte Cruïlles té l’objectiu tant de generar un espai d’acompanyament per a adolescentes i persones adultes joves LGTBI, com per incidir en l’atenció a la sexualitat, especialment en l’àmbit sanitari, de manera més estructural, fent-la més accessible i inclusiva.

Ens pots contactar a cruilles@centrejove.org

 

Consulta informe sobre “Aproximació a la presència de les diversitats afectivosexuals i de gènere en el marc normatiu sobre salut sexual i reproductiva d’aplicació al sistema sanitari públic de Catalunya

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.