RETARD DE REGLA I CICLE MENSTRUAL

La regla o menstruació

Un dels canvis més significatius que es produeixen al final de la pubertat en el cas de les noies és la primera regla o menstruació. Cada noia és diferent, però el més freqüent és que es produeixi entre els 10 i els 16 anys. Acostumen a passar uns dos anys des que comencen a desenvolupar-se els pits fins que apareix la primera regla.

L’aparició de la regla és un signe important del procés de creixement i maduració dels genitals externs i interns, de la secreció normal de les hormones sexuals femenines i del seu correcte funcionament. A partir d’aquest moment s’inicia l’etapa fèrtil en la vida de la dona i el cos de la noia està preparat per a la reproducció; per tant, si es comencen a tenir relacions sexuals, és important utilitzar un mètode anticonceptiu eficaç per tal d’evitar un embaràs.

Durant la pubertat, la hipòfisi (glàndula situada al cervell que regula molts dels processos hormonals del nostre cos) allibera hormones que estimulen els ovaris per tal que produeixin unes altres hormones (estrògens i progesterona). Aquestes hormones influeixen tant en la maduració física com en el creixement i en les emocions.

L’úter o matriu està revestit per una capa mucosa, anomenada endometri, que durant el cicle menstrual experimenta canvis morfològics i funcionals per l’estímul de les hormones que produeix l’ovari. Aquesta capa mucosa es desprèn normalment un cop al mes i és el que s’anomena regla o menstruació.

 

El cicle menstrual

El temps que passa entre una regla i la següent és el que anomenem període o cicle menstrual. Es compta des del primer dia de la regla fins al primer dia de la regla següent. Aquest període acostuma a ser d’uns 28-30 dies, però en moltes noies pot variar de 21 a 35.

Les primeres regles poden ser curtes (de 2 o 3 dies) i de vegades els cicles són més irregulars, amb intervals de 40 o 60 dies. Des del començament de la menarquia (primera regla) és aconsellable anotar en un calendari la data de les menstruacions, per calcular així els cicles menstruals.

Un altre procés que també està regulat per les hormones que produeixen la hipòfisi i els ovaris és l’ovulació. Dues setmanes abans de tenir la regla surt un òvul de l’ovari i es desplaça a través de la trompa de Fal·lopi cap a l’úter. Si l’òvul no és fecundat per un espermatozoide, no s’adherirà a la paret de l’úter, serà eliminat a través de la vagina juntament amb les restes d’endometri i donarà lloc a la menstruació.

En aquest moment tot torna a començar i el cicle menstrual es torna a repetir.

 

El sagnat menstrual pot durar de 3 a 7 dies i la seva intensitat (quantitat de regla) i les molèsties són variables depenent de cada dona.

Si el dolor de regla és intens o et dificulta desenvolupar una activitat diària normal, és important que ho consultis amb la teva professional de referència d’atenció primària. Hi ha tractaments mèdics que funcionen molt bé per reduir aquestes molèsties.

Durant aquests dies pots utilitzar compresestampons o la copa menstrual per a la teva higiene. Triar una opció o l’altra depèn de cada dona i de com es troba més còmoda.

Algunes noies poden tenir dubtes o certes dificultats quan comencen a utilitzar tampons. És important conèixer com és el teu cos, provar-ho quan estiguis tranquil·la i seguir les instruccions que es donen en el fullet que trobaràs a la capsa. Pots començar amb tampons petits; és important que vagis adaptant el tipus de tampó a la quantitat de fluix menstrual, i hauràs de canviar-lo amb freqüència (cada 4-6 hores aproximadament). El tampó, quan està ben col·locat, no es nota. No tindràs problemes per utilitzar-los sempre que puguis introduir-lo a la vagina còmodament i retirar-lo sense dificultat. No et preocupis si necessites diferents intents fins que aconsegueixis posar-te’l. Si tens algun dubte, consulta-ho amb la teva professional de referència d’atenció primària o vine al CJAS per tal que et puguem orientar.

És important conèixer el propi cicle menstrual i buscar informació davant de qualsevol dubte o incidència que ens preocupi.

En ocasions, el cicle menstrual i la quantitat i la durada de la regla es poden alterar, tant per causes externes com per circumstàncies personals: cansament, exàmens, estrès, viatges, canvis importants en la dieta, exercici físic intens, ús d’alguns medicaments, drogues, algunes malalties, etc. Si et trobes en alguna d’aquestes situacions, és recomanable que facis una consulta mèdica al més aviat possible.

De tota manera, sempre que hi hagi una alteració en el cicle menstrual (retard de la regla, pèrdues irregulars, regla diferent, etc.) i es tinguin relacions sexuals, s’hauria de descartar un possible situació d’embaràs.

Quan es pot produir l’embaràs?

Des del moment que apareixen les primeres regles, el cos de la noia està preparat per a la reproducció. Els òvuls que es troben als ovaris comencen a madurar i poden ser fecundats per un espermatozou donant lloc a l’embaràs. Per tant, si es tenen relacions sexuals amb penetració serà important decidir quin mètode anticonceptiu es vol utilitzar per tal d’evitar el risc d’embaràs i/o d’infeccions.

Durant el cicle menstrual hi ha uns dies on la probabilitat de quedar-se embarassada és més alta. Aquests dies, que s’anomenen fèrtils, coincideixen amb l’ovulació (quan l’òvul madur es desprèn de l’ovari), aproximadament entre 14 i 16 dies abans de la regla. Si l’òvul és fecundat per un espermatozou, es produeix l’embaràs.

De tota manera, no hi ha cap dia “segur” en el cicle, sempre hem de fer servir un mètode anticonceptiu fiable si volem evitar un embaràs. Això és degut a que el cicle menstrual pot variar per situacions diverses: canvis d’estat d’ànim, estrès, disgustos, viatges, canvis importants en la dieta, exercici intens, etc., que poden fer que la regla s’avanci o es retardi i, per tant, també variarà el dia de l’ovulació. També és freqüent que els primers cicles siguin irregulars, i serà difícil saber quan es produirà l’ovulació.

Si mantens relacions amb penetració vaginal amb possibilitat d’embaràs, els mètodes anticonceptius et permetran gestionar aquestes situacions i gaudir més de la teva sexualitat. Però si has tingut relacions sexuals i per algun motiu penses que pot haver-hi risc d’embaràs, val la pena que ho consultis. Recorda que, si no han passat 5 dies des de la relació de risc, pots prendre l’anticoncepció d’urgència per evitar l’embaràs.

Quins productes menstruals puc utilitzar?

Des del CJAS volem resignificar el procés fisiològic del fet que les persones amb úter menstruem, i trencar el tabú que ha suposat sagnar cíclicament cada mes. De fet quan nosaltres parlem de productes d’higiene menstrual en referim a aquells elements que emprem per a la nostra cura durant el sagnat menstrual, no com un acte d’higiene per si mateixa, ja que entenem la menstruació com un procés saludable lliure d’atribucions de brutícia o malaltia.

El procés fisiològic de menstruar és un indicador de salut i que sovint no és viscut així ja sigui per una manca d’educació sexual o per una connotació negativa de la menstruació. Seguint amb aquesta consciència, i des de l’ecofeminisme, volem oferir a les persones menstruants, l’oportunitat de conèixer productes menstruals alternatius , que creiem ens poden aproximar a una vivència més positiva de les menstruacions i prendre consciència del canvi que podem generar també, a escala mediambiental.

A continuació t’oferim una breu explicació dels mètodes més sostenibles (Copa menstrual, compreses reutilitzabes, esponja o calces) i d’altres que no ho son tant com els tampons:

Copa menstrual

En què millora la meva vida amb la copa?

  • Econòmicament
  • Petjada ecològica
  • Temps
  • Redueix alteracions en la teva flora vaginal i aquelles reaccions cutànies desencadenades pels components de les compreses d’un sol ús o dels tampons.

Recorda que de la mateixa manera els cossos som diversos, pot ser que no t’acabis de sentir còmode amb aquest mètode, no t’obsessionis, informa’t i descobreix quin és el que millor s’adapta a tu!

Com m’inicio?

  • Et recomanem que primer de tot, escullis un dia tranquil per iniciar-te amb la copa menstrual.
  • Pots fer proves encara que no menstruïs
  • Tip! et recomanem que usis una goteta de lubricant per que et sigui més fàcil la col·locació
  • La copa menstrual és un recipient de silicona que es col·loca dins la vagina i permet recollir la sang menstrual durant màxim 12hores

Com trio la meva copa?

  • A hores d’ara existeix una àmplia gamma de formats i colors, però el que és més rellevant és que escullis la teva mida, en funció de si has tingut algun part vaginal i de la quantitat de sang menstrual que expulsis.
  • Si has vingut al CJAS i has decidit provar la copa tens dos mides per escollir en funció de:
    • COPA S : < de 25anys i no has parit vaginalment o bé, no tens un sagnat menstrual molt abundant. Té una capacitat de 25ml.
    • COPA L : > de 25 anys i/o has tingut parts vaginals, o si tens un sagnat menstrual abundant. Té una capacitat de 30ml.

Ja ho tinc tot:

  1. Esterilitza la copa amb aigua durant 3 minuts
  2. Rentat les mans amb aigua i sabó
  3. Relaxa’t
  4. Doblega la copa de la manera que a tu et resulti més còmode*
  5. Obre’t l’entrada de la vagina si vols pots aplicar una gota de lubricant i introdueix la copa plegada.
  6. Un cop estigui col·locada dins la vagina i per assegurar-te que s’ha desplegat i que no hi haurà fugues, pots introduir el dit índex a la vagina i resseguir el contorn de la teva copa. Una altra manera per acabar d’assentar-la pot ser, agafar la terminació i lateralitzar-la a un costat i l’altre, és provable que sentis com l’aire surt de la vagina ja que la copa s’obrirà i com fa un sorollet.

¡Recorda que la pots portar fins a unes 12hores!però recorda que el temps per buidar-la variarà en funció del teu sagnat…

Com me la retiro?

  1. Renta’t les mans
  2. Pots fer-ho sentada al vàter o bé amb les cames totaemt doblegades i arrepenjant-te sobre els talons
  3. Pot ajudar-te fer una mica de força amb l’abdomen per tal de fer sortir la base de la copa i amb els dits pots pressionar la base, trencant així el buit o bé pots estirar lleugerament i amb l’altre mà, introduir el dit per a trencar el buit des de la part superior de la copa.
  4. Evoca la sang menstrual al vàter i si ho prefereixes pots aclarir la copa amb aigua, assecar-la i tornar-te-la a col·locar.
  5. Si el teu sagnat menstrual ja ha finalitzat, recomanem que bullis amb aigua durant 3minuts la teva copa i la guardis fins al proper cicle!
Compreses de tela

Les compreses de tela estan confeccionades amb teixits absorvents i impermeables respectuosos amb la teva pell, d’aquesta manera reculliràn la teva sang menstrual i no permetrà que taquis la roba. És imporant tenir en compte que en funció del teu sagnat, et caldrà canviar-te la compresa amb mes omenys frequència, com qualsevol altre element de gestió menstrual.

Les compreses de tela tenen un clip que et permetrà fixar-la a la toba interior i també plegar-la pel cantó absorvent en el cas que te l’hagis de canviar i no la puguis rentar immediatament.

Com rento les compreses de tela?

Pots rentar les teves compreses a má o a la rentadora, però sempre amb aigua freda. Mai usis leixiu ni suabitzant per a la neteja de les teves compreses, ja que són productes agresius per la tela i per a la teva pell! El millor decolorant per a fer marxar les taques és deixar-les assecar al sol!

T’aconsellem que si no la pots rentar en el moment de canviar-la, la deixis en remull amb aigua i unes gotes de vinagre, d’aquesta manera et serà més fàcil després esbandir bé la sang menstrual per fer una rentada a ma amb sabó o a la rentadora.

Esponges menstruals

Les esponges de mar són reutilitzables i s’insereixen a la vagina per absorbir el flux menstrual. En sec, són aspres i rígides, però al submergir-les en aigua es tornen molt suaus i delicades. Per fer-les servir hem de mullar bé i escórrer tot l’excés d’aigua abans de inserir-les en la vagina.

Qui pot utilitzar les esponges marines per a la menstruació? Qualsevol persona que vulgui utilitzar un producte alternatiu als tampons i compreses. És 100% natural i no apte per a persones veganes.

Avantatges

  • És 100% biodegradable. No genera residus.
  • És hipoalergènica
  • Les esponges poden retallar a el gust, per adaptar-se millor al nostre cos i necessitats.
  • Podem combinar més d’una, segons la quantitat de flux menstrual. Es pot usar una sola o dues, podem usar una més gran els primers dies i una més petita la resta.
  • Pot ser una alternativa als tampons per a aquelles dones que pateixen de prolapse genital i no poden usar ni tampons ni la copa menstrual.
  • Es pot utilitzar durant les relacions sexuals, per exemple aquelles dones que tenen molt fluix
  • Si decidim provar aquest mètode i no ens convenç, després d’una bona neteja, podem fer servir les esponges per a la nostra dutxa diària o neteja facial.

Inconvenients

  • No es pot utilitzar com a mètode per a la menstruació després del part i durant els 3 mesos posteriors fins que el ginecòleg ens autoritzi.
  • Requereix pràctica en el seu ús, aprendre a inserir i extreure-la.
  • Necessites un bany a prop en el moment de canviar-te, ja que hem de esbandir amb aigua.

(Extret de: http://www.lacopamenstrual.es/esponjas-marinas-menstruales/)

Calces menstruals

Són unes calces fetes amb un teixit que permet absorbir el flux menstrual i que son reutilitzables, és a dir, es poden rentar amb comoditat després de cada ús. El seu disseny permet que es puguin portar amb comoditat com qualsevol peça de roba interior, evitant la sensació d’humitat.

El temps que es puguin dur dependrà de la quantitat de flux i del dia de cicle en el que estiguis.

Tampons

Un tampó és un producte fet de cel·lulosa, que s’introdueix a la vagina per a absorbir el flux de la menstruació i que es retira al cap d’unes poques hores d’ús. N’hi ha que tenen un aplicador i d’altres que no. Poden tenir diverses formes, tot i que sempre són més aviat cilíndrics, i diferents mides. Solen tenir un fil que es deixa a l’exterior de la vagina i que serveix per a, tirant d’ell, poder extreure fàcilment el tampó. La capacitat d’absorció és d’entre 6 i 20 mil·lilitres, segons la mida.

Els tampons són preferentment de fibres com la viscosa o el raió, que s’obtenen de la cel·lulosa, però també es pot utilitzar només cotó. Els tampons de mida petita són més còmodes per les usuàries i l’impacte mediambiental.

A aquest vídeo podreu veure pas a pas com es col·loca https://www.youtube.com/watch?v=JUoGbIk-7RE

Un retard de regla?

Un retard de la regla pot ser degut a molts motius però també és un dels primers símptomes de l’embaràs. Tot i que els primers anys que la noia té la menstruació els cicles poden ser irregulars, si es tenen relacions sexuals vaginals sense protecció i hi ha un retard de la regla (amenorrea) el primer que caldria fer és valorar la possibilitat d’un embaràs mitjançant una “prova” o “test” d’embaràs.

Aquesta prova es pot fer quan hi ha un retard de la regla de 3-4 dies, però, per tal que el resultat sigui fiable, han d’haver passat dues setmanes de les relacions en les que pugui haver risc d’embaràs, perquè l’hormona que determina si hi ha o no un embaràs triga uns dies a fer-se present a l’orina en quantitat suficient. Aquesta hormona es troba a la sang i es pot detectar en una mostra d’orina mitjançant un senzill test que podràs comprar a la farmàcia.

Al CJAS t’oferim fer-te la prova d’embaràs de manera gratuïta a través d’unes tires reactives (Veure imatge de més avall amb un resultat positiu i un de negatiu). També la pots fer al teu CAP o ASSIR o bé la pots comprar a la farmàcia.

Prova d’embaràs

Un retard de la regla pot ser degut a molts motius però també és un dels primers símptomes de l’embaràs. Tot i que els primers anys que la noia té la menstruació els cicles poden ser irregulars, si es tenen relacions sexuals vaginals sense protecció i hi ha un retard de la regla (amenorrea) el primer que caldria fer és valorar la possibilitat d’un embaràs mitjançant una “prova” o “test” d’embaràs.

Aquesta prova es pot fer quan hi ha un retard de la regla de 3-4 dies, però, per tal que el resultat sigui fiable, han d’haver passat dues setmanes de les relacions en les que pugui haver risc d’embaràs, perquè l’hormona que determina si hi ha o no un embaràs triga uns dies a fer-se present a l’orina en quantitat suficient. Aquesta hormona es troba a la sang i es pot detectar en una mostra d’orina mitjançant un senzill test que podràs comprar a la farmàcia.

Al CJAS t’oferim fer-te la prova d’embaràs de manera gratuïta. També la pots fer al teu CAP o ASSIR o bé la pots comprar a la farmàcia.

Prova positiva d’embaràs?

La confirmació d’un embaràs no previst sol ser una situació difícil, en la qual s’han de prendre decisions importants. Val la pena que coneguis totes les opcions possibles per prendre la millor decisió d’acord amb les teves circumstàncies personals. Cada situació és diferent i tu seràs qui haurà de decidir què és el més indicat en el teu cas. Considera el que sents i el que penses sobre les diferents opcions (avortament, criança o adopció) i pensa en quins avantatges i inconvenients són més importants per tu. Comptar amb les persones de la teva confiança (parella, pares, amics i amigues…) per poder parlar-hi et pot ajudar molt.

Serà important prendre’s un temps per considerar detingudament les diferents opcions i poder decidir, però tampoc esperar massa. Si decideixes continuar amb l’embaràs hauràs de començar l’atenció prenatal el més aviat possible. I, si has decidit avortar és important saber que l’avortament és un dret reconegut i que és gratuït.  (Més informació de l’avortament)

La maternitat i la paternitat suposen un gran canvi i noves responsabilitats en la vida de les persones, serà important pensar quin és el millor moment per tenir un infant. Al final, només tu pots decidir si estàs preparada. És lògic tenir dubtes i sentir-se confosa abans de saber què es vol fer i quina decisió prendre. Seria recomanable que des de l’inici puguis demanar assessorament i suport professional per comentar els dubtes que tinguis.

Al CJAS t’acompanyarem- si ho vols- mentre prens la decisió sobre l’embaràs i et donarem tota la informació que necessitis. També et pots adreçar al teu CAP o ASSIR.

El CJAS t’oferirem un espai de confiança on t’escoltarem, et resoldrem els dubtes que tinguis i t’oferirem gratuïtament fer-te la prova d’embaràs.

Cas que estiguis embarassada i tinguis dubtes sobre què fer t’informarem de les diferents opcions i t’acompanyarem- si ho vols- mentre prens la decisió.

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.