Anticoncepció d’urgència o “pastilla del dia després”

il·lustració pastillaÉs un tractament hormonal que s'utilitza per evitar un possible embaràs, quan hi ha hagut alguna incidència en l’ús del mètode anticonceptiu habitual (per exemple, trencament o retenció del preservatiu, oblit de pastilles...), o en el cas d’haver tingut una relació coital no protegida.

Cal prendre el tractament el més aviat possibl e perquè l’eficàcia és més alta, i abans que passin 72 hores (3 dies) de la relació en la qual ha pogut haver risc d’embaràs.

De tota manera, tot i que disminueix la seva eficàcia, aquest tractament pot ser útil fins a 120 hores (5 dies) després de la relació.

Podeu venir al nostre centre (CJAS) o us podeu adreçar als serveis sanitaris que tingueu més propers (Centre d'Atenció Primària (CAP), Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva o al servei d'urgències d'un hospital). En aquests serveis us informarem i us donarem l’anticoncepció d’urgència de forma gratuïta. (També podeu aconseguir aquest tractament a les farmàcies, amb un preu aproximat de 19 €)

Actualment, hi ha un nou anticonceptiu d’urgència disponible només a les farmàcies i amb recepta mèdica, autoritzat fins les 120 hores després de la relació de risc amb una eficacia més alta. (El seu preu aproximat és de 33 €)

Recordeu que l’anticoncepció d’urgència pot prevenir l’embaràs, però no protegeix d’infeccions de transmissió sexual ni de la sida.

Aquest tractament és un mètode d’ús ocasional i en cap cas substitueix els mètodes habituals d’anticoncepció. Només actua sobre la relació sexual que motiva el seu ús, no ofereix protecció en altres relacions que es puguin tenir després de prendre el tractament.