Violències masclistes

Estudi Rompiendo Moldes (2021)

 

Seguint la línia de treball d’Oxfam dels últims anys amb Rompiendo Moldes Llatinoamèrica i el Carib el 2018, així com la seva rèplica a l’Argentina el 2020, el present informe, “Rompiendo Moldes España” , ofereix els resultats de la investigació que busca comprendre què opinen les persones adolescents i joves residents a Espanya pel que fa als imaginaris socials vinculats a les violències masclistes.

Des del CJAS s’ha conduit aquesta recerca a petició d’Oxfam. Això ens ha permès poder comptar, alhora, amb la pràctica adquirida i amb el coneixement acumulat sobre les violències masclistes i la població adolescent i jove.

Rompiendo Moldes permet repensar com dissenyar les campanyes de prevenció i sensibilització, així com els projectes que busquen transformar els imaginaris socials que sostenen aquestes violències.

Seguint la línia de la investigació d’Oxfam, l’estudi treballa amb els conceptes d’imaginaris i normes socials per comprendre les arrels profundes de sistema cisheteropatriarcal, capitalista i colonial que produeix, reprodueix i sosté les violències masclistes. Podem considerar els imaginaris com el terreny simbòlic i cultural que construeix pensaments, creences i també, justifica comportaments. Per aquest motiu, la transformació dels imaginaris socials té una enorme importància per a l’eradicació de totes les formes de violències masclistes.

L’estudi ha estat coordinat i impulsat per Anna Rodríguez i Krizia Nardini del CJAS i s’ha dut a terme mitjançant mètodes mixtes, que combinen tècniques de recollida de dades i mètodes d’anàlisi quantitatives i qualitatives. D’aquesta manera s’aconsegueixen respostes més àmplies i polièdriques a les preguntes d’investigació. Aquest abordatge també respon a una epistemologia feminista (feminist standpoint) (Harding, 2004), que planteja un coneixement socialment situat i que ens ajuda a conèixer quines són les percepcions de la població enquestada. Així s’ha dut a terme una enquesta a unes 1.500 persones joves i adolescents, 4 grups focals de joves, 10 entrevistes amb profunditat amb persones expertes i una revisió a de la bibliografia disponible.

Les companyes d’Almena feminista, han comissionat l’informe.

 

Descarregar Rompiendo Moldes España 2021

Descarregar Rompiendo Moldes España 2021. Resumen divulgativo

 

 

 

 

 

L’atenció virtual a joves en violències masclistes_Guia per a professionals (2020)

Aquest document, elaborada pel CJAS, pretén ser una guia per a les professionals que vulguin començar a oferir atenció virtual mitjançant videoconferència en el marc de l’assessorament, l’empoderament i l’acompanyament emocional d’adolescents i joves que han viscut o estan vivint situacions de violències masclistes.

La guia ofereix per una banda un petit recorregut sobre com ha anat canviant l’ús de les TIC en les darrers anys i com aquestes han impactat en les intervencions professionals en l’àmbit de la salut en general, i en particular en la salut emocional.

Tanmateix, aquest document ofereix pautes a tenir en compte a l’hora de fer acompanyaments a distància en relació a les violències masclistes en adolescents i joves, tenint presents aspectes tècnics, clínics, sobre el motiu de la demanda, legals i deontològics.

 

Descarregar “L’atenció virtual a joves en violències masclistes_Guia per a professionals”

 

 

 

Detecció de violències sexuals des d’una consulta d’ITS. Recomanacions per a professionals (2020)

És essencial aprofitar tots els espais d’atenció on s’apropen les i els joves de manera espontània. Així, des de la nostra experiència hem vist com durant l’entrevista i el counselling en les consultes d’ITS s’obre un espai excel·lent per a la
detecció de violències sexuals.

Per aquest motiu des del CJAS es va decidir sistematitzar aquest procés en relació a la detecció i acompanyament en la identificació de les violències viscudes en el marc d’una consulta d’ITS i poder generar una guia pràctica amb eines i recursos, i que fos d’utilitat a professionals d’altres serveis i entitats que també realitzen proves diagnòstiques d’ITS.

Les actuacions amb joves des de l’atenció en salut son una gran oportunitat per fer detecció de violències masclistes i sexuals. És una de les oportunitats més importants d’autocura, apoderament i prevenció, i cal aprofitar el vincle que es genera entre professional i jove

Aquest document ofereix pautes de treball i recomanacions per abordar aquest tema.

 

 

Descarregar Detecció de les VS des de les consultes d’ITS

 

Infografia amb dades de les deteccions de violències al CJAS (2019)

25N | Dia Internacional Contra les Violències Masclistes 2018

 

 

 

 

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.