L’ESPAI LILA. Detecció i atenció de violències masclistes en població adolescent i jove

Les violències contra les dones són l’expressió més greu i demolidora de la cultura masclista. Són unes de les manifestacions més extremes de desigualtat, abús de poder i de dominació dels homes vers les dones, adolescents i nenes. És un fenomen que afecta totes les dones, és un problema social, col·lectiu i polític, i que també afecta els homes i les institucions. A més, s’hi afegeixen les violències que poden viure les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals (LGTBI) per motiu d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere com una forma de discriminació masclista en relació amb expressions no heteronormatives.

Des del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) veiem que en la població adolescent i jove les violències masclistes estan molt presents.  Són violències que es manifesten des de tota l’estructura del sistema patriarcal i amb un impacte devastador per a la construcció de la seva identitat i de les seves relacions actuals i futures. Adolescents i joves poden estar vivint situacions afectivo-sexuals abusives, siguin ocasionals o de parella, així com altres manifestacions de les violències masclistes exercides en altres àmbits. L’àmbit de la sexualitat és un dels més claus com a manifestació de les violències masclistes en l’adolescència i la població jove, per aquest motiu el treball en relació a les sexualitats és clau per a la identificació de les violències  en l’àmbit sexual i a partir d’aquí poder també explorar possibles situacions de violències masclistes en altres àmbits. A més són violències que socialment estan molt invisibilitzades, i sovint emmascarades i justificades per estereotips sobre l’adolescència que normalitzen situacions d’abús i violència (p.e: tots els joves d’ara són gelosos, s’estan sempre escrivint pel WhatsApp, habitualment no es protegeixen en les relacions sexuals, etc.) Són manifestacions de la violència que es veuen llunyanes dels estereotips amb els que s’exemplifica habitualment la problemàtica. Aquestes particularitats poden constituir mecanismes d’ocultació i dificultar la seva detecció

A partir d’aquesta realitat des del CJAS el 2016 es va decidir introduir alguns canvis i millores  en relació a la detecció i l’atenció de les violències masclistes de la població adolescent i jove, i és va elaborar un “Protocol de detecció i actuació davant la violència masclista i heteropatriarcal” – que inclou unes pautes de detecció específiques adaptades a la població adolescent. D’aquesta manera va néixer L’Espai Lila que des del 2018 forma part del Circuit de Barcelona contra la Violència masclista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Així el 2015 es va elaborar un protocol per a la detecció oportunista i universal –a tothom que visita el centre- de situacions de violència masclista i heteropatriarcal i immediata intervenció en cas de detecció.

Com s’operativitza:

  1. Es demana a totes les persones que venen al centre –amb independència del motiu de consulta- que omplin, voluntàriament, un qüestionari autoadministrat creat ad hoc
  2. Si la persona accedeix a compartir el qüestionari amb la professional aquesta pot encetar una conversa en aquesta línia i acabar de perfilar la diagnosi.
  3. A partir d’aquí s’obren diferents possibilitats en funció si la persona està en una situació de violència o no, la reconeix o no i si demana ajuda o no. En funció d’aquests escenaris s’activaria una opció diferent del protocol que podria passar des de la derivació a un servei especialitzat, l’atenció específica sobre violència al propi CJAS o oferir informació sobre els recursos.

Aquest treball ha permès millorar aquest àmbit en el CJAS i incorporar-lo en la seva quotidianitat assistencial a través de:

 • Detecció oportunista a través d’un qüestionari autoadministrat (voluntari) més valoració professional
 • Creació d’un servei d’atenció psicològica per a noies que reconeixen violència prèvia a derivació
 • Coordinació entre perfils professionals del CJAS (Treball social, infermeria, psicologia)
 • Vinculació amb el circuit de derivació a serveis especialitzats (SARA, Serveis Socials…)
 • Formació continuada de les professionals amb supervisió bimensual especialitzada en el tema

 

Com derivar casos?

1.Enviar un correu electrònic a l’adreça: rgomez@centrejove.org,  adjuntant l’informe de derivació encriptat

2.Enviar un altre correu a la mateixa adreça amb la contrasenya  del document encriptat.

3.Des de l’Espai Lila del CJAS ens posarem en contacte amb la persona derivada per donar-li cita en els següents cinc dies laborables.

4.Quan la persona derivada es visiti en L’Espai Lila, ens posarem en contacte amb la persona/servei que ha fet la derivació per informar-li que ha estat atesa i fer una petita devolució cas que ho sol·liciti.

En cas de dubte podeu trucar al CJAS al 93 415 75 39 i demanar per Raquel Gómez

 

Criteris d’atenció

Detecció des del propi Cjas o joves amb vincle previ
 • Quan ens trobem amb qualsevol manifestació de violències masclistes  que es doni de manera esporàdica o en el marc de les relacions sexo-afectives o de parella, i/o en qualsevol altre àmbit.
 • La situació de violència pot ser actual o del passat (durant el període adolescent).
 • Atenció fins els 30 anys d’edat.
 • Quan la persona manifesti dubtes sobre acudir a serveis externs, es faran unes sessions d’acompanyament per preparar la derivació.
Persones derivades de serveis o recursos externs: Quins casos ens podeu derivar?
 • Joves entre 12 i 22 anys.
 • La situació de violència pot ser actual o del passat (durant el període adolescent).
 • Violències sexuals en la població adolescent i jove que es donin de manera esporàdica o en una relació de parella o sexo-afectiva entre iguals i/o en altres contextos.
 • Quan la situació de vulnerabilitat i de violència no requereixi d’altres acompanyaments especialitzats més integrals (assessorament jurídics, serveis socials…).
 • No som un servei d’urgència ni d’emergència.
 • Atenem a tota la població (amb independència de l’empadronament o estatus legal)

 

El CJAS, un espai privilegiat per a la detecció i actuació

Cada any passen pel servei unes 3000 persones joves de fins a 30 anys per realitzar consultes sobre sexualitat.

Hi arriba de forma espontània la població adolescent i jove sense necessitat d’haver autoidentificat la violència masclista amb anterioritat per no estar concebut com un servei especialitzat en violència masclista. Això permet un accés massiu a la població jove que sovint és difícil de detectar

L’àmbit de la sexualitat és un dels més claus com a manifestació de les violències masclistes, que és  alhora l’àmbit d’especialització del CJAS

 

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.