Avortament és autocura

Avortament és autocura, no demanem perdó!

Fartes d’amagar-nos, de tenir vergonya i no poder compartir les nostres experiències per por a ser jutjades i estigmatitzades. 

Avui més que mai tenim ganes de dir prou. Tenim ganes d’assenyalar que com sempre hem fet, seguim i seguirem avortant quan ho desitgem, seguirem fent comunitat per fer-ho de forma segura i acompanyada i seguirem exigint que es garanteixi aquest dret per a totes les persones. I no només això, sinó que volem parlar-ne obertament, naturalitzar el fet d’avortar i d’habitar l’espai públic perquè no quedi a les esferes privades. 

Tot i que la recent reforma de la llei d’avortament ha suposat un augment de drets i ha introduït millores com són la llibertat per decidir de les joves de 16 i 17 anys o l’eliminació dels tres dies de reflexió obligatoris, encara és insuficient. No estableix mecanismes de garantia del seu compliment, continua generant moltes exclusions i no aborda la despenalització de l’avortament. El camí per recórrer per garantir l’accés universal al dret a l’avortament, sense estigmes ni criminalitzacions, encara és llarg. 

Estem fartes que s’estigmatitzi la pràctica de l’avortament en les persones joves donant una imatge basada en la irresponsabilitat i la despreocupació per la nostra salut, i que rebem actituds adultocèntriques, de menysteniment i estigmatitzadores que qüestionen les nostres decisions en els centres de salut. Volem saber quins són els nostres drets i exercir-los de manera plena, sense tabús, menysteniment ni estigmatització.

Per tot això, des del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats i el Consell de la Joventut de Barcelona, hem impulsat una campanya per posar l’avortament sobre la taula de manera desacomplexada i tranquil·la, per avançar col·lectivament en la lluita per la justícia sexual i reproductiva. El mes de maig vam fer públic el qüestionari “Què en sabem de l’avortament, les joves?”, i aquest va generar un gran interès: fins a 432 joves van donar-nos respostes. 

Els principals resultats extrets són els següents:

  • La informació és escassa: 7 de cada 10 menors de 20 anys diuen que tenen poca o molt poca informació sobre l’avortament.
  • El judici i estigmatització és molt alta: Un 25% s’han sentit jutjades o menystingudes quan han demanat informació sobre l’avortament.
  • Els costa trobar un espai segur on anar a avortar: Un 38% ha deixat d’anar a centres sanitaris per por a ser jutjades i només un 20% aniria al CAP si volgués avortar.
  • La manca d’informació impedeix l’accés a l’avortament: Un 20% de joves menors de 20 anys no sap que l’avortament és gratuït, i un 30% no sap que a partir dels 16 anys poden escollir lliurement avortar.
  • També hi ha poca informació veraç i accessible pel que fa als mètodes anticonceptius: Un 60% creu que no li han explicat tots els mètodes; un 40% sent que ha estat esbroncada per demanar la pastilla de l’endemà i un 55% afirma haver triat els mètodes en funció del seu preu.
  • No hi ha educació sexual: Un 60% no ha sentit a parlar dels Drets Sexuals i Reproductius.
  • Les joves s’organitzen i saben trobar alternatives des del suport mutu: Un 40% afirma tenir informació sobre els seus Drets Sexuals i Reproductius gràcies als seus grups d’amigues, assemblees feministes o grups autoorganitzats.

Davant d’aquests relats i informació, des del CJB i el CJAS, seguim reivindicant:

  • Avortament lliure, gratuït, feminista, segur i dins del sistema públic de salut.
  • Educació sexual universal a totes les etapes educatives.
  • Informació i gratuïtat de tots els mètodes anticonceptius.
  • Serveis i campanyes informatives adreçades específicament a adolescents i joves.
  • Defensa, protecció i promoció a les Defensores de Drets Sexuals i Reproductius.

Amb tot, us instem a participar en la marxa d’aquesta tarda convocada per la Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït per defensar els Drets Sexuals i Reproductius amb la mateixa capacitat col·lectiva que ens ha fet arribar fins aquí per assegurar que totes les persones tenim una vivència lliure, tranquil·la i lliure d’estigmes sobre el dret a l’avortament. 

Vine a les 18:30h per aturar l’ofensiva contra l’avortament. Ens trobem a les 18:30h a la Plaça de Sants per anar plegades fins a Plaça Concòrdia.

 

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.