Les drogues i el seu consum

Provar les drogues, experimentar amb elles per sentir-se de manera diferent (per ballar, per ser més enrotllats/des i més potents o més tranquils/il·les), és una situació que molts nois i noies ja han viscut o que pensen que han de provar. Els motius o impulsos que ens porten a relacionar-nos amb les drogues poden ser molt diversos: per saber què se sent, per ser més atrevits, perquè els altres ho fan, per sentir-nos millor i amb menys vergonya, per alleujar l'angoixa, l'ansietat o el dolor, per desinhibir-nos, per poder mantenir-nos desperts o per poder dormir... Però, quan ens despertem del seu efecte, els sentiments o sensacions que volíem canviar continuen presents en nosaltres. il·lustració

Una droga es defineix perquè té la capacitat d'alterar d'alguna manera el nostre sistema nerviós central (estimulant-lo, deprimint-lo o pertorbant-lo), i pot arribar a generar dependència i greus problemes de salut.

En un principi tots/es pensem que en fem un ús “responsable” o controlat i que no ens han de causar problemes en la nostra quotidianitat. Però amb les drogues sempre pot haver-hi un risc,i s'haurien de tenir en compte moltes circumstàncies per saber si realment en fem un ús correcte: el tipus de drogues que prenem (alcohol, pastilles, haixix, cocaïna, tabac, speed...), amb qui i per què les prenem, amb quina freqüència i quantitat... També la nostra forma de ser, el nostre caràcter i la nostra manera de relacionar-nos amb els altres són qüestions clau a l'hora de concretar de quina manera ens afectaran les drogues.

Ser conscients del moment en què comencem a abusar d'una droga i a desenvolupar una addició és ben difícil. Moltes vegades un/a es pot creure capaç de controlar, i pensa que pot deixar la droga quan vulgui, però no s’adona que està passant tot al contrari.

Passar-se en el consum d'una o més drogues ens situa moltes vegades davant d'altres riscos. El risc d'un embaràs o d'una infecció de transmissió sexual pot estar relacionat amb l'abús o la dependència: per exemple, si hem tingut relacions sexuals sota els efectes d'una substància, potser no recordem si hem fet ús d'un preservatiu o si l'ús ha estat correcte. Si la droga és injectada i les xeringues que s'utilitzen són compartides, el risc d’infecció pel VIH/sida pot ser molt important. A més a més, també s'hi afegeix el risc d’alterar les relacions amb la família i els amics, de patir accidents de trànsit o de posar en perill la nostra salut mental.

Conèixer les reaccions que pot produir una substància en el nostre cos, com canvien el nostre comportament i les nostres relacions amb els altres quan estem sota el seu efecte, pot ajudar-nos a entendre el que ens passa i a reduir els riscos del seu consum.

Si et preocupen aquests temes, et falta informació o consideres que el consum que fas de drogues està canviant coses de la teva vida (la teva relació amb la família, amb els amics, amb la parella, amb els estudis, amb la feina…), t'animem a fer el pas de demanar informació i orientació a persones especialitzades. De vegades, solucionar aquests problemes sols és molt difícil. Pots fer una consulta online en aquesta web o bé als següents serveis especialitzats: