Vulvovaginitis

Aquesta paraula fa referència a la inflamació de la vulva i/o la vagina, en la majoria de casos produïda per una infecció.

i·lustració Els símptomes de les diferents vulvovaginitis poden ser semblants i difícils de diferenciar entre si.

Normalment es manifesten per:

  • Augment de secreció o fluix vaginal.
  • Malestar o picors a la vulva i/o a la vagina.
  • Molèsties en orinar.
  • Dolor o molèsties en les relacions sexuals.

Les més freqüents són:

Candidiasi o infecció per fongs

Les infeccions per fongs o micosis són les infeccions genitals més freqüents en la dona. La que trobem més sovint és la produïda per Candida albicans, per això aquestes infeccions candidiasi.

Aquests llevats són, normalment, al tub digestiu, la pell i la vagina, i no generen cap malaltia, perquè produeixen un equilibri amb l'organisme. Quan es trenca aquest equilibri (canvis hormonals, altres malalties, tractaments amb antibiòtics, etc.), els fongs es desenvolupen excessivament i poden provocar símptomes: augment de la secreció vaginal, que es torna blanca i espessa, acompanyada o no de picors.

En els homes, causa símptomes menys sovint que en el cas de les dones. També poden notar picors, inflamació o lesions als genitals.

Els símptomes poden desaparèixer en uns dies, però cal fer-ne un tractament específic per evitar que es repeteixin les molèsties al cap d'un temps.

El tractament mèdic dels fongs és molt eficaç. S'ha de valorar si es tracten les parelles sexuals i cal fer-ne un seguiment posterior per assegurar-se de la curació.

Els fongs no són exclusivament una ITS, ja que es poden tenir sense tenir relacions sexuals, però també es poden transmetre en les relacions si un dels membres de la parella té la infecció.

Tricomoniasi

La produeix un protozou (Trichomona vaginalis). És una infecció genital freqüent, sobretot en la dona. Es transmet especialment per contacte sexual, encara que les tricomones poden sobreviure algunes hores a la roba o en tovalloles humides, etc.

Sovint no provoca símptomes evidents. En el cas de les dones, podem trobar inflamació a la vagina, irritació, coïssor o picors i canvis en el fluix vaginal pel que fa a la quantitat, el color o la consistència.

Els homes no acostumen a tenir símptomes, però de vegades poden notar irritació al penis, molèsties en orinar o quan ejaculen.

El diagnòstic es fa analitzant mostres de secrecions vaginals o uretrals amb el microscopi.

El tractament és fàcil i curt. Totes les parelles sexuals s'han de tractar per evitar que la infecció continuï estenent-se.