Infecció pel virus del papil·loma humà (VPH). Condilomes

És una ITS molt freqüent. La transmissió d’aquest virus té lloc fonamentalment per via sexual, tot i que més rarament es pot transmetre en altres circumstàncies.

Els virus VPH infecten les cèl·lules de la pell o les mucoses dels òrgans genitals i provoquen:

  • il·lustració condiloma"Lesions visibles", les típiques berrugues o condilomes en forma de "cresta de gall" o bé planes, localitzades a la vulva, la vagina, el coll de l'úter, la uretra, el penis o l'anus.
  • "Lesions invisibles", sense símptomes, que només es poden detectar amb proves específiques o mitjançant un aparell que ens permet veure les lesions amb augment.

Es localitzen al coll de l'úter en el cas de les dones i, no tan sovint, al penis en els homes, o a l’anus.

La infecció del coll de l'úter pel VPH pot ser greu si es deixa evolucionar. S'ha de diagnosticar i tractar per evitar-ne l'evolució i que es transformi en lesions precanceroses. El diagnòstic es fa per exploració clínica i comprovació mitjançant proves de laboratori.

En el cas de les dones, és important fer els seguiments ginecològics indicats per poder fer una detecció precoç si tornen a aparèixer lesions al coll de l’úter produïdes pel virus.

El tractament consisteix en l'eliminació de les lesions mitjançant tècniques especials. S'hauran de dur a terme controls posteriors, atès que és possible que tornin a aparèixer. És important que les parelles també es visitin.

Com en la resta d’infeccions de transmissió sexual, és molt important no tenir relacions quan hi ha lesions i utilitzar el preservatiu com a mesura de prevenció. Si les lesions estan en zones que no queden cobertes amb el preservatiu, s’hauria d’evitar el contacte per tal de no encomanar la infecció.

En aquests moments, al nostre país, disposem d’una vacuna per a alguns tipus del VPH. Podeu demanar informació al vostre metge o al nostre centre.