Sífilis

il·lustracio sífilis És una malaltia produïda per un bacteri (Treponema pallidum).

La sífilis es transmet gairebé sempre mitjançant el contacte sexual. Una altra via de transmissió pot ser de la mare al fetus durant l'embaràs.

La malaltia evoluciona per etapes:

  • Sífilis recent (d'una a dotze setmanes després del contacte): apareix el xancre sifilític, una ulceració vermella en el lloc de contacte, normalment els genitals, i de vegades a la boca o l'anus. El xancre desapareix espontàniament al cap d'unes setmanes, però la malaltia continua evolucionat si no es fa tractament, i passa a l'etapa següent.
  • Sífilis secundària (pot durar dos o tres anys), amb l'aparició de lesions cutànies i lesions d'òrgans interns.
    Aquestes lesions desapareixen gradualment i la malaltia passa a la fase següent si no es fa tractament.
  • Fase de latència: els símptomes desapareixen espontàniament, el malalt té una aparença normal i no té molèsties, encara que la malaltia continua desenvolupant-se.
  • Sífilis tardana: s'observa entre cinc i vint anys després. El microorganisme resta a l'organisme i destrueix certs òrgans. Pot afectar el sistema nerviós, els ossos, els vasos sanguinis i, de vegades, pot causar la mort per lesions greus.

El diagnòstic inclou un examen mèdic i de laboratori. Si hi ha símptomes, s'han d'examinar al laboratori mostres de sang i pus de les secrecions.

El tractament amb antibiòtics cura la sífilis. S'ha de fer un seguiment per assegurar-se que el tractament ha estat efectiu. És important consultar des de la primera manifestació de la infecció per fer el tractament i evitar la progressió de la malaltia. També s’hauran de visitar i tractar les parelles sexuals.