Avortament

il·lustració noiaQuè és l'avortament?

Un embaràs no planificat suposa en la majoria de casos una situació difícil en la que s’hauran de prendre decisions importants i que generarà molts sentiments i emocions. Serà important que puguis pensar, valorar i assegurar-te de la decisió amb informació i assessorament professional i, sempre que puguis, compartir el que sents amb les persones que et siguin més properes (parella, família, amics).

Si decideixes fer una interrupció voluntària de l‘embaràs (IVE) és important saber que és un dret de la dona reconegut en el nostre país. Els serveis públics de salut garanteixen el dret a la prestació sanitària de la interrupció voluntària de l’embaràs tal i com queda regulat en la llei. Aquesta és una prestació és gratuïta.

També has de saber que les tècniques que s’utilitzen són molt segures. La IVE es practica a centres sanitaris públics o en centres privats degudament acreditats. Un cop presa la decisió, és important conèixer el procediment mèdic i poder tenir accés a un bon suport psicològic durant tot el procés.

Què diu la llei?

Des de l’any 2010 està vigent a l’Estat Espanyol la Llei orgànica 2/2010, 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs,publicada al BOE núm. 55, de 4 de març de 2010 que regula la interrupció voluntària de l’embaràs en els següents casos:

  • A petició de la dona embarassada, dins de les primeres catorze setmanes de gestació. (tingues en compte que les setmanes es comencen a comptar a partir del primer dia de l’última regla).
  • Per causes mèdiques de la dona o el fetus quan no se superin les vint-i-dues setmanes de gestació.
  • Per causes mèdiques quan es detectin anomalies fetals incompatibles amb la vida.

Ja sigui que estiguis de menys o de més de 14 setmanes de gestació, si estàs valorant interrompre l’embaràs pots venir al nostre centre per informar-te de les opcions o trucar-nos al 934151000. També pots adreçar-te al teu Centre d’atenció primària (CAP) de referència (llevadora, ginecòleg o metge de família).

La darrera reforma legal de setembre del 2015, obliga a les menors embarassades de 16 i 17 anys a disposar de l’autorització expressa d’un dels tutors per tal d’interrompre l’embaràs. Si et trobes en aquesta situació i tens dubtes sobre què fer pots venir al nostre centre o trucar-nos (tel: 93 4151000) per informar-te de forma més concreta.

Quins tipus d’IVE hi ha?

En el nostre medi, actualment disposem de dos mètodes per poder fer la interrupció de l'embaràs: quirúrgic i farmacològic (RU-486), de forma gratuïta per a la dona.

  • L'avortament quirúrgic consisteix en una aspiració del contingut de l'úter via vaginal, habitualment amb sedació. Aquesta tècnica, en general, no requereix ingrés i tot el procés s’enllesteix en dues hores aproximadament. Es recomana fer-ho abans de les 14 setmanes de gestació (tenint en compte que les setmanes es comencen a comptar a partir del primer dia de l’última regla). En embarassos més avançats les tècniques utilitzades seran diferents en funció de les setmanes de gestació, les característiques de cada dona i els seus antecedents mèdics.
  • L'avortament farmacològic (RU-486) es pot realitzar com a màxim fins les 9 setmanes de gestació, i és un tractament que es dóna als centres sanitaris públics o a les clíniques privades acreditades. S'ha de fer una valoració mèdica prèvia per veure que la dona no tingui cap contraindicació per fer aquest tractament i el seguiment ginecològic que estigui indicat.

És important un assessorament personalitzat durant el procés de presa de decisió i en el moment de triar la tècnica que en cada cas estigui més indicada.

On pots obtenir més informació si penses que estàs embarassada?

Hauries d’adreçar-te el més aviat possible a: