Embaràs

L’embaràs és un esdeveniment important en la vida de les persones i és normal fer-se preguntes.
Algunes persones tenen dubtes sobre com es produeix l’embaràs, quan quedar-se embarassada, com evitar-ho, què fer davant un embaràs no planificat, etc.

il·lustració embaràsLa maternitat i la paternitat suposen un gran canvi i noves responsabilitats en la vida de les persones, serà important pensar quin és el millor moment per tenir un fill. Al final, només tu pots decidir si estàs preparat/da.

L’embaràs pot ser un esdeveniment molt feliç quan és fruit de la decisió de la dona i la parella en un moment oportú de la vida, però un embaràs no previst en una noia adolescent pot tenir conseqüències negatives, tant per a ella mateixa com per a les persones del seu entorn i per al futur bebè.

Quan es pot produir?

Des del moment que apareixen les primeres regles, el cos de la noia està preparat per a la reproducció. Els òvuls que es troben als ovaris comencen a madurar i poden ser fecundats per un espermatozou donant lloc a l’embaràs. Per tant, si es tenen relacions sexuals amb penetració serà important decidir quin mètode anticonceptiu es vol utilitzar per tal d’evitar el risc d’embaràs i/o d’infeccions.

Durant el cicle menstrual hi ha uns dies on la probabilitat de quedar-se embarassada és més alta. Aquests dies, que s'anomenen fèrtils, coincideixen amb l’ovulació (quan l’òvul madur es desprèn de l’ovari), aproximadament entre 14 i 16 dies abans de la regla. Si l’òvul és fecundat per un espermatozou, es produeix l’embaràs.

De tota manera, no hi ha cap dia "segur" en el cicle, sempre hem de fer servir un mètode anticonceptiu fiable si volem evitar un embaràs. Això és degut a que el cicle menstrual pot variar per situacions diverses: canvis d'estat d'ànim, estrès, disgustos, viatges, canvis importants en la dieta, exercici intens, etc., que poden fer que la regla s'avanci o es retardi i, per tant, també variarà el dia de l'ovulació. També és freqüent que els primers cicles siguin irregulars, i serà difícil saber quan es produirà l'ovulació.

Els mètodes anticonceptius ens permeten gaudir de la sexualitat sense riscos, però si has tingut relacions sexuals i per algun motiu penses que pot haver-hi risc d’embaràs, val la pena que ho consultis. Recorda que, si no han passat 5 dies des de la relació de risc, pots prendre l’anticoncepció d’urgència per evitar l’embaràs.

Com pots saber si estàs embarassada?

El primer símptoma que sol aparèixer és la falta de la regla (amenorrea). Tot i que els primers anys que la noia té la menstruació els cicles poden ser irregulars, si es tenen relacions sexuals i hi ha un retard de la regla el primer que hem de fer és descartar la possibilitat d'un embaràs mitjançant una "prova" o "test" d'embaràs. Aquesta prova es pot fer quan hi ha un retard de la regla de 3-4 dies, però, per tal que el resultat sigui fiable, han d'haver passat dues setmanes de les relacions en les que pugui haver risc d'embaràs, perquè l'hormona que determina si hi ha o no un embaràs triga uns dies a fer-se present a l'orina en quantitat suficient. Aquesta hormona es troba a la sang i es pot detectar en una mostra d'orina mitjançant un senzill test que podràs comprar a la farmàcia. També pots fer-te la prova en un centre sanitari (al teu CAP o al nostre centre), on t'informarem dels dubtes que puguis tenir.

Embaràs no planificat. Què pots fer?

La confirmació d'un embaràs no previst sol ser una situació difícil, en la qual s'han de prendre decisions importants. Val la pena que coneguis totes les opcions possibles per prendre la millor decisió d'acord amb les teves circumstàncies personals. Cada situació és diferent i tu seràs qui haurà de decidir què és el més indicat en el teu cas. Considera el que sents i el que penses sobre les diferents opcions (avortament, criança o adopció) i pensa en quins avantatges i inconvenients són més importants per tu. Comptar amb les persones de la teva confiança (parella, pares, amics i amigues...) per poder parlar-hi et pot ajudar molt.

Com dèiem, serà important prendre’s un temps per considerar detingudament les diferents opcions i poder decidir, però tampoc esperar massa. Si decideixes continuar amb l’embaràs hauràs de començar l’atenció prenatal el més aviat possible. I, si has decidit avortar és important saber que l’avortament al nostre medi és molt segur però els riscos són majors quant més avançat estigui l’embaràs.  

És lògic tenir dubtes i sentir-se confosa abans de saber què es vol fer i quina decisió prendre. Seria recomanable que des de l’inici puguis demanar assessorament i suport professional per comentar els dubtes que tinguis.

Pots venir al nostre centre o adreçar-te al teu CAP (Programa de Salut Sexual i Reproductiva) i t’assessorarem.