Les “pastilles” o píndoles anticonceptives

il·lustració pastillesLa píndola contraceptiva és un fàrmac que, habitualment, conté dues substàncies, estrògens i gestàgens, semblants a les hormones sexuals femenines. Aquestes substàncies van a parar a la sang i inhibeixen l’ovulació. Si no ovulem no es pot produir una fecundació i, per tant, no podrà haver-hi un embaràs.

És important fer una visita mèdica per a la seva prescripció i per detectar-ne les possibles contraindicacions abans de començar el tractament, així com fer els seguiments mèdics recomanats. També t’informaran de com prendre les pastilles i què fer si tens alguna incidència durant el tractament.

Aquest mètode és molt segur per evitar l’embaràs, però no protegeix de les infeccions de transmissió sexual (ITS) ni de la sida.

 

Com s’utilitza?

La majoria es presenten en capsetes de 21 o 28 píndoles: se n'ha de prendre una cada dia, aproximadament a la mateixa hora.

Per començar el tractament, es pren la primera píndola de la primera capsa el primer dia del cicle (el dia que apareix la regla), i després una cada dia, fins que s’acabi la capsa.

A continuació, en el cas que siguin 21 pastilles, es fa un descans de set dies i, el vuitè dia, es començarà una nova capsa fins a acabar-la. Es tornarà a descansar set dies, i així successivament. Durant els set dies de descans apareixerà un sagnat menstrual. L’efecte anticonceptiu es manté durant els dies de descans si la presa de les pastilles ha estat correcta i es comença la següent capsa el dia que toca.

Si són 28 pastilles, no cal fer descans. Quan acabis la capsa, en començaràs a continuació una de nova i tindràs la regla en els últims dies de la presa de pastilles.

Durant el tractament es poden produir algunes incidències (oblit de pastilles, interaccions amb altres medicaments, vòmits o diarrees, etc.) que podrien fer disminuir l’eficàcia anticonceptiva de les pastilles. És important que estiguis informada per saber què s'ha de fer. Davant de qualsevol dubte, no t'estiguis de consultar-ho (tel. 93 415 10 00) o fer una consulta online.

L'anticoncepció hormonal és un mètode anticonceptiu molt eficaç, però és imprescindible utilitzar-lo correctament. Disposar d'una bona informació és la clau.