Preservatiu masculí o “condó”

il·lustració condóEs tracta d'un mètode anomenat "de barrera" perquè impedeix el contacte entre els espermatozous i l'òvul.

Consisteix en una funda prima i elàstica, freqüentment de làtex, que es col·loca al llarg del penis quan està erecte, de manera que el cobreixi totalment abans de la penetració.

Aquest és un mètode molt indicat, en general, per als joves, ja que protegeix de l'embaràs i també de les infeccions de transmissió sexual (ITS) i la sida. No té cap contraindicació i la seva eficàcia és molt alta. Només cal utilitzar-lo correctament. Per aprendre'n, va bé fer un assaig tot sol o amb la parella abans d’iniciar les relacions coitals.

És fàcil d'obtenir. No cal demanar-lo al metge. Es pot comprar a les farmàcies, les botigues especialitzades ("condoneries") i, cada cop més, als supermercats i els dispensadors automàtics.

Procura tenir-ne un sempre a mà, però guarda'l en un lloc sec i sense escalfor. I fixa't en la data de caducitat.

Com s’utilitza?

  • il·lustracióObriu l'embolcall amb compte de no fer malbé el preservatiu. (No l'obriu amb les dents i aneu amb compte amb les ungles o els objectes tallants).
  • Es col·loca quan el penis està erecte i abans d'iniciar qualsevol joc de penetració. Agafeu-lo amb els dits per l'extrem (pel dipòsit del preservatiu), per tal que no hi quedi aire a l’interior, i desenrotlleu el preservatiu al llarg del penis en erecció i fins a la base.
  • Abans que acabi l'erecció, cal retirar el penis de la vagina, subjectant el preservatiu per la base. Així evitareu que quedi retingut a l’interior.
  • Només queda comprovar que no estigui trencat, fer-hi un nus i llençar-lo, però sempre a les escombraries, mai al vàter.

Què cal saber?

il·lustracióSi necessiteu lubrificar més el preservatiu, no utilitzeu vaselina ni altres lubrificants amb olis ni cremes que poden deteriorar el làtex del preservatiu. Podeu utilitzar lubrificants amb base d’aigua (en forma de gels) que trobareu a les farmàcies o a les botigues especialitzades ("condoneries").

També podeu trobar preservatius d’altres materials (per exemple poliuretà) en el cas que sigueu al·lèrgics al làtex.

Sobre el preservatiu, es diu que fa perdre plaer o sensibilitat, que fa perdre espontaneïtat... però també és un bon mètode per protegir-se i protegir l’altre. Introduir el preservatiu en el joc eròtic, que hi participi la parella, provar diferents tipus de preservatius, etc., pot facilitar el seu ús.