Canvis en els nois

canvis en els nois desenvolupament dels organs sexuals masculins

En l’actualitat, els canvis corporals en la majoria dels nois s’inicien entre els 10 i els 15 anys. En alguns casos poden començar abans o després d’aquestes edats, i això pot estar dintre de la normalitat, però, davant el dubte o la preocupació, sempre és important consultar el metge per tal que en pugui fer una valoració i orientar-nos sobre el nostre desenvolupament. A la consulta de pediatria podem trobar una bona ocasió per comentar els dubtes que tinguem.

Però quins són aquests canvis? Entre els principals canvis físics que es produeixen en els nois hi ha un augment important de la talla, canvis en la veu, augment de la suor i aparició o augment del pèl a les aixelles, la cara, el pubis... Els genitals adquireixen l’aspecte i les funcions adultes i apareixen les primeres ejaculacions.

En l’aparició d’aquests canvis físics hi tenen un paper imprescindible tot un seguit de canvis hormonals, que també poden influir en les nostres emocions (de vegades ens sentim especialment sensibles, irritables, ansiosos, etc.).

També començaran a aparèixer noves sensacions entorn de la sexualitat i el cos respondrà davant estímuls sexuals (somnis, fantasies, imatges eròtiques...), que potser no s’havien sentit anteriorment d’aquesta manera.

Els nois comencen a tenir ereccions; davant un estímul sexual o eròtic, el penis augmenta de mida i s’endureix a causa d’una major afluència de sang al seu interior. De fet, els nois ja experimenten ereccions en la infància per estímuls en els jocs, en la cura, etc., però durant l’adolescència les ereccions comencen a tenir un significat diferent.

Amb freqüència, els nois es preocupen per com és el seu penis i solen comparar-se amb amics o companys. La realitat és que la mida i la forma del penis són diferents en cada noi (més amples o estrets, llargs o curts...). És important saber que la mida del penis no està relacionada amb el plaer que es pot obtenir o donar en les relacions sexuals.

Quan les hormones ja fan la seva feina, les secrecions del cos augmenten i fan més olor. És important tenir cura de la neteja i, a més de dutxar-se cada dia, cal incidir en la neteja del penis, sobretot en la zona del prepuci, fent-lo lliscar cap avall.

També apareixen les primeres ejaculacions, que són l’expulsió del semen a través de la uretra i que habitualment van acompanyades de l’orgasme. L’ejaculació es pot produir en forma de pol·lució nocturna, durant la masturbació o en una relació amb una altra persona.

Parlem de pol·lució nocturna quan es produeix una ejaculació mentre es dorm. La freqüència de les pol·lucions nocturnes és molt variable i depèn de molts factors, com les vivències del dia anterior, les fantasies que s’han tingut durant les converses amb els amics o amigues, la lectura d’un llibre o l’observació d’imatges eròtiques en revistes o pel·lícules, els somnis..., entre d’altres.