Canvis en les noies

canvis en les noies desenvolupament dels organs sexuals femenins

Actualment, la majoria de noies comença a experimentar els canvis físics propis de la pubertat entre els 8 i els 13 anys. Cal recordar, però, que cada persona es desenvolupa a un ritme diferent i que podem trobar variacions en el creixement entre noies de la mateixa edat, així com entre nois i noies.

Tots aquests canvis corporals que estàs experimentant estan motivats per canvis hormonals i s’allargaran durant dos o tres anys. Són transformacions físiques que aniran acompanyades també de canvis en la teva manera de pensar i actuar.

Com en el cas dels nois, també en les noies es produeix un augment important de la talla, augment de la suor i aparició o augment del pèl a les aixelles, cames i pubis, augment del fluix vaginal... Però en les noies, a més, seran importants els canvis que es produiran en els pits i l’aparició de la primera regla o menstruació.

Els canvis físics que s’estan produint afecten també els teus genitals. Els genitals externs són una part més del teu cos i reben globalment el nom de vulva. A la vulva hi tenim els llavis menors i majors. Unit als llavis menors per la part superior i recobert parcialment per aquests, tenim el clítoris, que és un petit òrgan erèctil molt sensible. La seva estimulació, en general, ens proporcionarà sensacions plaents i excitants, tant en la masturbació com en les relacions compartides.

L’entrada de la vagina està parcialment coberta per una fina membrana de teixit mucós que s’anomena himen. L’himen és diferent en cada dona. Al llarg de la història se li ha atorgat molta importància, i s’ha relacionat l’himen amb la “virginitat”. Científicament se li atribueix la funció de protegir la vagina de les nenes de possibles infeccions fins que l’aparell genital acabi de madurar.

Com comentàvem, durant molt de temps s’ha dit que l’existència de l’himen demostrava que una dona no havia tingut relacions sexuals amb penetració (que era “verge"). En realitat, la presència de l’himen no assegura res; algunes dones tenen l’himen molt elàstic i experimenta pocs o cap canvi després de tenir relacions sexuals coitals. Altres poden “trencar-se” durant les relacions coitals, amb l’ús de tampons, etc. Quan l’himen “es trenca” en les primeres relacions sexuals amb penetració, és possible i freqüent que apareguin algunes molèsties i/o una petita pèrdua de sang, però altres vegades no hi ha cap símptoma. Si en algun cas es produeix un sagnat important o altres molèsties, és recomanable fer una visita ginecològica per tal que ho puguin valorar i orientar-nos.

Els pits

És freqüent que en aquesta etapa les noies es preocupin per la mida o la forma del seu pit. Segons la moda que impera en cada moment, hi ha noies a les quals els agradaria tenir els pits més grans o més petits i busquen diferents opcions per tal de poder canviar-los.

La publicitat ho sap, i podem trobar infinitat d’anuncis sobre cremes, pastilles, etc. que diuen ens poden ajudar a accelerar el creixement dels pits, fer-los més grans, etc. La realitat és que no existeixen fórmules màgiques i la mida dels nostres pits està determinada principalment per l’herència i pel nostre pes. Hi ha pits de tot tipus, així com dones diferents, la bellesa és molt diversa i no té només una mida o una forma.

De tota manera, si és un tema que et preocupa, que pot interferir en com et veus, com et sents o en la teva relació amb els altres, pots demanar consell a algun professional que et pugui orientar.

La regla i el cicle menstrual

Un dels canvis més significatius que es produeixen al final de la pubertat en el cas de les noies és la primera regla o menstruació. Cada noia és diferent, però el més freqüent és que es produeixi entre els 10 i els 16 anys. Acostumen a passar uns dos anys des que comencen a desenvolupar-se els pits fins que apareix la primera regla.

Il·lustracio calendariL’aparició de la regla és un signe important del procés de creixement i maduració dels genitals externs i interns, de la secreció normal de les hormones sexuals femenines i del seu correcte funcionament. A partir d’aquest moment s’inicia l’etapa fèrtil en la vida de la dona i el cos de la noia està preparat per a la reproducció; per tant, si es comencen a tenir relacions sexuals, és important utilitzar un mètode anticonceptiu eficaç per tal d’evitar un embaràs.

Durant la pubertat, la hipòfisi (glàndula situada al cervell que regula molts dels processos hormonals del nostre cos) allibera hormones que estimulen els ovaris per tal que produeixin unes altres hormones (estrògens i progesterona). Aquestes hormones influeixen tant en la maduració física com en el creixement i en les emocions.

L’úter o matriu està revestit per una capa mucosa, anomenada endometri, que durant el cicle menstrual experimenta canvis morfològics i funcionals per l’estímul de les hormones que produeix l’ovari. Aquesta capa mucosa es desprèn normalment un cop al mes i és el que s’anomena regla o menstruació.

El temps que passa entre una regla i la següent és el que anomenem període o cicle menstrual. Es compta des del primer dia de la regla fins al primer dia de la regla següent. Aquest període acostuma a ser d’uns 28-30 dies, però en moltes noies pot variar de 21 a 35.

Les primeres regles poden ser curtes (de 2 o 3 dies) i de vegades els cicles són més irregulars, amb intervals de 40 o 60 dies. Des del començament de la menarquia (primera regla) és aconsellable anotar en un calendari la data de les menstruacions, per calcular així els cicles menstruals.

Un altre procés que també està regulat per les hormones que produeixen la hipòfisi i els ovaris és l’ovulació. Dues setmanes abans de tenir la regla surt un òvul de l’ovari i es desplaça a través de la trompa de Fal·lopi cap a l’úter. Si l’òvul no és fecundat per un espermatozoide, no s’adherirà a la paret de l’úter, serà eliminat a través de la vagina juntament amb les restes d’endometri i donarà lloc a la menstruació.

En aquest moment tot torna a començar i el cicle menstrual es torna a repetir.

El sagnat menstrual pot durar de 3 a 7 dies i la seva intensitat (quantitat de regla) i les molèsties són variables depenent de cada dona.

Si el dolor de regla és intens o et dificulta desenvolupar una activitat diària normal, és important que ho consultis amb el teu metge. Hi ha tractaments mèdics que funcionen molt bé per reduir aquestes molèsties.

Durant aquests dies pots utilitzar compreses o tampons per a la teva higiene. Triar una opció o l’altra depèn de cada dona i de com es troba més còmoda.

Algunes noies poden tenir dubtes o certes dificultats quan comencen a utilitzar tampons. És important conèixer com és el teu cos, provar-ho quan estiguis tranquil·la i seguir les instruccions que es donen en el fullet que trobaràs a la capsa. Pots començar amb tampons petits; és important que vagis adaptant el tipus de tampó a la quantitat de fluix menstrual, i hauràs de canviar-lo amb freqüència (cada 4-6 hores aproximadament). El tampó, quan està ben col·locat, no es nota. No tindràs problemes per utilitzar-los sempre que puguis introduir-lo a la vagina còmodament i retirar-lo sense dificultat. No et preocupis si necessites diferents intents fins que aconsegueixis posar-te'l. Si tens algun dubte, consulta-ho amb el teu metge o vine al nostre centre per tal que et puguem orientar.

És important conèixer el propi cicle menstrual i buscar informació davant de qualsevol dubte o incidència que ens preocupi.

En ocasions, el cicle menstrual i la quantitat i la durada de la regla es poden alterar, tant per causes externes com per circumstàncies personals: cansament, exàmens, estrès, viatges, canvis importants en la dieta, exercici físic intens, ús d’alguns medicaments, drogues, algunes malalties, etc. Si et trobes en alguna d’aquestes situacions, és recomanable que facis una consulta mèdica al més aviat possible.

De tota manera, sempre que hi hagi una alteració en el cicle menstrual (retard de la regla, pèrdues irregulars, regla diferent, etc.) i es tinguin relacions sexuals, s’hauria de descartar un possible risc d’embaràs.

La consulta ginecològica

No hi ha una edat concreta per començar les visites ginecològiques, però pots demanar una visita amb el teu metge (metge de família, pediatre o ginecòleg, CJAS) sempre que tinguis algun dubte sobre el teu creixement, el cicle menstrual, la regla, la sexualitat, l’inici de les relacions sexuals, els mètodes anticonceptius, etc.

Si notes picors, canvis en el fluix vaginal, alguna lesió als genitals, molèsties durant les relacions, canvis en el teu cicle menstrual, etc., no dubtis a consultar.

No utilitzis cap medicació sense comentar-ho prèviament al teu metge. És important fer un diagnòstic correcte per poder fer el tractament que sigui més indicat.

Avui dia segons el protocol del cribatge es realitza la primera citologia a partir del 25 anys, independentment del inici de les relacions sexuals

És una exploració nova i serà important que puguis comentar al teu metge o metgessa els dubtes que tinguis per tal que estiguis més tranquil·la.