Agressions sexuals

il·lustracioLes agressions sexuals, són una de les cares més ocultes i sòrdides de la sexualitat humana. Serien comportaments sexuals imposats contra la voluntat d’una persona: exhibicionisme, paraules obscenes, tocaments, carícies, assetjament sexual, violació, etc.

Dintre de les agressions sexuals parlaríem d’abusos sexuals quan ens referim als comportaments sexuals que, sense violència o intimidació però sense consentiment, atempten contra la llibertat o indemnitat sexual de l’altra persona. La persona que abusa sexualment de l’altre aprofita la seva situació de superioritat, utilitzant estratègies com la manipulació, l’engany, la por, etc.

El patiment i l'angoixa que pot produir una agressió sexual, sigui a l'edat que sigui, fan que sovint se silenciï i es converteixi en un secret. Els sentiments de por, vergonya, etc. fan que pugui resultar difícil parlar-ne. Freqüentment les persones que han patit agressions sexuals es pregunten què podrien haver fet per evitar-ho, el cert és que les agressions mai són provocades per l’actitud o el comportament de la víctima.

Sovint l'agressió té lloc en el nucli familiar o molt proper, a l'escola o a la feina, però també pot ser per part d’un desconegut. Quan l’abús el fa una persona propera a nosaltres, amb la que fins i tot podem compartir llaços d’afecte i estimació, se’ns fa encara més difícil atrevir-nos a compartir allò que ens està passant. El silenci i la soledat davant d'aquesta situació poden acabar provocant un major patiment i fer que les conseqüències psicològiques d’aquest fet no siguin ateses, al mateix temps que es pot perpetuar l'agressió.

Durant molt temps, la mateixa societat, amagant aquestes situacions o fent veure que no existien, no ajudava gens que fossin denunciades. Actualment disposem de  serveis específics, que des d’una visió integral, atenen a les víctimes d'agressions sexuals.

Si estàs patint comportaments sexuals que t’incomoden, que et produeixen malestar, et sents forçat/da a tenir relacions sexuals, etc. és important que ho comparteixis amb algú amb qui tinguis confiança i que et pugui ajudar (família, tutor o mestre, amic o amiga, professional de la salut...).

Si vols més informació o necessites parlar-ho amb un professional, pots fer la consulta en aquesta web, trucar-nos o venir al nostre centre.

També trobaràs informació i assessorament als telèfons i pàgines web següents:

  • Telèfon Infància respon: 900 300 777. Infància Respon és un servei públic d'atenció telefònica gratuïta i permanent per a la prevenció i la detecció dels maltractaments d'infants i adolescents. Funciona vint-i-quatre hores al dia els 365 dies de l'any.
  • Fundació Vicki Bernadet. Associació per l’assessorament i la prevenció dels abusos sexuals als menors. www.fbernadet.org
  • Línia 900900120 d’atenció a les dones en situació de violència. www.gencat.cat
  • Associació Assistència dones Agredides Sexualment (Aadas)Telèfon: 93 487 5760 (www.aadas.org.es/index.php/es)
  • Pàgina web adreçada a joves de l’Institut Català de la Salut. Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. (www.sexejoves.gencat.cat/ics_webjove/agressio.html)