Dificultats en les relacions sexuals

Quan ens enamorem o sentim atracció cap a una altra persona, hi ha un moment que tenim ganes de compartir quelcom més que mirades i jocs de seducció; és el moment en què el desig i l'energia sexual demanen ser expressats i satisfets amb més intensitat i íntimament.

il·lustració de parella al llitTot i que no tothom ho viu de la mateixa manera, les primeres relacions compartides suposen una experiència nova i desconeguda que ens pot generar una certa inquietud.

"Les primeres vegades" semblen senzilles, però sovint el resultat no és ben bé el que s'esperava. S'hi barregen sentiments, emocions, expectatives, fantasies, etc. i sovint sorgeixen dubtes i també dificultats. De vegades tenim vergonya, altres ens falta atreviment, o també podem mostrar-nos molt decidits per no haver de pensar gaire.

A més, la forma de viure i expressar la sexualitat, així com aquestes pors i inquietuds que poden aparèixer quan s’inicien les relacions sexuals coitals, poden ser diferents en nois i noies. En el cas de les noies, freqüentment la por del dolor, de l’embaràs, de com ho viurà l’altre... poden provocar que faci mal la penetració o que no sigui possible. En els nois pot ser freqüent la por d’“ejacular massa ràpid” o de no tenir erecció, de no donar “la talla”, que la noia “no s’ho passi bé”...

També hi ha diferències en la resposta sexual de nois i noies. És freqüent que els nois puguin tenir una penetració de seguida que hi ha una erecció, en canvi les noies normalment necessiten un temps més llarg d'estimulació per tal que la vagina estigui prou lubrificada per tenir una relació coital sense molèsties. A més, la penetració en si, per als nois (per la seva anatomia i fisiologia) habitualment és molt plaent, i això fa que molt fàcilment puguin tenir un orgasme amb aquest tipus de pràctica sexual. En el cas de les noies, en canvi, pot ser difícil arribar a tenir un orgasme només amb la penetració, especialment en les primeres relacions.

És necessari donar-se un temps d’aprenentatge per conèixer-se millor un mateix i l’altre. Poder parlar, compartir els dubtes o l'angoixa amb la parella ens ajudarà i, en tot cas, és important buscar ajuda si les dificultats no es resolen i ens fan patir. Si voleu fer una consulta sobre aquests temes ho podeu fer des de la secció de consultes online, trucar-nos o venir al nostre centre.

Quines són les dificultats més freqüents en les noies?

En les primeres relacions coitals, és freqüent tenir molèsties en la penetració. Això es deu, moltes vegades, a l'himen, una membrana mucosa situada a l'entrada de la vagina que serveix per protegir de possibles infeccions externes. Depenent de la forma de l’himen, de si és més o menys rígid, etc., pot provocar molèsties en les relacions.

Estar nerviosa també pot fer que es tensi la musculatura del cos en general i en concret la que envolta les parets de la vagina, dificultant o impedint la penetració.

Una altra cosa que pot passar és la falta de lubrificació. Tant l'home com la dona tenim unes glàndules que faciliten que els genitals estiguin humits i que es doni la penetració sense dolor. Quan estem nerviosos o intentem la penetració sense que hi hagi prou joc eròtic previ, pot passar que la vagina no estigui ben lubrificada i que apareguin molèsties durant la penetració.

És molt important poder buscar espais on estar tranquils i dedicar-se temps amb la parella. Parlar amb l’altre, explicar-li quines són les coses que més ens agraden, les que menys, compartir i comunicar els nostres desitjos, preferències i sentiments, així com l'experiència ens ajudaran a afrontar-ho millor.

En tot cas, és important buscar ajuda si tenim dubtes o si les dificultats no es resolen i ens fan patir. Si voleu fer una consulta sobre aquests temes ho podeu fer des de la secció de consultes online, trucar-nos o venir al nostre centre.

Quines són les dificultats més freqüents en els nois?

És freqüent que, en les primeres relacions sexuals compartides els nois tinguin certes dificultats, com la pèrdua d’erecció i/o una ejaculació bastant més ràpida del que voldrien o desitjarien.

La resolució d'aquestes dificultats sovint té a veure amb poder donar-se temps per experimentar i així poder assolir un aprenentatge progressiu en les relacions sexuals. A mida que augmenta la nostra experiència i el nostre aprenentatge, tindrem un millor coneixement i control de la nostra resposta sexual. Això no s'aconsegueix d'un dia per l'altre, es necessita temps i confiança en tu mateix i en la parella.

És important que les relacions siguin en un lloc tranquil, amb intimitat i temps per poder tenir una relació sense presses, on poder gaudir del temps que tenim per estar junts i compartir. Poder parlar amb la parella del que ens preocupa i expressar el que sentim sempre ens pot ajudar a millorar la situació.

Tot i així, si aquesta situació s'allarga molt en el temps i/o us preocupa, és important que consulteu amb algun professional que us pugui orientar. Si voleu fer una consulta sobre aquests temes ho podeu fer des de la secció de consultes online, trucar-nos o venir al nostre centre.