Anticoncepció

Aquest és un estudi en marxa actualment que vol analitzar l’efecte de l’eliminació de barreres econòmiques, d’informació i accés a l’elecció de mètodes anticonceptius reversibles d’acció perllongada (LARC) i d’acció no prolongada (no LARC) entre les dones de 16 a 25 anys a Barcelona en el període 2017-2020.

És una col·laboració entre el CJAS, l’ASSIR de l’ICS i l’Agència de Salut Pública de Barcelona, amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona.

Objectius específics

  • A Barcelona, durant un període de 12 mesos, en una cohort de dones de 16 a 25 anys a les quals s’ofereix atenció i accés a la contracepció:
  1. – Descriure la intenció d’elecció d’anticonceptius, LARC i no-LARC,
  2. – Estimar l’adherència als anticonceptius LARC i els no-LARC
  3. – Estudiar la satisfacció amb l’ús dels anticonceptius LARC i no-LARC.
  • Comparar la prevalença d’ús de mètodes LARC i no-LARC entre les dones participants en l’estudi i les usuàries de centres no participants en l’estudi anualment al llarg de l’estudi.

Materials i mètodes

Població d’estudi

La població d’estudi són 122.000 dones de 16 a 25 anys residents a la ciutat de Barcelona

Disseny

Estudi longitudinal prospectiu

Mostra i mostreig

Se seleccionarà una mostra de 500 joves de fins a 25 anys, estratificada en dos grups d’edat: 16-18 i una altra de 19 a 25.

De les 500 noies participants, 250 seran entrevistades i visitades al Centre Jove d’Atenció i Sexualitat de Barcelona (CJAS), de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears; i altres 250 en els següents ASSIR de Barcelona.

  • ASSIR Dreta: Roger de Flor
  • ASSIR Esquerra: CAP Numància
  • ASSIR Muntanya: CAP Sant Andreu I Rio de Janeiro

El mostreig serà per conveniència

Reclutament

El reclutament es farà en el CJAS i en els ASSIRS Dreta (Roger de Flor), ASSIR Esquerra (CAP Numància) i ASSIR Muntanya (CAP Sant Andreu i CAP Rio de Janeiro).S’inclouran totes aquelles dones que sol·licitin canvi de mètode o nou mètode als centres participants en el període de durada de l’estudi.

El reclutament es donarà per tancat en el moment en que s’hagin assolit els objectius pel que fa el volum de mostra.

Criteris d’inclusió de les participants

Els criteris d’inclusió de les participants són els següents:

  • Pacients que sol·licitin canvi de mètode o nou mètode anticonceptiu
  • Resident a Barcelona
  • Tenir entre 16 i 24 anys
  • No haver participat prèviament a l’estudi
  • Haver llegit els objectius i característiques de l’estudi inclosos al full informatiu elaborat a tal efecte
  • Fer la 1ª. visita complerta
  • Triar un dels mètodes inclosos en el projecte: DIU Cu, Implant, Pegat, Injectable, Anell Vaginal, Anticoncepció hormonal oral (AHO), Diafragma, Preservatius masculins, Preservatius femenins, Diafragma + gel espermicida
  • Compromís d’assistir a les altres dues visites de seguiment o de reportar les informacions sol·licitades pel seguiment

Criteris d’exclusió de les participants

  • No complir amb algun dels criteris d’inclusió esmentats anteriorment
  • Elecció d’un mètode no recomanat per motius mèdics o altres motius

Procediment

A les 500 dones que participin a l’estudi se’ls oferirà informació fiable, basada en l’evidència i sense biaixos, de tots els mètodes inclosos a l’estudi, seguint un detallat protocol.

Posteriorment se’ls sol·licitarà que seleccionin el mètode de la seva preferència i finalment se’ls oferirà l’anticoncepció gratuïta triada durant un període de 12 mesos. Cas de DIU o implant el projecte inclouria la col·locació així com extracció en qualsevol moment del procés a petició de la dona.

POLÍTICA DE PRIVACITAT I GALETES

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra Política de privacitat i galetes, punxi l'enllaç per a major informació.

Copyright © 2021 | Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Política de privacitat i protecció de dades.